Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 03 Додавання взаємовзв’язків+.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Лекція 3 додавання на ескіз геометричних зв'язків

  • Додавання на ескіз геометричних взаємозв'язків

  • Розміщення розмірів на ескізі

  • Зміна розмірів

  • Поняття повністю визначеного ескізу

  • Перегляд зв'язків, накладених на ескіз

Коли відкритий ескіз, у графічній області червоними кольорами відображається "Вихідна точка ескізу". Це точка з координатами X"0", Y"0". Вихідна точка ескізу допомагає визначити координати ескізу, над яким здійснюється робота. Саме від неї відраховують координати покажчика, які відображаються в рядку стану, якщо ми починаємо малювати геометричну фігуру з вихідної точки, то ця фігура визначена (тобто її положення задане однозначно, хоча ми ще не поставили розміри й не задали взаємозв'язку). У кожному ескізі в деталі є своя вихідна точка, тому в деталі звичайно буває кілька вихідних точок. Коли відкритий ескіз, не можна відключати відображення його вихідної точки.

Умовні позначки для стану ескізу

Ескізи перебувають в одному з п'яти наступних станів.

  • Повністю визначений (чорний) - всі лінії й криві на ескізі, а також їхнє положення описані за допомогою розмірів і взаємозв'язків. Це оптимальний стан ескізу, означає, що всі розміри й взаємозв'язки задані правильно й у достатній кількості. В SolidWorks для використання ескізів і для створення елементів наносити на них розміри або повністю визначати їх необов'язково. Однак рекомендується повністю визначити ескізи до завершення деталі. Виконавши цю умову, ви уникнете таких проблем, як зміна контуру ескізу при переміщенні його мишею.

  • Перевизначений (червоний) – існують конфліктні або повторні розміри або взаємозв'язки. Подібні кольори в ескізу може виникнути, якщо, наприклад, поставити розмір одного елемента двічі або для однієї й тієї ж лінії задати взаємовиключні взаємозв'язки (вертикальності й горизонтальність). Оскільки SolidWorks володіє дружнім до користувача інтерфейсом, він сам видасть вам підказку про вашу помилку.

  • Недовизначений (синій) - в ескізі не визначені деякі розміри й/або взаємозв'язки і їх можна змінювати. Можна перетягнути кінцеві точки лінії або кривої, поки об'єкт ескізу не змінить свою форму. Від подібних дій у процесі проектування ніхто не застрахований, не звернувши увагу на даний випадок, зміну на міліметр не помітно, але збірка з подібною деталлю вже не вийде.

  • Рішення не було знайдено (рожевий) – ескіз не вирішений. Відображаються геометрія, взаємозв'язки й розміри, що перешкоджають розрахунку ескізу.

Даний випадок дуже схожий на попередній, тільки я задала взаємозв'язок, виконання якої споконвічно нерозв'язне при вже існуючих взаємозв'язках. Так для приклада в ескізі задана паралельність сторони шестигранника й сторони прямокутника. Потім для похилої сторони шестикутника й тієї ж сторони прямокутника вказати колинеарность. Результат - ескіз, рішення якого не може бути знайдено.

  • Знайдено неприпустиме рішення (жовтий) – ескіз розрахований, але в результаті вийде неприпустима геометрія, наприклад, нульова довжина лінії, дуга нульового радіуса або самопересічний сплайн.

В SolidWorks за допомогою кольорів відображається поточний стан ескізу. За замовчуванням використовуються такі кольори:

  • чорні кольори - повністю визначений ескіз;

  • сині кольори - недовизначений ескіз;

  • червоні кольори - перевизначений ескіз;

  • зелені кольори - ескіз у режимі редагування.

Завершенням роботи з ескізом вважається фарбування його в чорні кольори. Тільки в цьому випадку можна переходити до наступного етапу.