Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologiya_1.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
843.97 Кб
Скачать

52. Фотосинтез. Порівняння процесу фотосинтезу у бактерій та вищіих рослин

Фотосинтез – процес синтезу органічних речовин за рахунок енергії світла. У світловій фазі фотосинтезу синтезується АТФ, відбувається фотоліз води (вивільнення Н+ та електронів, необхідних для відновлення молекул-носіїв енергії, з молекули води). У темновій фазі фотосинтезу синтезуються вуглеводи з СО2 та води

Вищі рослини. У процесі еволюції у вищих рослин сформувалися провідні тканини, які забезпечують обмін речовин між підземними та надземними органами, у них утворився орган фотосинтезу — листок, що має добре розвинену асиміляційну тканину, добре розвинені також запасаюча і механічні тканини. Процес фотосинтезу не можливий без участі світла, але якщо без світла не можливо початок процесу, то деякі стадії спокійно можуть протікати і в темноте.Кроме світла в процесі фотосинтезу важливо присутність води, так як саме вода може забезпечити необхідну кількість водню, який у свою чергу відновлює діоксид вуглецю до глюкози. Кисень, що утворюється в результаті даної хімічної реакції, є лише побічним продуктом. Основу фотосинтезу складає перетворення електромагнітної енергії світла в хімічну енергію.  Сам процес відбувається в хлоропластах. Хлоропласти містять власну ДНК і оточені двома мембранами, що містять ферменти, що запускають реакцію фотосинтезу від впливу сонячного світла.

Бактерії. При безкисневому фотосинтезі донором електрона служать сполуки сірки (найчастіше сульфід), а в якості побічного продукту виділяється сірка або сульфат. Нещодавно був відкритий варіант безкисневого фотосинтезу, при якому донором електрона служать сполуки заліза (побічним продуктом в цьому випадку є більш окислені сполуки заліза). Безкисневий фотосинтез, ймовірно, з'явився ще на зорі життя - палеонтологічні дані дозволяють припускати його існування вже 3,7-3,8 млрд років тому (докладніше див: М. А. Федонкін. Дві літопису життя: досвід зіставлення (палеобіології і геноміка про ранніх етапах еволюції біосфери)).

Кисневий фотосинтез - набагато більш складний процес, що вимагає участі більшої кількості спеціалізованих білків і білкових комплексів. З'явився він, по всій імовірності, пізніше (2,7-2,8 млрд років тому). При кисневому фотосинтезі донором електрона є вода, а побічним продуктом - кисень. «Винахідниками» кисневого фотосинтезу були ціанобактерії. Вони і донині зберегли за собою ексклюзивні права на здійснення цього життєво важливого для всієї біосфери процесу. Адже саме ціанобактерії дали початок пластидам - органел рослинної клітини, що відповідають за фотосинтез.

Поява кисневого фотосинтезу стало найважливішим поворотним пунктом в розвитку життя, завдяки якому в атмосфері з'явився кисень і стало можливим існування вищих організмів. Ще в 1970 році була запропонована гіпотеза, згідно з якою перехід від безкисневого фотосинтезу до кисневого міг здійснитися через ряд проміжних етапів, коли донорами електрона служили сполуки азоту. Проте до цих пір можливість «азотного» фотосинтезу НЕ була експериментально підтверджена

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]