Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 06 Створення довідкової геометрії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Створення нових площин

Меню: Insert > Reference Geometry > Plane (Вставка >Довідкова геометрія > Площина)

Панель інструментів: Reference Geometry > Plane (Довідкова геометрія > Площина)

Довідкові площини використовуються для побудови ескізів елементів, отворів, створення посилань на об'єкт або елемент і т.д. Як площину ескізу можна також вибрати плоску грань елемента. Загалом кажучи, рекомендується використовувати як площини ескізу плоскі грані елементів. Однак іноді потрібно побудувати ескіз на площині, що відстоїть на певну відстань від площини або плоскої грані, або визначити площину ескізу, перпендикулярну циліндричної грані вала. У цьому випадку вам необхідно створити нову довідкову площину на заданій відстані від площини або плоскої грані.

В SolidWorks передбачено шість методів створення площин. Клацніть на кнопці Plane (Площина) у менеджері команд Reference Geometry (Довідкова геометрія). З'явиться менеджер властивостей Plane (Площина), зображений на мал. 6.1, а в правому верхньому куті графічної області з'явиться область підтвердження.

Розглянемо елементи керування менеджера властивостей Plane (Площина).

  • Створення площини, що проходить через лінії або точки. Кнопка Through Lines/Points (Через лінії/точки) використовується для створення площини, що проходить через кромку і точку, вісь і точку або лінію ескізу і точку. За допомогою цієї кнопки можна також створити площину, що проходить через три точки. Обрана точка може бути точкою ескізу або вершиною. Щоб створити таку площину, викличте менеджер властивостей Plane (Площина) і клацніть на кнопці Through Lines/Points (Через лінії/точки). Виділіть необхідні об'єкти в графічній області й клацніть на кнопці ОК.

  • Створення площини, паралельної існуючої площини або плоскої грані та площини, що проходить через задану крапку. Щоб створити таку площину, викличте менеджер властивостей Plane (Площина) і клацніть на кнопці Parallel Plane at Point (Паралельна площина через точку). Тепер виділіть площину або плоску грань, якій нова площина повинна бути паралельна, потім виділите точку ескізу, кінцеву точку кромки або середню точку кромки й клацніть на кнопці ОК.

  • Створення площини під кутом до існуючої площини або плоскої грані. Щоб створити таку площину, викличте менеджер властивостей Plane (Площина) і натисніть кнопку At Angle (Під кутом). У менеджері властивостей з'явиться лічильник Angle (Кут), прапорець Reverse Direction (Реверс напрямку) і лічильник Number of Planes to Create (Кількість площин). Тепер виділите кромку, вісь або лінію ескізу, через яку повинна проходити нова площина. Після цього виділіть плоску грань або площину, щоб визначити кут, задайте значення кута за допомогою лічильника Angle (Кут). Напрямок, у якому буде створюватися площина, можна поміняти на протилежний, установивши прапорець Reverse Direction (Реверс напрямку). Можна також створити більше однієї площини, задавши потрібну кількість за допомогою лічильника Number of Planes to Create (Кількість площин). Кожна площина буде відстояти від сусідньої на кут, визначений значенням лічильника Angle (Кут).

  • Створення площини на заданій відстані від існуючої площини або плоскої грані. Щоб створити таку площину, викличте менеджер властивостей Plane (Площина) і натисніть кнопку Offset Distance (Відстань зсуву). У менеджері властивостей з'являється лічильник Distance (Відстань), прапорець Reverse Direction (Реверс напрямку) і лічильник Number of Planes to Create (Кількість площин). Виділіть площину або плоску грань, задайте відстань за допомогою лічильника Distance (Відстань) і клацніть на кнопці ОК. Напрямок, у якому буде створюватися площина, можна поміняти на протилежний, установивши прапорець Reverse Direction (Реверс напрямку). Можна також створити більше однієї площини, задавши потрібну кількість за допомогою лічильника Number of Planes to Create (Кількість площин). Кожна площина буде відстояти від сусідньої на відстань, задану лічильником Distance (Відстань).

Паралельні площини й площини під кутом в SolidWorks можна створювати у візуальному режимі – перетягуючи мишею вихідну площину без виклику менеджера властивостей Plane (Площина). Виділіть лівою кнопкою миші потрібну площину в дереві конструювання Feature Manager або в графічній області. Натисніть клавішу Ctrl й, не відпускаючи її, перетягніть покажчик. Ви побачите, що значення відстані в лічильнику Distance (Відстань) менеджера властивостей Plane (Площина) буде змінюватися, а в графічній області буде показуватися попередній вид створюваної площини. Перетягнувши площину в необхідне місце, відпустіть ліву кнопку миші й клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей Plane (Площина). За допомогою перетягування можна створювати також площини, розташовані під кутом. Для цього виділите кромку або вісь та існуючу площину. Натисніть клавішу Ctrl й, не відпускаючи її, перетягніть покажчик миші. Задайте значення кута за допомогою лічильника Angle (Кут).

  • Створення площини, перпендикулярної кривій. Крива може бути об'єктом ескізу або кромкою елемента. Щоб створити таку площину, натисніть кнопку Normal to Curve (Перпендикулярно кривій) у менеджері властивостей Plane (Площина) і виділите криву, по нормалі до якої буде розташована нова площина. У графічній області з'явиться попередній вид створюваної площини. За замовчуванням площина розташовується в тій з кінцевих точок кривої, що ближче до точки вибору кривої. Якщо ви хочете розмістити площину на протилежному кінці кривої або в будь-який іншій її точці, виділите цю точку. Попередній вид кривої зміниться відповідним чином. Виділивши площину та точку, клацніть на кнопці ОК, і нова площина буде створена. Прапорець Set origin on curve (Установити вихідну точку на кривій) задає як вихідна точка площини точку перетинання із кривою. Якщо виділити кромку моделі або існуючу криву та викликати ескізне середовище, то програма автоматично створить довідкову площину, перпендикулярну цій кромці або кривій, і вибере її як площину ескізу.

  • Створення площини на поверхні використовується для створення площини, дотичної до поверхні, що проходить через вибрану точку на площині або грані. Щоб створити таку площину, натисніть кнопку On Surface (На поверхні) у менеджері властивостей Plane (Площина) і виділіть поверхню, на якій ви хочете створити площину. Потім виділіть точку ескізу. У графічній області з'явиться попередній вид площини. Щоб завершити створення площини, клацніть правою кнопкою миші та у контекстному меню виберіть команду ОК.