Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 06 Створення довідкової геометрії.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.39 Mб
Скачать

4. Додаткові параметри виступу та основи

Деякі параметри, що задають при створенні виступу або основи, обговорювалися в попередній лекції. У цій ми розглянемо варіанти, що залишилися, доступні в списку, що розкривається, End Condition (Гранична умова).

Гранична умова Through All (Через усе) з'являється в списку, що розкривається, End Condition (Гранична умова) тільки після створення основи. Створивши основу, визначте нову площину ескізу і побудуйте ескіз за допомогою стандартних інструментів для побудов. Далі натисніть кнопку Extruded Boss/ Base (Витягнута бобишка/основа).

Виберіть у менеджері властивостей у списку, що розкривається, End Condition (Гранична умова) варіант Through All (Через усе), і зображення майбутнього елемента простягнеться від площини ескізу через всі існуючі геометричні об'єкти. Ви можете поміняти напрямок витягування за допомогою кнопки Reverse Direction (Реверс напрямку).

Прапорець Merge Result (Результат злиття) установлений за замовчуванням, внаслідок чого знову створений витягнутий елемент буде об'єднаний з основою. Якщо скинути цей прапорець, буде створене нове тіло, з'явиться відповідний рядок у пункті Solid Bodies (Тверді тіла) у дереві конструювання FeatureManager. Щоб розгорнути пункт, клацніть на значку «+» ліворуч від нього.

На мал. 6.4 зображений елемент, створений шляхом витягування ескізу із граничною умовою Through All (Через усе).

При використанні граничної умови Up To Next (До наступної) ескіз витягується від площини ескізу до наступної поверхні, що перетинає елемент. Створивши основу, побудуйте ескіз на існуючій або новій площині. Викличте менеджер властивостей Extrude (Витягнути) і виберіть у граничній умові варіант Up To Next (До наступної). Можна змінити напрямок витягування на протилежне. Ескіз буде витягнутий від площини ескізу до наступної поверхні, що перетинає геометрію елемента. На мал. 6.5 показаний ескіз, що передбачається витягнути із граничною умовою Up To Next (До наступної), а на мал. 6.6 зображений елемент, що вийшов.

При використанні граничної умови Up To Vertex (До вершини) границя витягнутого елемента визначається як віртуальна площина, паралельна площини ескізу та така, що проходить через обрану вершину. Ви можете також вибрати точку на кромці, ескізну точку або довідкову точку.

При використанні граничної умови Up To Surface (До поверхні) границею витягнутого елемента служить обрана поверхня або грань. Побудуйте ескіз, викличте менеджер властивостей Extrude (Витягнути), виберіть варіант Up To Surface (До поверхні). З'явиться область виділення Face/Plane (Грань/Площина), і вам буде запропоновано вибрати грань або площину. Виділіть поверхню, до якої ви хочете витягнути елемент. На мал. 6.7 зображений елемент, витягнутий до обраної поверхні.

При використанні граничної умови Offset From Surface (На відстані від поверхні) границя витягнутого елемента визначається як віртуальна поверхня, створена на заданій відстані від обраної поверхні.

При використанні граничної умови Offset From Surface (На відстані від поверхні) границя витягнутого елемента визначається як віртуальна поверхня, створена на заданій відстані від обраної поверхні. Побудуйте ескіз, викличте менеджер властивостей Extrude (Витягнути), виберіть варіант Offset From Surface (На відстані від поверхні). Виділіть поверхню й задайте відстань за допомогою лічильника Offset Distance (Відстань зсуву). Якщо прапорець Translate surface (Перетворити поверхню) скинутий, віртуальна поверхня, створена як границя витягнутого елемента, буде мати зв'язок концентричності з обраною поверхнею. Тому вона відбиває щиру відстань, на якому розташована обрана поверхня. При встановленому прапорці Translate surface (Перетворити поверхню) центр віртуальної поверхні перебуває на заданій відстані від обраної поверхні. Тому як границя витягнутого елемента створюється довідкова поверхня, що не відображує правильну відстань до обраної поверхні.

При використанні граничної умови Up To Body (До тіла) витягнутий елемент обмежується іншим тілом.