Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анексія Острів Крим хроніка гібридної війни-Тарас Березовець.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
02.03.2020
Размер:
3.44 Mб
Скачать

28 лютого. ОПЕРАЦІЯ «АЕРОПОРТ»

Ранок 28 лютого приніс нові сумні звістки. Уночі військовослужбовці Чорноморського флоту РФ заблокували два аеропорти Криму – «Бельбек» (Севастополь) та міжнародний аеропорт «Сімферополь». Міністр МВС Арсен Аваков уранці написав у Facebook про деталі захоплення цих об’єктів, назвавши це захоплення початком збройного вторгнення Російської Федерації на територію України.

«Крим. Доповідаю стан за підсумками ночі:

1.Аеропорт „Бельбек“. Заблоковано військовими підрозділами флоту РФ. Усередині аеропорту знаходяться військові та прикордонники України. Зовні – військові в камуфляжі та зі зброєю без розпізнавальних знаків, проте не приховують своєї приналежності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі пости МВС України. Збройного зіткнення поки немає.

2.Аеропорт „Сімферополь“. Близько 12-ї ночі група в цивільному, близько 100 осіб, що назвалася козацькою сотнею, подолавши огорожу на території аеропорту, вийшла на поле аеродрому. Силами Внутрішніх військ і міліції ці люди були відтіснені спочатку в будівлю аеропорту, а потім і зовсім за територію. Зброя не застосовувалася. Район аеропорту був покинутий „козаками“ близько години ночі – завантажилися в тентовані „КамАЗи“ й поїхали.

Близько 1:30 ночі до будівлі аеропорту прибули на кількох вантажівках 119 військових з автоматичною зброєю в камуфляжі без розпізнавальних знаків. Увійшли в будівлю аеропорту, розмістилися в приміщенні ресторану. Не приховують своєї приналежності до збройних сил Російської Федерації. На слова українських співробітників МВС: „Ви військові й не маєте права тут перебувати“, – відповідають коротко: „Не маємо інструкцій вести з вами переговори“. Ситуація статична, зброя з обох сторін не застосовувалася».

О 5:20 захоплення аеропорту в Сімферополі підтвердив із місця подій журналіст каналу ATR Осман Пашаєв: «Сімферопольський

аеропорт захопила російська самооборона. Стоять з „калашами“.

Рейси вилітають, але навіть „Інтеру“ не дають зняти беззбройні дружинники. Міліція безсила».

Олександр Янковський, гендиректор «Чорноморської ТРК», так згадує події цього дня: «Усе стало більш-менш зрозуміло вже ввечері. Коли російські військові на російських військових „КамАЗах“ захопили аеропорт у Сімферополі. Так, у них не було знаків розрізнення, але за автоматами та амуніцією було видно, що це російські військові».

Микола Балан відправив до Сімферопольського міжнародного аеропорту весь наявний у його розпорядженні загін спецпризначення Внутрішніх військ загальним числом понад 60 бійців.

«Перше, коли мені дали наказ узяти під охорону міжнародний аеропорт „Сімферополь“. Я туди висунув свій спецзагін.

Там уже були „зелені чоловічки“, але в самому аеропорту їх не було. Вони були по периметру. Ми туди зайшли, якщо правильно пам’ятаю, з двома одиницями бронетехніки і з автомобільною технікою. Зайшли ми всередину повністю екіпіровані, зі зброєю, бойовими набоями, і коли вони побачили, що наші нічим не поступаються. Наші зайшли, так би мовити, зухвало й звідти взяли аеропорт під охорону. Потім була спроба поставити якусь машину на злітну смугу, щоби не сідали літаки – ми її прибрали, і вийшло, що ми охороняємо аеропорт усередині, а він уже блокований „зеленими чоловічками“ ззовні. Мені потім доповідав один з офіцерів, що з нами була спроба домовитися про обоюдне невідкриття вогню. Я кажу: „У вас же є периметр. Якщо будуть спроби порушити цей периметр – відкривайте вогонь“. Усе залежало від них. Якщо вони не порушують периметр, то вогонь не буде відкритий. Протягом години після того, як ми зайняли аеропорт, туди

з’їхалися усілякі „козачки“, „самооборона“, цивільні як

живий щит», – згадує Микола Балан.

За словами Османа Пашаєва, 28 лютого знайомі журналісти з Києва попросили його відвезти британським журналістам у Сімферополі бронежилети. Пашаєв згадує, що цього дня ще літали літаки: «Основне відчуття від Сімферополя – мертве місто. Восьма вечора, скрізь на вулицях темно, відключено електрику, темно в домівках. Я пам’ятаю, в юному віці дивився кадри з військової Чечні. Сімферополь виглядав саме так. Нікого немає на вулицях. Це була перша доба після захоплення урядових будівель у Криму. Ніхто не гуляє. У готель „Москва“ везу бронежилети. На вулицях наша машина і ще пару машин. І все – більше нікого немає».

За повідомленням сайту «Новости Крым», аеропорт захопили, аби не пустити до Криму новопризначенного міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та в.о. голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

Своєю чергою, сайт racurs.ua написав таке: «Перед Верховною Радою Криму поки що все спокійно, чергує міліція. З колонок, установлених перед парламентом, лунає патріотична музика часів СРСР. Будівлю Ради міністрів Криму також, як і раніше, оточено міліцією. Співробітники Радміну не прийшли на роботу, їм дали другий вихідний. Сайти кримського парламенту й Ради міністрів не працюють»103.

«Українська правда» повідомляла, що «на території аеропорту „Сімферополь“, біля внутрішніх авіаліній, перебувають 4 вантажівки „КамАЗ“ та 150 військовослужбовців. <…> Військові одягнені в камуфляжну форму, у касках та з автоматами, які говорять з яскраво

вираженим російським акцентом»104.

Георгій Логвинський, тоді помічник народного депутата, розповів, яким чином «зелені чоловічки» проникали на півострів: «Як потрапляли до Криму загарбники? Через військовий аеродром і Керченську переправу. У нашому розпорядженні є інформація, що, коли

почалося захоплення Криму, на Керченській переправі було

3 прикордонники.

Два з кийками, один з автоматом без патронів. Коли це з’ясувалося, відразу ж виникло питання: що відбувається?

У нас що, зняті всі претензії? Відповідь: так, прийшов наказ із Сімферополя. І наказ такий дійсно був. Ми також знаємо, що група прикордонників, здогадавшись, що зараз щось буде відбуватися, вилучила секретну документацію й зникла. Через 30 хвилин почалася анексія Криму. Тобто їх роззброїли спеціально, щоби відкрити дорогу загарбникам. А тих героїв, які зорієнтувалися й забрали документи, шукали ще місяць».

Керуючий зміною аеропорту Анатолій Реченко у коментарі «Новостям Крыма» підтвердив захоплення «Бельбека» озброєними російськими військовими: «Близько 300 озброєних солдатів повністю захопили „Бельбек“. Вони з’явилися в аеропорті вночі, близько 3-ї години. На озброєних людях військова форма, це дозволило зробити відповідні висновки. <…> Ці військові прибули з Росії. Тепер дорога в „Бельбек“ – аеропорт Севастополя – перекрита. Люди з автоматами стоять скрізь на шляху до нього. Присутні й БТРи в кількості трьох одиниць. Підходити до себе близько військові забороняють – починають відразу кричати, що стануть стріляти, якщо людина

зважиться наблизитися»105.

Інформацію про вторгнення Росії українська влада сприйняла порізному, наприклад начальника Генерального штаба Міністерства оборони Юрія Ільїна шпиталізували із «серцевим нападом у реанімацію військово-медичного клінічного центру Кримського

регіону в Севастополі»106.

У коментарі НБН Мустафа Джемілєв озвучив ексклюзивну інформацію, що йому стало відомо про сьогоднішню нараду російських військових у Криму: «Півтори години тому в Севастополі командувач Чорноморського флоту [Алєксандр Вітко. – Прим. ред.] зібрав усіх генералів і сказав: „Ми починаємо війну з Україною“. <…> Єдиний вихід тут, я думаю, щоб у нас були сили ввести надзвичайний стан, увести наші війська й узяти під контроль усі державні установи. <…> Я зараз із Турчиновим говорив про те, що які в нас є військові

частини, сили, все треба кинути в Крим. У інших частинах нам ніякої

загрози поки немає, ввести НС і кинути під контроль»107.

Російське керівництво, очевидно, дуже добре підготувалося до операції в Криму, тим паче що раніше воно мало досвід успішної військової операції «Примушення до миру» проти Грузії. Та й радянський досвід не був марним, як-от про це нагадує роман Віктора Суворова «Криголам». Усі військові частини СРСР мали закриті в сейфах секретні накази з чіткими інструкціями для кожного командира та кожної військової частини на випадок «надзвичайної ситуації». Під «надзвичайною ситуацією» або «особливим періодом» малася на увазі війна.

Військові експерти, з якими я спілкувався з цього питання, стверджували, що аналогічні інструкції, секретні, у паперовому вигляді, аби уникнути перехоплення розвідками країн НАТО, були передані в кожний військовий підрозділ Чорноморського флоту та інших російських військових підрозділів, які на момент анексії перебували на території АР Крим. Відповідно, заяви, які лунали про початок війни з Україною, як про це говорить Джемілєв, цілком можливо були зроблені, тому що все робилося всупереч звичайній російській практиці, без ведення стенограми таких засідань, тож такі заяви робилися абсолютно сміливо, з повним розумінням того, що жодних наслідків у ситуації, коли Росія почала грати ва-банк, для них це вже не матиме.

Ужитий російськими підрозділами дезінформації та військовою пропагандою поділ влади на «кримську» та «київську» симптоматично-несвідомо почав використовуватися й українськими медіа й політиками. І це теж слід уважати частиною інформаційної спецоперації на півострові.

Для створення семантичного словосполучення «київська влада» російські пропагандисти запровадили штучну сполуку «кримська влада», щоб у людей через новинні повідомлення підсвідомо формувалася думка про існування в кожному регіоні самостійного утворення: окремо «київської влади», окремо «донецької влади» та, природно, окремо «кримської влади».

Мустафа Джемілєв виступив із заявою, що Меджліс не збирається здаватися: «Зараз формуються загони кримських татар, які готові будуть до активної боротьби. Ці загони будуть озброєні, якщо

отримають статус державного формування. <…> А ця промосковська

г…да (депутат Верховної Ради АРК Рустам Темиргалієв, який заявив, що веде переговори з кримськими татарами), цей засланий козачок, що працює на ФСБ, не має права говорити ні про кримських татар, ні

тим паче від їхнього імені»108.

На жаль чи на щастя, але ці войовничі заяви так і не були реалізовані, адже «зелені чоловічки» були готові до будь-якої реакції з боку й українських силовиків, і простих громадян, тож на півострові могло бути масштабне кровопролиття.

Юлій Мамчур так згадує події тих днів: «З 27 лютого, з дня захоплення, не було до кінця зрозуміло, що це – якісь навчання чи спланована акція. А після того, як пішли перші парламентарі від РФ, ми вже зрозуміли, що це силове захоплення. І до прийняття рішення про проведення референдуму весь наш особовий склад був на робочих місцях. Я так скажу: якби прийшла документально оформлена директива застосувати зброю, ми б там усі полягли. Тому що в нас сил протистояти батальйоннотактичній групі не було. У нас було 150 автоматів і 50 пістолетів. Великокаліберної техніки ми не мали. Тільки стрілецьку зброю. Якби нам дали допомогу, наша оборона була б більш ефективною. Але це проблема ще 90-х років, коли пішов розділ Чорноморського флоту, коли російським військовослужбовцям легально дозволили перебувати на території Криму. Їхня кількість становила близько 22 тисяч. І Путін усюди говорив, що вони цієї кількості не перевищили.

Вони дійсно не перевищили. Вони просто доукомплектували їх 5–7 тисячами спецназівців, перекинувши їх із Сочі».

Мамчур розповів, що спротиву, як такого, російським окупантам не було через відсутність системи управління у силових органах, і навів яскраві приклади: «В.о. начальника генерального штабу адмірал Юрій Ільїн, якого я зустрів напередодні – вранці 27 лютого на аеродромі, запитав, як справи. Я сказав, що частина приведена в повну

бойову готовність і готова виконувати завдання. Ми були готові

перебазуватися на певні аеродроми. Але вже о 16:30 ми отримали від нього письмову директиву: все, відбій. І вже о 21:30 ми перебували у звичайному режимі: чергові сили – 15 осіб і три льотчика-техніка. Тобто морське керівництво, яке відповідало за цю територію, за її оборону, відразу прийняло для себе певні рішення. Мої перші дзвінки були Ільїну, Єлисєєву, який виконував обов’язки командувача Військово-Морськими Силами України, адміралу Шакурі, начальнику штабу. Ніхто нічого не сказав. Ці адмірали повинні були приймати рішення – у них є розвідка, у них інформація. Вони відразу все „злили“. Вони не давали повноцінну інформацію в Київ для прийняття рішення.

І все – ланцюжок управління був зруйнований».

У зв’язку із захопленням українських аеропортів у Криму в.о. Президента Турчинов під час відкриття сесії ВР повідомив, що скликає екстрене засідання РНБО на 11-ту годину.

Під час брифінгу у Верховній Раді Турчинов заявив: «Росія почала відверту агресію проти нашої країни. Під виглядом військових навчань вони ввели війська в Автономну Республіку Крим і не тільки захопили парламент Криму, Кабмін Криму, але й пробують брати під контроль цивільні об’єкти, комунікації, намагаються блокувати місця розташування українських військових. <…> Вони провокують Україну на військовий конфлікт. За даними нашої розвідки, вони відпрацьовують сценарій, аналогічний до абхазького, коли, спровокувавши конфлікт, вони почали анексію території. <…> Українські військові виконують свої обов’язки, але не піддаються на провокації та не йдуть на військовий конфлікт, аби не наражати на небезпеку цивільне населення Криму. <…> Я особисто звертаюся до президента Путіна з вимогою негайно припинити провокації та відкликати військових з Автономної Республіки Крим. Працювати

виключно в рамках підписаних угод»109.

Сергій Куніцин добре пам’ятає свій перший день на посаді постійного представника Президента України в Криму:

«А мене просили і Джемілєв і Чубаров, щоб я повернувся до Криму. І ось за цей тиждень, поки йшло

перетягування канату, захопили парламент і уряд. Ми

просто втратили час. Якби я приїхав на тиждень раніше, ми б змогли цю ситуацію переграти інакше. Коли мене 26-го призначили постпредом, я 27-го прилетів, мене зустріли автоматники, силовики.

Кажуть: ви з гостьового будиночка не виїдете, там снайпери, з автоматами, гвинтівками. 200 осіб. Я тоді подзвонив Аксьонову, Константинову, кажу: „Ви що, з глузду з’їхали? Я сідаю і їду, можете стріляти“. Але вони тоді не наважилися. Але представництво Президента вже було захоплене. Я тоді два дні перебував в обласному УВС, потім вони захопили УВС, я працював в СБУ, вони захопили СБУ, і потім я на нелегальному становищі два тижні жив там, де жив. За мною ганялися, намагалися закидати камінням, тухлими яйцями. Мені говорили і Аксьонов і Константинов: „Сергію Володимировичу, їдьте, бо для вас це може дуже погано скінчитися. Я сказав, що сам розберуся“».

Депутати Верховної Ради в цілому прийняли постанову № 831УІІ «Про Звернення Верховної Ради України до держав-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї».

Хоча кількість народних депутатів, які проголосували за цю надважливу для країни постанову, не вражає – лише 246! Партія регіонів дала за цей документ лише 15 голосів, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 72, позафракційні – 39, партія «Удар» – 32, група «Суверенна європейська Україна» – 27, всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 34, група «Економічний розвиток» – 27. У фракції Комуністичної партії України за це рішення показово не проголосував жоден депутат!

У самому тексті постанови ВР ішлося: «В обмін на ядерне роззброєння <…> Україна в Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження

ядерної зброї (Будапештському меморандумі)110 від 1994 року отримала гарантії своєї безпеки. <…>

Верховна Рада України висловлює занепокоєння останніми

подіями в Автономній Республіці Крим, у тому числі інформацією про можливе зовнішнє втручання, що стало б прямим порушенням зобов’язань згідно з Меморандумом. <.>

У зв’язку з такими діями Верховна Рада України: <…>

2.Вимагає від усіх держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов’язання згідно з принципами Заключного акта Гельсінкської наради з питань безпеки і співробітництва в Європі поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, підтвердити зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України.

3.Вимагає від держав-гарантів відповідно до Будапештського меморандуму підтримати здійснення Радою Безпеки Організації Об’єднаних Націй моніторингу ситуації в окремих регіонах України, зокрема в Автономній Республіці Крим, як такої, що може становити загрозу міжнародному миру та безпеці. У разі її ескалації вимагає від держав-гарантів домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні як державі – учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, у тому числі з урахуванням попереднього розгляду цього питання, за результатами якого була прийнята заява Голови Ради Безпеки ООН від

20 липня 1993 року»111.

Як повідомляла цього дня «Українська правда», жоден із народних депутатів, обраний від Криму та Севастополя, не підтримав постанову ВР із закликом до Росії припинити зазіхання на державний суверенітет України. І це не дивно, адже з усіх них 11 були представниками Партії регіонів, і тільки один, Вадим Новинський, формально був «незалежним». Постанову про засудження дій Росії не підтримали регіонали:

Віталіна Дзоз112 (виборчий округ (в/о) № 1, АРК), Лев Миримський113 (в/о № 2), Олена Нетецька114 (в/о № 3), Олег Парасків115 (в/о № 4), Валентина Лютікова116 (в/о № 5), Юлія Льовочкіна117 (в/о №6), Сергій Брайко118 (в/о №7), Борис Дейч119 (в/о

№ 8), Олександр Нечаєв120 (в/о № 9), Григорій Груба121 (в/о № 10), Вадим Колесніченко122, (в/о № 225, Севастополь) та Вадим

Новинський123 (в/о №224, Севастополь).

Паралельно із засіданням ВР України своє засідання провела й Верховна Рада АРК, де затвердила членів Ради міністрів, «запросивши» до адмінбудівлі – нібито для свого захисту – озброєних людей.

Голова «Русской общины» Криму Сергій Цеков заявив: «Озброєні люди, які прийшли у Верховну Раду Криму й знаходяться в будівлі, – це кримські структури, скривджені українською владою. Вони прийшли на запрошення кримських депутатів і знаходитимуться тут стільки, скільки ми попросимо. <…> Ситуація напружена, проходить формування уряду. Ми повинні затвердити його дуже швидко, і зараз проходять консультації у фракціях. <…> Ми не проносимо з собою

мобільні телефони, щоби нас не могли прослухати»124.

Після засідання ВРК Сергій Аксьонов дав інтерв’ю російському виданню «РИА Новости»: «Досягнута домовленість про те, що Російська Федерація виділить фінансову допомогу Україні для Автономної Республіки Крим. Упевнений, що за підтримки наших

братніх сусідів ми зможемо подолати цю складну ситуацію»125. Уранці в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця

звернувся до керівників РФ з ініціативою двосторонніх переговорів: «Дипломати звернулися до РФ про проведення консультацій на рівні МЗС, дипломати звернулися з проханням про телефонну розмову на рівні прем’єр-міністрів та на рівні міністрів закордонних справ. Поки що від російської сторони ми відповіді не отримали. <…> Ми очікуємо на цю відповідь, і ми готові також підняти питання про те, що, якщо не в двосторонньому форматі, у нас є інші механізми – проведення консультацій в рамках існуючого Будапештського меморандуму, який передбачає проведення консультацій країн – гарантів територіальної цілісності України: США, Великої Британії,

Росії та України»126.

МЗС Росії пояснило свою відмову непричетністю РФ до цих подій: «Російська сторона розглядає події, що відбуваються в Автономній Республіці Крим, як наслідок внутрішньополітичних процесів, що відбуваються останнім часом в Україні, і в цьому

контексті не бачить необхідності в проведенні пропонованих

українською стороною невідкладних двосторонніх консультацій»127. Згодом Андрій Дещиця повідомив про подальші плани

українських дипломатів: «Ситуація в Криму настільки напружена, що ми, імовірно, попросимо Раду Безпеки ООН розглянути це питання. Я написав листа нашому представникові при ООН, щоби він звернувся до Ради Безпеки з проханням включити до порядку денного це питання»128.

Прес-служба Чорноморського флоту Росії в притаманній їй манері продовжувала дезінформувати щодо подій на півострові: «Жодні підрозділи Чорноморського флоту в район Бельбека не висувалися, і тим паче ніякої участі в його блокуванні вони не брали. З огляду на нестабільну обстановку, що складається навколо місць дислокації частин Чорноморського флоту в Криму, а також місць компактного проживання військовослужбовців і членів їхніх сімей, дійсно посилено їхню охорону підрозділами антитерору зі складу

Чорноморського флоту»129.

Незважаючи на ці заяви РФ, «невідомі» військові (у викладі

«Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерела у військових колах130) оточили загін морської охорони Держприкордонслужби України в Балаклаві.

Також дивним збігом стала заява російських політиків, які ініціювали саме цього дня поправки до закону про приєднання до складу РФ інших держав, зокрема першого заступника голови фракції «Справедливая Россия» Михаїла Емельянова: «В умовах розпаду сусідньої держави я не думаю, що Росія має бути обмежена у своїх можливостях прийняти ту територію, народ якої висловив чітке волевиявлення й бажання бути Росією. <…> Однак якщо розпад держави продовжиться, ми б хотіли, щоб у РФ був маневр, і в разі, якщо в Україні продовжиться процес розпаду, ми могли б оперативно

приймати рішення про прийняття нових суб’єктів»131.

Більше того, на офіційній Facebook-сторінці МЗС Росії з’явилося таке повідомлення: «Генеральному консульству Російської Федерації в Сімферополі доручено терміново почати всі необхідні заходи для початку видачі російських паспортів бійцям загону „Беркут“».

Продовжуючи дворушницьку політику, Кремль відкомандирував

до Криму «путінського блазня» Владіміра Жиріновского, який зробив у Севастополі чимало популістських заяв, зокрема й таку: «Росія надасть будь-яку допомогу вам: моральну, політичну та економічну. У вас завжди буде газ, у вас завжди будуть мільйони російських

туристів, і ви будете мати тільки той статус, який ви хочете»132.

У Росії в ці дні лунало багато критики на адресу агресивних дій Владіміра Путіна в Криму, проте, на жаль, ці поодинокі голоси так і не були почуті більшістю росіян.

Чи не єдиними, хто виступив проти дій власної держави в Криму, виявилися діячі мистецтва й культури. Культовий лідер рок-гурту «Машина времени» Андрєй Макарєвіч дописав у Facebook: «Такої розгнузданої пропаганди й такої кількості брехні я не пригадаю ще з кращих брежнєвських часів. Та й не порівняти: можливостей тоді було менше. Хлопці, чого ви домагаєтеся? Створення громадської думки для введення військ на територію суверенної держави? Відрубати Крим? <…> Хлопці в телевізорі, чого ви домагаєтеся? Надовго розсварити два народи, які живуть пліч-о-пліч? У вас виходить. А чим це закінчується, знаєте? Війну з Україною захотіли? Так, як з Абхазією, не вийде: хлопці на Майдані вже загартувалися й знають, за що б’ються, – за свою країну, за свою незалежність. А ми за що? За Януковича?»133.

До Криму цього дня здійснив несподіваний візит народний депутат України, майбутній президент Петро Порошенко. Народний депутат від БЮТ Юрій Стець написав у Facebook: «Тільки що Верховна Рада за дорученням керівництва парламенту делегувала Петра Порошенка в АР Крим для мирного врегулювання ситуації, яка

там склалася. Територіальна цілісність країни – понад усе»134. Порошенко виступив перед демонстрантами в Сімферополі та

запевнив їх, що Київ обов’язково відреагує на події в Криму. В аеропорту Сімферополя він заявив, що метою його візиту є зустріч з урядом Криму та переговори для мирного розв’язання конфлікту. При виході з аеропорту озброєні люди в камуфляжі спробували не пропустити його. «Я не перевіряв їхні документи, але ці озброєні люди відмовилися представитися. Вони намагалися перешкодити моєму проходу, але потім розступилися», – розповів майбутній президент.

Порошенко також пообіцяв кримчанам жорстку реакцію на дії

сепаратистів: «Реакція буде. А якою вона буде, залежить від підсумків моїх переговорів. Сьогодні це була моя ініціатива. Я домовився з Турчиновим, я офіційно уповноважений з боку ВР на переговори. Якщо переговори відбудуться, я, зі свого боку, зроблю все можливе,

щоби мирний процес у Криму отримав свій розвиток»135.

У Криму Порошенко також звернувся до всіх жителів півострова: «Друзі мої! Ви чуєте, що я з вами російською мовою розмовляю. Друзі мої, я приїхав поговорити з депутатами Верховної Ради Криму про те, щоби ми з вами зібрали „круглий стіл“ щодо розв’язання проблем Криму. <…> Я приїхав із миром, я хочу налагодити діалог. Я цих людей не засуджую. Я приїхав спростувати чутки про в’їзд сюди якихось людей, щоби влаштувати громадянське протистояння. У

Криму діють закони України, Крим – це частина України»136.

Увечері телеканал «Інтер» показав сюжет із вулиці Севастопольської в Сімферополі, біля Радміну, у якому Петро Порошенко відштовхує якогось молодика, що хотів перекрити йому прохід до журналістів, і наводяться слова нардепа: «Я приїхав сюди, щоби спростувати всі чутки про якісь нібито виїзди сюди людей, для того, щоби влаштувати тут якесь громадське протистояння. Це не відповідає дійсності. Ці чутки є провокацією. Я є гарантом цього. Крим – це українська територія. На якій діють і діятимуть закони України. Кримчани – українці та наші брати. Ми повинні дбати про їхнє здоров’я, про їхнє життя». У сюжеті також повідомили, що Петро Порошенко через смс домовився з Володимиром Константиновим про переговори, але не в стінах парламенту.

Там же ледь не відбулася історична зустріч майбутнього п’ятого Президента України з терористом Ігорєм Гіркіним (Стрєлковим), який, за його ж словами, з бійцями кримської «самооборони» намагалися наздогнати Петра Порошенка в центрі Сімферополя, проте не встигли – той відлетів з аеропорту.

Згодом, у січні 2015 року Гіркін визнав, що постійно був у Криму з 21 лютого 2014 року. За його словами, кримські правоохоронні органи спочатку не підпорядковувалися тоді самопроголошеному керівництву автономії, а діяли «за вказівкою Києва, хоча виконували без особливого бажання» та не переходили на бік населення. Це зробив тільки «Беркут». Гіркін зізнався: «Я не бачив і ніякої

підтримки органів держвлади в Сімферополі, де я перебував.

Депутатів збирали ополченці, щоби загнати їх в зал, аби вони прийняли [постанову про приєднання Криму до РФ. – Прим. ред.]. І я

був одним з командирів цих ополченців»137.

Андрій Парубій дав йому оцінку: «Гіркін давно цим займався [створенням терористичних і сепаратистських структур. – Прим. ред.]. Відомо, що він брав участь у подіях у Криму. До речі, є його доповіді на конференціях, є аналітичні роботи щодо „гібридної війни“. У доповідях визначається його бачення „гібридної війни“. Так що це не просто бойовик, а людина, яка розробляла систему, логіку цих дій».

Між тим візит Порошенка додав головного болю українським силовикам на півострові, оскільки став для них повною несподіванкою.

Микола Балан згадує: «До нас тоді, до речі, прилітав тоді ще не президент України, і навіть не кандидат в Президенти, Петро Олексійович Порошенко. Тоді якраз біля Верховної Ради було багато людей. Він прилетів в аеропорт „Сімферополь“, я туди поставив дві машини, забезпечував охорону. Там пішло трохи не по тому сценарію, по котрому я собі планував, адже я не знав всього маршруту. Завдання було прийняти, забезпечити, що й було виконано, а Петро Олексійович, очевидно, діяв за своїм планом, котрий я не знав, тобто він спочатку вийшов до преси, до людей в аеропорту, а потім, неочікувано для всіх, сів у машину й поїхав у Верховну Раду на зустріч із керівництвом. І от коли він поїхав туди – там уже почали блокувати дорогу, не давати можливості зустрітися, витісняти. Ми охороняли разом із міліцією, і після того в мене було два бійці з поламаними ребрами. Щодо Порошенка: він зустрівся з людьми, з пресою в аеропорту, потім сів у машину, поїхав у Верховну Раду, там заблокували й не дали можливості поговорити, люди були радикально налаштовані. Я своїх

людей із міліцією, теж нормально спрацювали, відправив

разом із ним. Хто міг – той відсікав, аби не допустити нападу. Як виявилося пізніше, двом бійцям зламали ребра в тій штовханині. Десь за дві години я зателефонував помічнику чи тому, хто супроводжував, і я не зрозумів, чи то був прокол, чи так було треба. Мені відповіли: „Так було треба“. Коли сказали, що він уже злітає, я перехрестився».

О 12-й годині з’явилося повідомлення, що президент-утікач Віктор Янукович у Ростові-на-Дону, де збирається провести прес-

конференцію в 17:00 за московським часом138.

У Севастополі в цей час «Нічні вовки», так звані байкери Путіна, заявили, що взялися охороняти адміністрацію Севастополя від якогось «Бандери», як завжди примарного: «Учора в Севастополі очікувалася провокаторська акція на підтримку Євромайдану. Одразу ж, тільки-но це стало відомо „Нічним вовкам“, була оголошена мобілізація та збір біля місцевого управління МВС. Туди ж прийшли й небайдужі городяни. Людей зібралося дуже багато, цього виявилося достатньо, щоби запобігти провокації – провокатори не прийшли. <…> Узагалі в Криму однозначна позиція людей. Вони ні в якому вигляді не хочуть жити під послідовниками Бандери. Люди виходять на вулицю з

плакатами „Ми – Росія“, що вже саме за себе говорить»139.

У запланований час Янукович виступив на прес-конференції в Ростові-на-Дону, де зробив ряд дивних заяв, зокрема: «У Росію я потрапив завдяки патріотично налаштованим офіцерам, які виконали

свій обов’язок і допомогли мені зберегти життя»140. Він уважав себе «легітимним президентом» і поїхав з Києва, бо місто «кишіло озброєними людьми. Знищували храми. Людей били й грабували на

вулиці. Це беззаконня терор»141.

Було добре видно, що основні тези до тексту Януковича писали кремлівські політтехнологи, посилаючись для більшої переконливості на релігійні почуття. Насправді під час Майдану ніхто не громив київських храмів, натомість саме Михайлівський собор прихистив активістів від спецназівців.

Досі Янукович ніколи не вживав слова «бандерівці», але не тут: «Події в Криму – природна реакція на те, що відбувається в Києві. Кримчани не підкорятимуться націоналістам і бандерівцям».

Однак далі він, схоже, відійшов від тексту: «Звертаюся до

кримчан – не можна допустити кровопролиття. Крим повинен залишитися у складі України».

Проговорився він і щодо подальших дій Росії на українському сході: «Тільки-но зупиняться заводи, підніметься Донбас. Я не заздрю нікому, хто потрапить під руку робітників».

Сьогодні Арсеній Яценюк так коментує дії Януковича: «Янукович зруйнував всю місцеву кримську еліту.

Звичайно, вона не була проукраїнською, але не була й повністю проросійською. А потім Янукович відправив туди донецьких бандитів. Він зруйнував старі еліти, не створив нових, перетворив там усе на тотальну корупцію. І цим, у принципі, росіяни скористались. Що таке Крим? Той же Севастополь?

Усе забито російською резидентурою. Органи влади Криму – так само. Тобто це давно був анклав ФСБ. Після Вільнюса Янукович перейшов у розряд маріонетки. Навіщо Путіну Крим, якщо він мав усю Україну, за винятком двох – трьох областей на Заході країни? Тут був його корумпований президент і його оточення. Він фактично тому й змушував Януковича розстріляти Майдан, бо розумів, що у Януковича руки в крові. І все, йому вже нічого не треба робити, бо вся Україна буде належати йому, тому що там повністю маріонетковий російський режим».

Цього дня прем’єр Яценюк відзвітував про переговори з міжнародними лідерами, у тому числі канцлером Німеччини Меркель, з віце-президентом США Джо Байденом та президентом Єврокомісії Баррозу. Заява Єврокомісії: «І президент Баррозу, і прем’єр-міністр Яценюк погодились, що необхідно розібратися з нинішньою напруженістю в Криму шляхом політичного діалогу в

межах єдності й територіальної цілісності країни»142.

В ексклюзивному коментарі для моєї книги прем’єрміністр Арсеній Яценюк зазначив: «Цей меморандум є політичним, а не юридично зобов’язуювальним

документом. Він не містить жодної гарантії територіальної

цілісності й безпеки країни.

Але він несе неймовірно сильну політичну вагу. А це іноді сильніше, ніж юридично зобов’язуюче. Там єдиний механізм – проведення консультацій. Ми п’ять разів просили росіян провести ці консультації – безперспективно. А політично – це фактично зобов’язання наших ключових партнерів – Великої Британії, Сполучених Штатів, щодо забезпечення територіальної цілісності України. Вони забезпечили наступними механізмами: санкціями, спільним тиском, частково фінансовою допомогою».

У телефонній розмові Джо Байден жодним словом не згадав про Крим, принаймні в ЗМІ про це не йшлося. Віце-президент Сполучених Штатів привітав Арсенія Яценюка з формуванням нового уряду в Україні та пообіцяв допомогу в реформах.

Услід за Байденом, свої привітання висловила й неформальний лідер ЄС канцлер Німеччини Ангела Меркель. Її прес-секретар Штеффен Зайберт повідомив: «Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель провела телефонну розмову з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Вона привітала його з обранням новим прем’єр-міністром України. <…> Співрозмовники були єдині у тому,

що необхідно зберегти територіальну цілісність України»143.

У цей день Андрій Дещиця провів персональну зустріч із послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, через якого передав лист державному секретарю США Джону Керрі з проханням негайно прибути в Україну, аби на власні очі побачити, що відбувається в Криму.

Новопризначений секретар РНБО Парубій заявив: «Військові об’єкти не захоплені. Блокпост, який підійшов до нашої прикордонної служби, стоїть на відстані. Була спроба атакувати, але після того, як прикордонники пояснили, що атакуючі повинні відійти, блокпост зупинився в п’ятдесяти метрах. Фактично наш пункт прикордонної служби атакований не був, наші військовослужбовці та наші прикордонники утримують свої об’єкти, і якщо будуть активні дії з російської сторони, природно, наша армія та українські

прикордонники застосовуватимуть адекватні дії в разі прямої

безпосередньої агресії»144.

Крім того, Парубій повідомив про рішення Радбезу: «На засіданні РНБО було розроблено план дій щодо збереження територіальної цілісності та суверенітету України, був розроблений план заходів для того, щоби не допустити розвитку сепаратистського сценарію в Криму. <…> Події, які відбуваються в Криму, – до них кримчани не мають жодного стосунку. Це або невеликі екстремістськосепаратистські групи, або військовослужбовці російського

Чорноморського флоту, тобто спецназу російського ЧФ»145.

Олександр Турчинов пригадує тодішнє засідання РНБО до деталей: «Ще на засіданні РНБО 28 лютого, тількино все почалось, мною було надано протокольне доручення: у разі захоплення наших частин та у випадку загрози життям наших військовослужбовців використовувати зброю, відповідно до військових статутів. Пізніше я публічно повторював цю позицію під час селекторних нарад із командирами військових та військово-морських частин, які залишились вірними присязі. На прохання Міноборони навіть продублював наказ письмово. Але готовності відкривати вогонь у наших військових не було. Я не можу їх звинувачувати, тому що перевага і в озброєнні, і в чисельності в російських кадрових військових була набагато більшою. Усі наші військові частини були в оточенні. Окрім того, для тиску на військових та щоб обмежити їх у застосуванні зброї, російські військові використовували численну цивільну масовку, пускаючи її попереду штурмових підрозділів. Уже 28 лютого під час першого засідання РНБО було прийнято ряд рішень, направлених на реанімацію ЗСУ, початок вистроювання бойових позицій уздовж україно-російського кордону та на передислокацію військових із заходу й центру на південь і схід, аби протистояти вторгненню, яке готувала Росія».

О 17:50 генеральний директор ДТРК «Крим» Степан Гулеватий повідомив: «Державна телерадіокомпанія „Крим“ оточена озброєними

військовими. <…> Вони стоять за воротами ДТРК, на територію не

заходять. Кажуть, що в них наказ охороняти периметр. Чоловіки у військовій формі без розпізнавальних знаків, зі зброєю, кажуть – ЧФ

РФ»146.

Перетворюючи Крим на ізольований інформаційний острів, «невідомі», а насправді російські військові, захопили кримські регіональні вузли зв’язку «Укртелекома», про що компанія повідомила: «У зв’язку із захопленням невідомими увечері 28 лютого 2014 року декількох вузлів зв’язку в Криму ВАТ „Укртелеком“ офіційно повідомляє, що компанія втратила технічну можливість забезпечувати зв’язок між півостровом і рештою території України, а також, імовірно, на самому півострові. У результаті дій невідомих було фізично пошкоджено декілька волоконно-оптичних

магістральних кабелів компанії»147.

Увечері нардеп Сергій Куніцин заявив, що цього дня в аеропорту «Гвардійське» приземлилися 13 російських транспортних літаків РФ зі 150 військовослужбовцями Росії в кожному.

Сергій Куніцин пригадав й інші цікаві подробиці тодішніх подій: «Я був у кабінеті Турчинова – з Наливайченком, Аваковим, силовиками. Ми бачили трансляцію, що це ніяка не „самооборона“, що це російський спецназ. У Криму я постійно спілкувався з людьми. Але з ким там було вести переговори? Ті хлопці, які захопили будівлі, ні з ким не вступали в переговори, у них завдання було – ні з ким не говорити. У них було завдання – захопити й триматися до приходу основних сил. У Криму, щоби ви розуміли, був „Беркут“ – 400 осіб, „Альфа“ – 160 осіб, близько 600 чоловік Внутрішніх військ. Тобто 1200 чоловік – десятикратна перевага перед російськими найманцями. Якби з цими командирами були правильно вибудувані стосунки, усе було б по-іншому. Кримський „Беркут“ закрився на своїй базі, вони боялися, що їх люструють, „Альфа“ – так само. Якби їм дали якісь гарантії, поставили завдання – вибийте загарбників, і матимете амністію, вони б це зробили. А в силу того, що не було кому їм про це сказати, плюс тиждень ми програли, уже не можна

було нічого змінити. А коли я зустрівся з командирами цих

підрозділів (я ж знаю цих хлопців), мені сказали: „Сергію Володимировичу, пізно. Їм вже дали гарантії з російського боку, що, коли Крим заберуть, для них теж знайдеться місце“. Цього дня за ініціативи Куніцина також відбулася заміна керівника Головного управління внутрішніх справ в АР Крим. Замість Валерія Радченка цю посаду зайняв Ігор Авруцький.

Щоправда, дорогоцінний час для зміни настроїв особового складу міліції вже було втрачено».

Росія жонглювала різними лицемірними заявами в бік і України і США. Деякі Джон Керрі дипломатично узагальнював: «Я вважаю, важливо підкреслити, що міністр закордонних справ Лавров передав мені безпосередньо від президента Владіміра Путіна підтвердження розмови, яка відбулася в президента Владіміра Путіна з президентом Бараком Обамою минулими вихідними. І він заявив, що військові навчання, які проводилися, не мають відношення до України й планувалися раніше, та, що важливіше, підтвердив заяву президента Путіна про те, що Росія поважатиме територіальну цілісність України»148.

Сьогодні Арсеній Яценюк так згадує реакцію Заходу на початок анексії Криму: «Напевно, вони [країни Заходу. – Прим. ред.] могли би зробити більше, але вони бояться третьої світової війни. Я вже не кажу про такі речі, як ISIS, Іран, Афганістан, проблеми з незаконною міграцією. Це суміжні проблеми, де росіяни грають певну роль».

З незаконною появою на півострові російських військових розпочалися перші порушення прав кримчан, особливо національних меншин, із боку окупантів.

За даними голови Асоціації єврейських організацій і громад Криму Анатолія Гендіна, перший напад на синагогу стався в Сімферополі: «Двері та фасад будівлі розмальовані свастиками й написами „Смерть жидам“. Інцидент став першим актом

антисемітизму й вандалізму на стінах синагоги за останні двадцять

років»149.

Так званий «руський мір», поплічник шовінізму та інонаціональної ненависті, з перших днів анексії, природно, почав проявляти своє справжнє лице. Між молотом і ковадлом опинилися народи – одвічні мішені радянської репресивної машини, насамперед кримські татари та євреї.

У російській соціальній мережі ВКонтакте, яка нараховує декілька мільйонів користувачів, у ці дні активно створювалися групи зі збору людей для поїздок в Україну, зокрема до Криму, для здійснення всіляких провокацій.

ВК-група «Гражданская самооборона Украины» повідомляла: «Виїзд у Донецьк відбувається з Ростова-на-Дону, виїзд до Харкова – з Бєлгорода. Тобі потрібно вказати дату твого приїзду в ці міста, де отримаєш подальші інструкції. Будь максимально чіткий і зібраний, люди перевантажені, не потрібно зайвих питань. Пам’ятай – ти звичайний турист, нічого зайвого із собою не треба».

О 22:00 за центральноєвропейським часом розпочала своє екстрене засідання Рада Безпеки ООН у Нью-Йорку. У зустрічі взяли участь постпреди 15 країн – членів Ради й постійний представник України Юрій Сергеєв.

На питання журналістів агентства АР, чого Україна очікує від цього засідання, посол відповів: «Те, що відбувається [у Криму. – Прим. ред.], жахливо. Військова присутність у Криму має привернути увагу світової спільноти, оскільки це виклик безпеці та миру в

регіоні, а також виклик територіальній цілісності України»150.

Як повідомляв сайт ООН, Сергеєв під час засідання поінформував міжнародну спільноту про факти незаконного вторгнення російських військових на територію України: «У ці дні проходять широкомасштабні військові навчання Російської Федерації та військові переміщення в районах, що межують з Україною. <…> Спостерігається пересування військового обладнання українською територією. Сьогодні <…> о 15:45 десять російських транспортних літаків Іл-76 незаконно перетнули державний кордон України й приземлилися в аеропорту поблизу Сімферополя. <…> 14 російських вертольотів незаконно були перекинуті на територію України й

приземлилися близько Качі»151.

На це постійний представник РФ при ООН Чуркін заявив під час

засідання: «Усім відомо, що в нас угода з Україною про розташування російського Чорноморського флоту на базі в Севастополі. І ми діємо

відповідно до цієї угоди»152.

Сильну позицію та підтримку Україні на цьому засіданні Радбезу ООН продемонструвала представник США Саманта Пауер: «Ми глибоко стурбовані повідомленнями про розгортання російських військ у Криму. США закликали Росію вивести збройні сили, що нарощуються в регіоні, і дати можливість українському народу самостійно, вільно вибирати свій уряд і майбутнє, не побоюючись втручань. Ми закликали всі держави поважати суверенітет України. <…> США пропонують невідкладно направити до Криму міжнародну посередницьку місію, щоби почати деескалацію ситуації та сприяти продуктивному мирному діалогу між усіма українськими сторонами. <…> Важливо якнайшвидше направити місію, оскільки спостерігається ескалація кризи. Мета цієї місії – збереження

територіальної цілісності, єдності та суверенітету України»153. Очевидно, побоюючись, що міжнародна спільнота знайде в

Криму факти російської інтервенції, Чуркін заявив: «Ми проти нав’язаного посередництва. Але якщо „кримська влада“ згодна на це

посередництво, ми не будемо проти»154.

Пізно ввечері, о 23:30 за центральноєвропейським часом, у прямому ефірі ЄМН виступив Барак Обама й зробив «спеціальну заяву щодо ситуації в Україні у зв’язку із захопленням російськими військовими ключових стратегічних об’єктів інфраструктури на

півострові», де застеріг Росію, що за все «доведеться платити»155: «Я також говорив кілька днів тому з президентом Путіним. Моя адміністрація щодня підтримувала контакт із російськими офіційними особами. <…> Зараз ми глибоко стурбовані повідомленнями про пересування військ Російської Федерації на території України. <…> Будь-які порушення суверенітету та територіальної цілісності України матимуть серйозні дестабілізуючі наслідки. <…> Будь-яка військова інтервенція в Україні буде мати

серйозні наслідки»156.

Останній день лютого приніс ще більш сумні звістки. Доки Захід заколисував Україну запевненнями, що все під його контролем і що

молодий український уряд має всіляко уникати провокацій, російські

«зелені чоловічки» ще більше стиснули руки на горлі Криму. Верховна Рада та уряд почали усвідомлювати небезпеку розгортання подальшого сценарію. Проте розвал збройних сил і розвідки часів Януковича не давали повністю відчути, як далеко Кремль готовий зайти в реалізації своїх експансіоністських планів. Захоплення аеропортів «Бельбек» і «Сімферополь» виявилося «розминкою» перед подальшими агресивними діями «зелених чоловічків», які вже 1 березня сколихнуть увесь світ.