Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biologiya_1.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
843.97 Кб
Скачать
  1. Основні положення клітинної теорії. Особливості будови клітин одно- і багатоклітинного організму.

Сучасна клітинна теорія формулюється так: “Всі живі істоти складаються з клітин та їх похідних”. Вона ґрунтується на таких положеннях:

клітина – основна одиниця будови і розвитку всіх живих організмів, найменша одиниця всього живого;

клітини всіх одно- і багатоклітинних організмів подібні (гомологічні) за своєю будовою, хімічним складом, основними проявами життєдіяльності та обміном речовин;

клітини розмножуються поділом, і кожна нова клітина утворюється внаслідок поділу материнської клітини (положення, розроблене та доведене Р. Вірхофом).

у складних багатоклітинних організмів клітини спеціалізовані за виконуваною ними функцією і утворюють тканини;

Клітини багатоклітинних організмів, на відміну від одноклітинних, самостійно жити не можуть, тому що будь-яка з них не може виконувати всі функції, притаманні цілісному організмові. Коли говорять про багатоклітинні організми, то мають на увазі, що це організми, які мають поділ на певні органи, а одноклітинні організми поділяються на органели (органоїди). Орган – багатоклітинний утвір, що складається з тканин, займає певне місце в організмі і виконує певну функцію (наприклад серце, мозок, пагін, квітка). Органела (органоїд) – утвір у клітині, який призначений для виконання певної функції і має певну будову (ядро, мітохондрії, травні вакуолі тощо).

  1. Теорії походження життя; гіпотези виникнення еукаріотичної клітини.

Існують дві головні гіпотези, що по-різному пояснюють появу життя на Землі.

1. Гіпотеза панспермії - життя занесене з космосу у вигляді спор мікроорганізмів, або планета навмисно «заселена» розумними прибульцями з інших світів згідно з припущенням.

2. Абіогенне (таке, що відбувається без участі організмів) утворення органічних речовин з неорганічних – життя виникло на Землі у результаті сприятливої сукупності фізичних і хімічних умов.

Найпопулярніша нині симбіотична гіпотеза походження еукаріотичних клітин, відповідно до якої основою, чи клітиною-хазяїном, в еволюції клітини еукаріотичного типу послужив анаеробний прокаріот, здатний лише до амебоїдного руху.

Згідно з інвагінаційною гіпотезою, предковою формою еукаріотичної клітини був аеробний прокаріот.

Еволюційні можливості клітин еукаріотичного типу незрівнянно вищі, ніж прокаріотичного. Це зумовлено такими особливостями еволюції еукаріотичної клітини:

  • ядерний геном еукаріотів у багато разів перевершує за розмірами геном прокаріотів;

  • складніший механізм регуляції життєдіяльності клітини;

  • використання біологічної інформації частинами;

  • наявність у еукаріотичних клітин еластичної оболонки;

  • аеробне дихання;

  • виникнення в еволюції мітозу як механізму відтворення в поколіннях генетично подібних клітин;

  • поява такого способу поділу клітин, як мейоз, що дає можливість зберегти сталість хромосом у ряді поколінь.

  1. Рівні організації живої природи. Елементарна одиниця та елементарне явище.

Рівень організації живої природи – функціональне місце біологічної структури певного ступеня складності в загальній системі живої матерії. Особливість даної класифікації полягає в тому, що окремі рівні ієрархічної системи життя визначаються в ній на загальній основі виділення для кожного рівня елементарної одиниці та елементарного явища.

Елементарна одиниця — це структура чи об’єкт, закономірні зміни яких, що позначаються як елементарне явище, і складають специфічний для відповідного рівня внесок у процес збереження і розвитку життя.

Молекулярно-генетичний рівень(Елементарною одиницею служить ген — фрагмент молекули нуклеїнової кислоти, у якому записаний певний об’єм біологічної (генетичної) інформації. Елементарне явище полягає насамперед у процесі конваріантної редуплікації – самовідтворенні з можливістю деяких змін у змісті закодованої в гені інформації, а також реакції матричного синтезу інформаційних макромолекул )

Клітинний рівень(Елементарною одиницею служить клітина. Елементарне явище представлене реакціями кліт. метаболізму, що складають основу потоків енергії, речовин та інформації. )

Організмовий рівень(Елементарною одиницею є особина у її розвитку від моменту зародження до припинення існування як живої системи, що дає змогу також назвати цей рівень і онтогенетичним. Елементарне явище полягає у закономірних змінах організму в індивідуальному розвитку. )

Популяційно-видовий рівень(Елементарною одиницею служить популяція сукупність особин одного виду. Елементарне явище – еволюційно значущі зміни генофонду.)

Біоценотичний рівень.( Елементарне явище представлено потоками енергії та кругообігами речовин. )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]