Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л-4.1 (4) Механічні (пружні) хвилі.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.04.2020
Размер:
542.34 Кб
Скачать

Ударні хвилі

Ударні хвилі виникають під час вибухів, потужних електричних розрядів, під час руху повітря лайнерів з надзвуковою швидкістю. Якщо тіло рухається в газі зі швидкістю більшою, ніж швидкість звуку, частинки газу не встигають передавати збудження розміщеним перед ними частинкам. Тому перед тілом виникає тонкий шар дуже густого газу (СТРИБОК ЗГУЩЕННЯ), який у вигляді хвильового фронту починає поширюватись у середовищі зі швидкістю, більшою, ніж швидкість звуку.

ЕФЕКТ ДОПЛЕРА

Нехай джерело звуку і приймач звуку розміщені на одній прямій і нерухомі. Джерело випромінювання звук частотою Досліди показують, що приймач сприймає звук такої самої частоти. Якщо джерелa приймач рухаються вздовж прямої лінії, що їх з’єднує, тоді приймач сприймає іншу частоту звуку, і не дорівнює . В цьому полягає ефект Допплера. У випадку, коли назустріч один одному рухаються і джерело і приймач звуку, формула для визначення частоти, яку реєструє приймач, має вигляд:

Приймач реєструє частоту більшу, ніж випромінює джерело.

У випадку, коли джерело і приймач звуку віддаляються один від одного, формула для визначення частоти, яку реєструє приймач, має вигляд:

Приймач реєструє частоту меншу, ніж випромінює джерело.