Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекция 11-12 Моделювання сбірки.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
559.1 Кб
Скачать

2. Додавання сполучень. Збірка компонентів.

Після того як компоненти розміщені в документі збірки, необхідно зібрати їх. При складанні компонентів обмежується ступінь їхньої волі. Як уже згадувалося, компоненти збираються за допомогою сполучення. Сполучення допомагає точно розмістити компонент і визначити його положення щодо інших компонентів і деталей збірки. Також можна визначити лінійний і кутовий зсув компонента стосовно інших компонентів. Крім того, можна створити динамічний механізм і перевірити стабільність механізму за допомогою точного визначення комбінацій сполучення. Для додавання сполучень до збірки потрібно використати менеджер властивостей Mate (Сполучення), який можна викликати по команді Вставка – Умова сполучення або натисніть кнопку Mate (Сполучення) на панелі інструментів Збірка.

Виділіть плоску поверхню, вигнуту поверхню, вісь або точку на першому компоненті, а потім виділіть елемент із другого компонента. Елементи будуть пофарбовані зеленими кольорами. Імена обраних елементів відображаються в області виділення Entities to Mate (Елементи для сполучення) сувою Mate Selections (Настроювання сполучення). У менеджері властивостей також з'являється перелік доступних сполучень. Сполучення, яке найбільше підходить для даного набору виділених компонентів відображається натиснутою кнопкою в менеджері властивостей Mate (Сполучення). За замовчуванням вибирається найбільш зручне сполучення. Попередній вид збірки з використанням цього сполучення відображається в області побудов при натисканні на кнопку Попередній перегляд. Якщо дане сполучення виглядає невірно, натисніть на кнопку Скасувати, змініть параметри на необхідні та знову натисніть Попередній перегляд.

Також сполучення можна вибрати із зазначеного списку сполучень, які можуть бути застосовані до обраних компонентів.

Ви можете вказати бажану умову вирівнювання для взаємозв'язків:

  • Вирівняний: вектори нормалі або вектори осей для обраних граней однаково спрямовані.

  • Не вирівняний (На): вектори нормалі або вектори осей для обраних граней спрямовані в протилежні сторони.

  • Максимально близько: елементи будуть вирівняні або не вирівняні залежно від того, яка умова задовольняється при найменшому русі.

Приклади на малюнку показують результат зміни умови вирівнювання для сполучення Збіг:

Якщо ви встановите прапорець Визначити та вирішити кілька сполучень менеджер властивостей Mate (Сполучення) залишиться на екрані, і ви можете додати у збірку і інші сполучення, а потім вирішити їх всі одночасно. Сполучення, визначені, коли обраний даний параметр, вирішуються, коли або закривається PropertyManager (Менеджер властивостей), або відключається цей параметр. Щоб менеджер властивостей Mate (Сполучення) був відкритий, поки додаються сполучення, натисніть на кнопку Видимість у менеджері властивостей.

Додавши всі необхідні сполучення, клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей.

Підтримуються наступні види сполучення:

Співпадіння: обрані грані, кромки та площини (у комбінації один з одним або з однією вершиною) розділяють ту саму нескінченну лінію. Дві вершини дотикаються;

Перпендикулярність: обрані елементи розташовуються під кутом 90 градусів один до одного;

Дотичність: обрані елементи дотикаються (як мінімум один елемент повинен бути циліндричним, конічним або сферичним);

Концентричність: обрані елементи розділяють центральну точку;

Паралельність: обрані елементи однаково спрямовані та перебувають на постійній відстані один до одного;

Відстань: обрані елементи розташовані на зазначеній відстані;

Кут: обрані елементи розташовані під зазначеним кутом;

Симетричність: обрані елементи розташовані на рівній відстані від площини симетрії.