Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна політика та стандарти ЄС.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
102.69 Кб
Скачать

Тема 1. Інтеграційна модель єс

Структурна побудова ЄС, гілки влади. Повноваження та функції євроструктур: Європейська Рада, Рада Європейського Союзу, Європейський Парламент, Європейська Комісія, Європейський Суд, Європейська рахункова палата. Принципи субсидіарності, співвідносності, комплементарності та пропорційності.

Договірно-правова основа функціонування ЄС. Правова система ЄС: нормативні акти первинного і вторинного права ЄС, феномен м’якого права в ЄС (керівні принципи; послання; декларації; спільні стратегії, дії та позиції ЄС; “білі книги”; “зелені книги”).

Особливості формування та процедури прийняття бюджету ЄС. Сучасна структура бюджету, його дохідна та витратна частини. Механізми та інструменти виконання бюджету. Комплементарна модель фінансування європейських проектів. Структурні фонди ЄС та фонд Згуртування. Основні напрями бюджетної політики на 2007-2013 рр. Фінансова перспектива ЄС на період 2014-2020.

Тема 2. Економічний та валютний Союз. Монетарна політика єс

Суть, значення та сучасний стан монетарної політики ЄС. Цілі та завдання монетарної політики ЄС. Сутність та переваги цінової стабільності. Середньострокова орієнтація монетарної політики ЄС.

Еволюція монетарної політики ЄС. Теоретичне підґрунтя монетарної політики ЄС. Оптимальні валютні зони. Правові засади реалізації та суб’єкти монетарної політики ЄС. Механізми та інструменти реалізації монетарної політики ЄС. Операції на відкритому ринку. Постійні інструменти. Механізм обмінного курсу. Система мінімальних резервів. Рівновага платіжного балансу. Надмірний бюджетний дефіцит.

Тема 3. Класифікація політик єс. Горизонтальні політики єс

Особливості регіонального розвитку країн ЄС, регіональні асиметрії в ЄС. Статистична номенклатура територіальних одиниць (NUTS-1, NUTS-2, NUTS-3). Політика регіональної конвергенції в ЄС. Трансформація цілей європейської структурної політики. Механізми та інструменти регулювання регіональних асиметрій в ЄС. Структурні фонди ЄС та розподіл коштів на цілі регіональної політики. Сучасні моделі регулювання регіональних диспропорцій (2007-2013 та 2014-2020 рр.). Субсидіарність та комплементарність використання коштів Співтовариства.

Соціальне згуртування в ЄС. Хартія основних прав працівників (1989). Соціальний протокол Маастрихтської угоди. Фактори запровадження спільної соціальної політики. Поняття мінімальних соціальних стандартів. Роль та значення європейського Соціального фонду. Спільна політика щодо зайнятості. Настанови щодо зайнятості (Люксембурзьке (1997) засідання Європейської Ради). Європейський пакт зайнятості (1999).

Засади конкурентної політики в ЄС. Правила конкуренції в ЄС, система європейської конкуренції (Європейська мережа з питань конкуренції, національні інституції щодо захисту конкуренції, уніфікація застосування правил та регламентів). Гармонізація європейського та національного конкурентного права. Угода меншої важливості (deminimis). Дозволені контрактні відносини. Процедури контролю за злиттям (поглинанням). Вивільнення з-під заборони певних категорій угод.

Фіскальний нейтралітет в ЄС. Особливості оподаткування в умовах посилення конкуренції. Гармонізація непрямого оподаткування. Усунення фіскальних кордонів в ЄС. Еволюція податку на додану вартість в ЄС. Акцизний збір в ЄС та інші види непрямих податків в ЄС, гармонізація прямого оподаткування. Боротьба з ухилянням від податків.