Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать

Лекція 11-12 Моделювання збірок SolidWorks 2005

Лекція 11-12

Тема: Моделювання збірок

Мета: вивчити методи моделювання збірок, навчитися додавати сполучення до збірок, переміщувати та обертати окремі компоненти збірок.

Література:

  • Підручник «Введення в SolidWorks 2005 для вузів»

  • В.П. Прохоренко «Практичне керівництво SolidWorks 2005»

  • Шам Тику «Ефективна робота в SolidWorks2005»

План

  1. Методи моделювання збірок.

  2. Додавання сполучень. Збірка компонентів.

  3. Створення збірки «зверху вниз»

  4. Переміщення індивідуальних компонентів

  5. Обертання індивідуальних компонентів

Проект збірка визначається як проект, що складається із двох або більше компонентів, зібраних разом відповідно до їх робочого положення. Компоненти збираються разом у режимі Assembly (Збірка) за допомогою параметричних співвідношень. В SolidWorks такі співвідношення називаються сполученнями. Сполучення дає можливість обмежувати ступінь волі компонентів відповідно до їх робочого положення. Для продовження роботи в режимі Assembly (Збірка) SolidWorks викличте діалогове вікно New SolidWorks Document (Створення документа SolidWorks) і клацніть на кнопці Assembly (Збірка). Для створення нового документа складання клацніть на кнопці ОК. Буде створений новий документ SolidWorks у режимі Assembly (Збірка). На екрані з'явиться менеджер властивостей Insert Component (Вставити компонент).

1. Методи проектування збірок

В SolidWorks збірку можна створити двома методами. Перший - метод проектування «знизу вгору», другий - метод проектування «зверху вниз».

Метод проектування збірок «знизу нагору» є традиційним, більше розповсюдженим і кращим методом проектування. За допомогою цього методу створюються документи окремих деталей, які потім розміщуються у збірці. На них є посилання як на зовнішні компоненти. При використанні даного методу проектування деталі створюються в режимі Part (Деталь) і зберігаються у файлах з розширенням .sldprt. Коли всі деталі збірки спроектовані, варто відкрити документ збірки (.sldasm) і вставити всі деталі за допомогою інструментів режиму Assembly (Збірка). Коли всі компоненти вставлені, вони збираються у збірку за допомогою сполучень. Основна перевага даного методу проектування полягає в тім, що компоненти проектуються незалежно та між ними можна легко підтримувати взаємозв'язки. Отже, даний метод проектування дозволить вам приділити більше уваги окремим компонентам. Крім того, цей метод проектування більше кращий при роботі з більшими збірками.

При використанні методу проектування збірок «зверху вниз» всі деталі створюються в документі однієї збірки. Якщо використати даний метод проектування, робота почнеться в документі збірки, і за допомогою геометрії однієї деталі можна буде визначати геометрію іншої.

Також збірку можна створювати, використовуючи комбінацію методів проектування «зверху вниз» та «знизу нагору».

  • Створення збірок «знизу вгору»

Метод проектування збірок «знизу вгору» - це метод, при якому компоненти збірки створюються в окремих документах у режимі Part (Деталь). Створені деталі додаються до збірки і потім збираються за допомогою сполучення. Щоб приступитися до роботи, використовуючи даний метод проектування, спочатку необхідно вставити компоненти в збірку. Рекомендується розміщати перший компонент на початку координат. Це сприяє тому, що площини й деталі збірки будуть за замовчуванням збігатися, а деталі будуть мати ту ж орієнтацію, що й у режимі Part (Деталь). При розміщенні нового компонента в складанні цей компонент буде фіксуватися в точці свого положення.