Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 06 Створення довідкової геометрії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.39 Mб
Скачать

2. Створення довідкових осей

Меню: Insert > Reference Geometry > Axis (Вставка > Довідкова геометрія > Вісь)

Панель інструментів: Reference Geometry > Axis (Довідкова геометрія > Вісь)

Інструмент Reference Axis (Довідкова вісь) використовується для створення довідкових і допоміжних осей. Ці осі являють собою параметричні лінії, що проходять через модель, елемент або довідковий об'єкт. Довідкові осі використовуються для створення довідкових площин, систем координат, кругових масивів, а також для створення сполучень у зборках. Вони також служать орієнтирами при побудові ескізів і створенні елементів. Довідкові осі відображаються як на моделі, так й у дереві конструювання Feature Manager. Коли ви натискаєте кнопку Axis (Вісь), відкривається менеджер властивостей, показаний на мал. 6.2.

Можливі варіанти створення довідкової осі:

  • по одній лінії, кромці або осі. Щоб побудувати вісь таким способом, викличте вікно (менеджер властивостей) Axis (Вісь) і виберіть варіант One Line/Edge/Axis (Одна лінія/кромка/вісь). Виділіть ескізну лінію, кромку або тимчасову вісь і клацніть на кнопці ОК.

  • на перетинанні двох площин. Щоб створити таку вісь, викличте менеджер властивостей Axis (Вісь), укажіть варіант Two Planes (Дві площини). Тепер виберіть дві площини, дві плоскі грані або одну площину та одну грань, на перетинанні яких ви хочете створити вісь і клацніть на кнопці ОК.

  • За допомогою кнопки Two Points/Vertex (Дві точки/вершини) можна створити довідкову вісь, що проходить через дві точки або вершини. Щоб створити таку вісь, викличте менеджер властивостей Axis (Вісь) і натисніть кнопку Two Points/Vertex (Дві точки/вершини). Тепер виділіть дві точки або дві вершини, через які повинна проходити довідкова вісь і клацніть на кнопці ОК.

  • За допомогою кнопки Cylindrical/Conical Surface (Циліндрична/Конічна поверхня) можна створити довідкову вісь, що проходить через центр циліндричної або конічної поверхні.

  • За допомогою кнопки Point and Surface (Точка й поверхня) можна створити довідкову вісь, що проходить через задану точку та перпендикулярну обраній поверхні. Якщо обрана поверхня не є плоскою, то точка повинна бути задана на самій поверхні. Установіть перемикач у положення Point and Surface (Точка і поверхня). Виділіть точку, вершину або середню точку, потім виділіть поверхню й клацніть на кнопці ОК.

Версія SolidWorks 2004 і далі дозволяє створювати також довідкові точки, які служать як орієнтири при створенні інших елементів довідкової геометрії.

3.Створення довідкової системи координат

Меню: Insert > Reference Geometry > Coordinate System (Вставка > Довідкова геометрія > Система координат)

Панель інстр.: Reference Geometry > Coordinate System (Довідкова геометрія > Система координат)

В SolidWorks для створення елементів, аналізу геометрії, аналізу збірок і т.д. вам може знадобитися визначити деякі довідкові системи координат, відмінні від стандартної. Щоб створити власну систему координат, натисніть кнопку Coordinate System (Система координат) на панелі інструментів Reference Geometry (Довідкова геометрія). З'явиться вікно (менеджер властивостей) Coordinate System (Система координат), зображений на мал. 6.3. Крім того, у вихідній точці поточного документа буде показана система координат.

Для створення нової системи координат необхідно вибрати точку, що буде служити вихідною точкою цієї системи, і визначити напрямок осей X й Y, Y й Z або Z й X. Після вибору початку координат ви можете задати напрямок будь-яких двох осей. Напрямок третьої осі буде визначено автоматично. Задавати напрямок цих осей можна за допомогою кромок, точок або довідкових осей. Змінити напрямок кожної з осей на протилежне можна за допомогою кнопки, розташованої ліворуч від області виділення цієї осі.