Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologiya_1.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
843.97 Кб
Скачать

13. Характеристика актиноміцетів: особливості будови клітини, способи розмноження, розповсюдження у природі та практичне значення.

Актиноміцети – променеві грибки (від грецьк. actis – промінь, mycos – гриб). Проміжне становище між бактеріями та міцеліальними грибами.

Спільне з бактеріями: 1)прокаріоти; 2)малий розмір ниток (гіфів); 3)нема статі; 4) однаковий хімічний склад клітинних стінок (пептидоглікан);

Спільне з грибами: 1) дуже розповсюджений розвинений міцелій; 2)деякі види розмножуються спорами

Всі актиноміцети грампозитивні, нерухливі (за невеликим винятком), майже всі – аероби.

Культуральні ознаки – добре ростуть на простих середовищах, на щільних поживних середовищах утворюють жорсткі колонії, які вростають в агар.

Розмноження – поперечний поділ, перешнуровування, спорами (деякі здатні утворювати рухливі спори). Спори актиноміцетів не є термостійкими (за винятком Thermoactinomyces vulgaris).

Класифікація актиноміцетів

Розрізняються за характером росту у товщі та на поверхні агаризованих середовищ, утворенням субстратного та повітряного міцелію, спорангіїв і спор.

1. Проактиноміцети (представник – рід Nocardia) – утворюють як повітряний, так і субстратний міцелій, який розпадається в старих колоніях на паличкоподібні клітини (рис. 14). Справжніх спор нема.

Стрептоміцети (рід Streptomyces) – міцелій є і зберігається і в старій культурі. Повітряний міцелій часто добре розвинений, має повітряні гіфи – спорофори, від яких відшнуровуються конідії, що є органами розмноження (рис. 15). Види стрептоміцетів розрізняються за будовою спорофорів (прямі, розгалужені, хвилясті, мутовчасті); формою колоній; кольором колоній; запахом.

  1. Актиноміцети Micromonospora і Microbispora – характерні плоскі колонії, повітряний міцелій відсутній. Утворюють спори на кінцях слабкорозгалужених гіфів (рис. 16 ).

Екологія – ґрунт, живі рослини та рослинні рештки, що гниють; стічні води, природні водоймища (пруди), поверхня тіла та слизових оболонок.

Практичне значення актиноміцетів. Актиноміцети беруть участь у кругообігу речовин у природі; вони є продуцентами біологічно активних речовин (антибіотики: стрептоміцин, тетрацикліни, ністатин), біодеструкторами органічних забруднень. Однак патогенні форми актиноміцетів є збудниками захворювань (парша картопляна, актиномікози, дерматити, туберкульоз, проказа тощо).

12. Стійкість спороутворювальних бактерій до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища. Особливості будови та етапи утворення ендоспор у бактерій.

У безспорових бактерій у відповідь на несприятливі умови середовища утворюються цисти (велика кількість слизу, всередині якого зосереджуються бактерії, які змінюються морфологічно), а у бацил – ендоспори.

Етапи спороутворення

Спороутворення у бактерій відбувається у кілька етапів (рис. 11):

утворення септи (рис. 11, а);

відокремлення протопласту спори від протопласту клітини (рис. 11, б);

формування проспори – материнський протопласт охоплює протопласт спори

майбутня спора покривається двома ЦПМ

дозрівання спори.

Хімічні зміни в спорі

Зміна білкових компонентів клітини. Для нових структурних елементів використовуються поживні речовини. У білках спори – велика кількість цистеїну – велика кількість дисульфідних зв’язків.

Синтез нових хімічних речовин: до 15 % сухих речовин – дипіколінова кислота ( у вигляді солі кальцію).

Утворюється кортекс – товстий шар з комірчастою структурою, який складається з глікопептидів (муреїну).

У спорі дуже мало води. Немає води у вільному стані.

У спорі не відбуваються ферментативні реакції і нема дихання.

У спорі відносно великий вміст нуклеїнових кислот по відношенню до цитоплазми.

Відмінності спор від вегетативних клітин

Спори відрізняються від вегетативних клітин: малим об’ємом (0,1 від клітини); високою стійкістю до впливу температури; високою механічною міцністю; стійкістю до висихання (нема вільної води); стійкістю до УФ-опромінення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]