Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chastina_2.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
09.05.2020
Размер:
1.98 Mб
Скачать

2.2 Диференціальне хвильове рівняння

Диференціальним хвильовим рівнянням називається таке диференціальне рівняння, розв’язком якого є рівняння хвилі. Для його знаходження візьмемо другі частинні похідні із рівняння хвилі (2.6) по всім аргументам

Додамо ці рівняння

. (2.7)

.

Підставимо одержаний вираз для S в (2.7)

. Так як , одержуємо

, або . (2.8)

Тут (2.9)

називається оператором Лапласа.

2.3 Дисперсія хвиль. Фазова швидкість хвиль

Нехай маємо одномірну плоску хвилю, яка поширюється вздовж осі х. Рівняння цієї хвилі

.

Знайдемо швидкість переміщення точок однакової фази, яка називається фазовою швидкістю. Це фактично швидкість переміщення фронту хвилі, рівняння якої має вид

.

Візьмемо першу похідну із цього рівняння за часом

.

Фазова швидкість . (2.10)

Теорія пружності дає для фазової швидкості поперечних і повздовжніх хвиль вирази

, , (2.11)

де G –модель здвигу, Е – модуль Юнга середовища.

Дисперсія – це явище залежності фазової швидкості хвиль від довжини хвиль (рис.2.2).

Коли із зростанням довжини хвилі λ фазова швидкість зростає, тобто коли , дисперсія називається нормальною (дільниця а). При протилежних співвідношеннях, тобто коли , аномальною (дільниця б).

2.4 Швидкість передачі енергії хвилями. Групова швидкість

При поширенні пружної хвилі речовина не переноситься, а передається лише стан деформації середовища, а отже передається енергія. Знайдемо об’ємну густину енергії середовища, в якому поширюється хвиля .

Ця енергія складається із кінетичної енергії dWК руху об’єму середовища dV в коливальному русі навколо свого положення рівноваги і потенціальної енергії dWП деформації цього об’єму.

Кінетична енергія

Для знаходження потенціальної енергії dWП будемо розглядати елемент об’єму dV у вигляді циліндра довжиною ℓ і площею основи σ. Нехай поширюється повздовжня хвиля. Тоді відносне стиснення елемента dV . Згідно із законом Гука , або . Звідси знаходимо . Потенціальна енергія . Із (2.11) знаходимо модуль Юнга

Одержуємо

Врахуємо, що хвильове число , одержимо

. Кінетична енергія дорівнює потенціальній.

Отже, густина енергії

(2.12)

пропорційна квадрату амплітуди і частоти.

З’ясуємо, з якою швидкістю переноситься енергія хвилею. Це є швидкість переміщення точок, в яких густина енергії максимальна, тобто коли , або .

Візьмемо першу похідну із останнього виразу за часом. Одержимо

, тобто . Гармонічна монохроматична (однієї частоти) хвиля переносить енергію з фазовою швидкістю.

Реальні хвилі немонохроматичні, а уявляють собою суму гармонійних хвиль різних частот (гармонік), які можна знайти розкладом негармонійної хвилі на гармоніки згідно з тригонометричним рядом Фур’є

.

Другими словами, кожна хвиля уявляє собою пакет гармонійних хвиль з різними частотами. В цьому випадку мова йде про швидкість перенесення енергії групою хвиль. Ця швидкість називається груповою. Так як енергія хвиль пропорційна квадрату амплітуди, то логічно за групову швидкість U прийняти швидкість переміщення максимуму амплітуди пакету хвиль.

Нехай маємо найпростіший пакет двох хвиль із близькими частотами і хвильовими числами та однаковими амплітудами

і .

Тут . (2.13)

Знайдемо результуюче рівняння пакету хвиль. Для цього додамо ці два рівняння, скориставшись формулою суми косинусів

. Одержимо, враховуючи (2.13),

.

Це рівняння є рівнянням одномірної хвилі з частотою ω та хвильовим числом k, амплітуда якого залежить від координати х і часу t і уявляє рівняння хвилі з частотою і хвильовим числом . Так як енергія пропорційна квадрату амплітуди, знайдемо швидкість переміщення максимуму амплітуди пакету. Очевидно, що це є фазова швидкістю хвилі амплітуди, яка і буде груповою швидкістю U передачі енергії пакетом хвиль.

. (2.14)

Встановимо зв’язок між фазовою та груповою швидкостями.

. Так як .

. Одержимо .

Отже . (2.15)

П охідна відображає дисперсію середовища. При її відсутності і групова швидкість дорівнює фазовій . При наявності дисперсії групова і фазова швидкості різні. Це приводить до розмиття пакету хвиль при його поширенні в дисперсійному середовищі. При нормальній дисперсії і групова швидкість більша фазової . При анормальній дисперсії і групова швидкість менша фазової . Характер розмиття пакету показано на рис.2.3.

Соседние файлы в предмете Физика