Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать
  • Сполучення на основі елементів

Можна також автоматично додавати сполучення між елементами, що мають взаємозв'язок типу "шпилька-в-отворі". Нижче приводяться доступні об'єкти:

  • Одним із цих елементів повинна бути бобишка або основа, а іншим - отвір або виріз.

  • Елементи можна витягнути або повернути.

  • Конічні поверхні в сполученні повинні бути одного типу (або конус, або циліндр, не можна використовувати по одному кожного типу).

  • Також повинна існувати плоска грань, що прилягає до конічної поверхні обох елементів.

  • Приклад сполучення на основі елементів

Якщо створюється сполучення між циліндричною основою гвинта й циліндричною гранню роззенкованого отвору, плоска грань на кінці гвинта сполучається із плоскою гранню на дні отвору.

Якщо створюється сполучення між конічною бобишкою гвинта та конічною гранню отвору, плоска грань головки гвинта сполучається із плоскою гранню з верхнього боку отвору.

Якщо створюється цілий гвинт як єдина повернена основа і потім виконується його сполучення з будь-якою гранню отвору, то сполучаються верхні плоскі грані. Коли набори граней збігаються зазначеним способом, застосовується сполучення "Збіг" у том місці, де грані примикають до найбільшої кругової кромки.

Для створення авто-сполучень за допомогою елементів:

1   У дереві конструювання FeatureManager документа деталі виберіть елемент із циліндричною або конічною поверхнею. Перетягніть ім'я елемента в графічне вікно збірки.

   При приміщенні покажчика на іншу циліндричну або конічну поверхню, його форма зміниться, відбиваючи сполучення, які будуть створені у випадку розміщення компонента в даному місці.

   Відразу створюється попередній вид деталі. Якщо на попередньому зображенні видно, що необхідно змінити стан вирівнювання, натисніть клавішу Tab для перемикання вирівнювання (вирівняний/не вирівняний).

2   Розмістіть деталь. Створюються два сполучення - сполучення Концентричність між циліндричними або конічними поверхнями й сполучення Збіг між плоскими гранями, які примикають до конічних поверхонь.

  • Сполучення на основі масиву

У деяких випадках можна створювати одночасно до трьох авто-сполучень. Кожна деталь повинна мати круговий масив циліндричних отворів (або бобишок) на плоскій грані із круговою кромкою.

Для додавання авто-сполучень, заснованих на масиві елементів:

1. Перетягніть компонент у збірку за допомогою кругової кромки.

   При приміщенні покажчика на кругову кромку, його форма зміниться на , відбиваючи сполучення, які будуть створені у випадку розміщення компонента в даному місці. Відразу створюється попередній вид деталі.

2. Натисніть клавішу Tab для обертання деталі, що перетягуємо, щоб вирівняти її з необхідним екземпляром масиву.

3. Розмістіть компонент у даному місці.

Додаються наступні сполучення:

Між конічними поверхнями додається сполучення Концентричність.

Між суміжними плоскими гранями додається сполучення Збіг.

Потім, якщо можливо, додається третє сполучення Концентричність між екземпляром масиву на деталі, що перетаскуємо, і екземпляром на деталі, що вже є в складанні.