Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать

4. Переміщення окремих компонентів

Панель інструментів: Assembly > Move Component (Збірка >Переміщення компонента)

В SolidWorks існує можливість переміщення окремих не зв'язаних обмеженнями компонентів у документі збірки, без надання впливу на положення інших компонентів. Для цього використовується інструмент Move Component (Переміщення компонента). На екрані з'явиться менеджер властивостей Move Component (Переміщення компонента).

Зверніть увагу, що в списку, що розкривається, Move (Переміщення) сувою Move (Перемістити) обраний параметр Free Drag (Вільне переміщення). Курсор виділення заміниться курсором переміщення; виділіть компонент і перетягніть його. Відпустіть ліву кнопку миші, щоб залишити компонент у необхідній точці.

При допомозі параметра Along Assembly XYZ (Уздовж складання XYZ) зі списку, що розкривається, Move (Переміщення) ви можете динамічно переміщати компонент уздовж осей X, Y й Z збірки. У цьому випадку система координат збірки відобразиться пурпурними кольорами в області креслення, і вам буде запропоновано вибрати компонент і перетягнути його паралельно уздовж кожної з осей збірки.

Параметр Along Entity (Уздовж об'єкта) використовується для переміщення компонента уздовж напрямку обраного елемента. Коли ви вибираєте цей параметр, на екрані з'являється область виділення Selected item (Обраний елемент). Вам потрібно вказати елемент, уздовж якого здійснюється переміщення.

Параметр Delta XYZ (Дельта XYZ) використовується для переміщення обраного компонента на задану відстань у зазначеному напрямку. Коли обраний цей параметр, на екрані з'являються лічильники Delta X, Delta Y й Delta Z. Потрібно вибрати компонент та ввести відстань для переміщення в менеджері властивостей. Клацніть на кнопці Apply (Застосувати), щоб компонент перемістився.

Параметр XYZ Position (Розташування XYZ) використовується для визначення нового положення початку координат деталі, у якому буде розміщений компонент після переміщення. Коли обраний цей параметр, на екрані з'являються лічильники X Coordinate (Х-координата), Y Coordinate (Y-координата) і Z Coordinate (Z-координата). Вам пропонується виділити компонент та увести значення координат X, Y, Z для початку координат деталі. Система координат збірки відобразиться пурпурними кольорами. Виділите компонент та уведіть відповідні координати в лічильники. Потім клацніть на кнопці Apply (Застосувати), щоб перемістити компонент.

5. Обертання окремих компонентів

Solid Works дозволяє виконувати обертання індивідуального компонента в документі збірки, не впливаючи на розташування інших компонентів. Інструмент Rotate Component (Обертання компонента) використовується для обертання компонента.

Ви можете перемикатися між менеджерами властивостей переміщення та обертання. У менеджері властивостей переміщення розкрийте сувій Rotate (Обертати), щоб перемкнутися в менеджер властивостей обертання й навпаки.

В SolidWorks 2005 можна обертати компонент, розміщений у збірці, не викликаючи ніяких інструментів. Щоб повернути компонент, просто виділите компонент за допомогою правої кнопки миші та перетягніть курсор для обертання компонента. Відпустіть праву кнопку миші після одержання необхідної орієнтації індивідуального компонента.