Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 06 Створення довідкової геометрії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.39 Mб
Скачать

5. Моделювання методом виділення контуру

Моделювання методом виділення контуру дозволяє використати для створення елементів неповні ескізи. Використовуючи даний метод, ви можете будувати ескізи всієї моделі в одному ескізному середовищі, а потім робити з ними різні маніпуляції, одночасно використовуючи ті самі ескізи в різних елементах моделі. Щоб пояснити цей принцип, розглянемо багатоелементну твердотілу модель, показану на мал. 6.8.

Мал. 6.8 Багатоелементна твердотіла модель

Як показано вище, в ідеальному випадку для багатоелементної моделі необхідно спочатку побудувати ескіз основи та перетворити його в основу. Після цього необхідно створити ескіз наступного елемента, і т.д. Іншими словами, для кожного елемента потрібно створити власний ескіз. Але, використовуючи метод виділення контуру, ви можете використати контур, створений на базі ескізу, у декількох елементах.

Побудувавши ескіз, клацніть правою кнопкою миші в графічній області для виклику контекстного меню й виберіть у ньому команду Contour Selection Tool (Інструмент виділення контурів), покажчик миші прийме форму символу виділення контуру, а в правому верхньому куті екрана з'явиться область підтвердження. Тепер клацніть у точці між двома колами ліворуч. Область між ними буде виділена. Викличте менеджер властивостей Extrude (Витягнути) і витягніть виділений контур з потрібною граничною умовою.

  • Створення витягнутих вирізів

Меню: Insert > Cut > Extrude (Вставка > Виріз > Витягнути)

Панель інструментів: Features > Extruded Cut (Елементи > Витягнутий виріз)

Щоб створити витягнутий виріз, побудуйте його ескіз і клацніть на кнопці Extruded Cut (Витягнутий виріз) у менеджері команд Features (Елементи). З'явиться менеджер властивостей Cut-Extrude (Виріз/Витягнути) і попередній вид вирізу, створеного з настроюваннями за замовчуванням. Елементи керування цього менеджера в основному аналогічні менеджеру властивостей Extruded Boss/Base (Витягнута бобишка/основа).

Прапорець Flip side to cut (Переставити сторону для вирізу) визначає сторону, з якої буде віддалятися матеріал. За замовчуванням цей прапорець скинутий, і матеріал видаляється із внутрішньої сторони профілю ескізу вирізу. Якщо ви встановите цей прапорець, матеріал буде видалятися із зовнішньої сторони профілю ескізу вирізу.

Іноді внаслідок геометричних умов, параметрів витягування або граничних умов створення вирізу приводить до виникнення декількох тел. Оскільки створення вирізу привело до появи декількох тіл, відкриється діалогове вікно, у якому потрібно вибрати, які з тіл варто зберегти (всі або зазначені).

  • Створення повернутих вирізів

Меню: Insert > Cut > Revolve (Вставка > Виріз > Повернути)

Панель інструментів: Features > Revolved Cut (Елементи > Повернутий виріз)

Повернуті вирізи використовуються для видалення матеріалу шляхом обертання ескізу навколо обраної осі. Аналогічно випадку з поверненим виступом, вісь обертання можна визначити за допомогою осьової лінії. При виклику інструмента Revolved Cut (Повернутий виріз) відкривається менеджер властивостей Cut-Revolve (Виріз/Повернути). Елементи керування цього менеджера властивостей аналогічні тим, що обговорювалися раніше.