Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать
  • Розміщення деталей у файлі збірки

Коли ви розміщуєте перший компонент, він з'являється в дереві конструювання FeatureManager. Ім'я першого компонента відображається в наступному форматі: (f) Ім'я компонента <1>. У цьому форматі (f) означає, що компонент зафіксований. Зафіксований компонент не можна перемістити. (Більш докладно ви довідаєтеся про зафіксовані та плаваючі компоненти далі в цій главі.) Після цього на екрані буде відображене ім'я компонента. Після імені компонента буде випливати знак <1>. Він позначає порядковий номер цього ж компонента в складанні.

Префікс (-) позначає, що компонент є плаваючим і недовизначеним. Необхідно застосувати сполучення, щоб компонент став повністю визначеним. Префікс (+) позначає, що компонент є перевизначеним. Якщо перед ім'ям компонента не стоїть префікс, це означає, що компонент повністю визначений.

В SolidWorks існує кілька способів розміщення деталей у збірці.

Нехай, наприклад, збірка, яку необхідно створити, складається із трьох компонентів. Можна відкрити документи деталей всіх компонентів у вікні SoIidWorks і створити документ нової збірки. Потім у меню Window (Вікно) варто вибрати команду Tile Horizontally (Розмістити по горизонталі) або Tile Vertically (Розмістити по вертикалі). Залежно від обраного параметра всі вікна документів SoIidWorks будуть розташовані вертикально або горизонтально. Спочатку необхідно розмістити у збірці перший компонент. Перший компонент повинен розміщатися на початку координат складання. Якщо за замовчуванням початок координат не відображається, виберіть команду меню View > Origin (Вид > Вихідна точка). Помістіть курсор виділення на ім'я першого розташовуваного компонента в дереві конструювання FeatureManager вікнa цього компонента. Натисніть й утримуйте ліву кнопку миші. Перетягніть курсор до початку координат збірки у вікні збірки. Коли під курсором компонента з'явиться значок збігу, розмістіть компонент у збірці. Аналогічно розмістіть у збірці інші компоненти.

У файлі збірки зберігається інформація тільки про сполучення. Інформація про особливості деталей зберігається у файлах окремих деталей. Внаслідок цього розмір файлу збірки маленький.

Рекомендується зберігати всі деталі збірки в одну папку, у якій зберігається сама збірка. Дана рекомендація пропонується тому, що якщо розташування деталі змінюється, компонент не буде відображатися у збірці і файл складання вкаже на наявність помилок.

Компоненти також можна розміщати у файлі збірки, перетягуючи їх із Провідника Windows. Для цього треба відкрити Провідник і знайти папку, у якій зберігаються документи деталей. Далі варто розташувати вікно Провідника і вікно SolidWorks таким чином, щоб були видні вони обоє. Установіть курсор на значок документа деталі в Провіднику. Потім необхідно нажати ліву кнопку миші та, утримуючи її натиснутою, перемістити курсор до вікна документа. Відпустіть деталь у документі збірки. Аналогічно можна розмістити й інші деталі, перетягуючи їх із Провідника і відпускаючи в документі збірки. При розміщенні компонентів таким способом початки координат деталі та збірки не будуть збігатися. Вам буде потрібно вручну додавати зв'язок, щоб початок координат деталі збігся з початком координат збірки.

У деяких випадках може знадобитися розмістити у збірці більше одного екземпляра компонента. Натисніть та утримуйте натиснутою клавішу Ctrl. Виділіть компонент у файлі збірки та перетягніть курсор до області, у якій ви хочете розмістити копію обраного компонента. Відпустіть ліву кнопку миші, щоб вставити нову копію компонента. У такий спосіб можна розмістити у збірці будь-яку бажану кількість копій компонента.

Існує ще один спосіб приміщення компонентів у файл збірки: використання вікна Feature Palette. Якщо ви вже зберігали компоненти у вікні Feature Palette, ви можете просто перетягнути компонент із вікна Feature Palette. Вікно Feature Palette викликається командою меню Tools > Feature Palette (Інструменти > Feature Palette).