Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analit_paper_sc_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Теоретичне пояснення робочих понять сфери науково-технічної діяльності

  • Наукове дослідження призначене для визначення загальних чи суттєвих рис якогось явища. У результаті дослідження з’являється нове знання у вигляді теорій та моделей. Наукове знання потрібне для того, щоб передавати через такі теорії та моделі загальні та суттєві характеристики людської діяльності. Сферою застосування наукового знання є насамперед освіта. Саме там через знання створюють цілісну картину світу та визначають коло окремих типів знань, наукові та навчальні предмети. Ці предмети у соціумі, у галузях виробництва формуються як окремі професії. Наукові дослідження виконують на специфічних мовах, оволодіння якими вимагає тривалої професійної підготовки. Тому саме професії є тими соціальними чинниками, які підтримують потребу суспільства у розвитку знань та фінансуванні досліджень.

  • Аналіз політики призначено для визначення можливих варіантів та наслідків ухвалення рішень щодо суспільних проблем. У результаті аналізу політики визначають альтернативи та умови реалізації рішень. Аналіз політики потрібний для визначення конкретної ситуації, яка вимагає змін, а його продукти використовують під час ухвалення рішень тими, хто зацікавлений у цих змінах. Тому результати аналізу політики викладають мовою, зрозумілою для різних суспільних груп, незалежно від їхньої культурної, професійної чи соціальної належності. У проведенні аналізу політики передусім зацікавлені ті, хто приймає рішення або прагне впливати на державну політику.

  • Технічні розробки призначено для створення конкретних економічних інструментів і механізмів. Результатом технічних розробок є правила чи інструкції щодо створення та функціонування інструментів та механізмів. Технічні розробки потрібні для того, щоб впливати на економічну ситуацію технічними засобами. Технічні розробки потребують знання спеціальних мов, і спеціалісти-практики вживають їх у роботі на ринках. У технічних розробках мають потребу бізнесмени та управлінці, безпосередньо зайняті регулюванням ринку.

  • Технологічні розробки призначено для впровадження стандартних процедур та їх комплексів в організацію діяльності задля того, щоб забезпечити більш високі стандарти якості продукту. Результатом технологічних розробок є стандарти щодо процедур та визначення потрібних компетенцій для їх застосування. Технології відіграють особливо важливу роль під час проведення міжнародних або полікультурних проектів чи програм. Технології потрібні для створення економічних інфраструктур. У їхній розробці зацікавлені уряд і бізнесові кола.

Метод і об’єкти аналізу політики

Дуже важливим для успішного застосування аналізу політики є розуміння відмінності між природознавчими науками і розробками, які забезпечують ухвалення рішень. У нас прийнято називати дослідженнями будь-яку інтелектуальну діяльність, незалежно від того, чи її об’єктом є природні явища, чи діяльність організацій, технічних систем, людей. У такому ототожненні не було б нічого поганого, якби при цьому методи природничих наук не переносилися б на об’єкти принципово іншого типу.

До складу об’єктів, де ухвалюють рішення, входять особи, які мають право вільно визначатися, діяти, вибирати засоби своєї діяльності, міняти ролі та впливати на інших. Інтелектуальна робота з такими об’єктами передбачає в них зміни через вплив на ухвалення рішень людей, учасників цих об’єктів. Щоправда, неможливо передбачити всі наслідки цього впливу, але організація роботи з такими об’єктами обов’язково повинна включати супроводження запланованих змін.

Як приклад таких об’єктів, де ухвалюють рішення, може бути державна політика щодо розвитку певної сфери - охорони здоров’я, підприємницької діяльності тощо. Стан справ у цих сферах залежить від груп інтересів, окремих політичних партій, лідерів, державних і громадських діячів та організацій. Цей стан справ залежить також від певних правил гри, від процедур, за якими ухвалюють рішення у цій сфері. Він також великою мірою залежить від бачення проблем суспільством, від позицій відомих експертів щодо конкретних проблем, від висловлювань керівників держави і провідних політичних діячів щодо стратегії розвитку цих важливих сфер життя.

Всі ці чинники не є постійними. Майже на всі з них можна впливати різними засобами, у тому числі через оприлюднення і передачу знань та даних. Якщо у тоталітарному суспільстві цей вплив надходив з єдиного центру, то у демократичному суспільстві таких центрів впливу значно більше. Це не лише розпорядження та укази уряду чи дії державних установ. Це також інформація та коментарі незалежних і урядових засобів масової інформації, діяльність партійних і державних аналітичних центрів, політична активність громадян.

Завдання аналізу політики полягає у тому, щоб: 1) надати різним учасникам політичного процесу інформацію про стан справ у конкретній сфері та ключові проблеми політики; 2) запропонувати варіанти рішення; 3) допомогти у виборі варіанту політики і супроводженні її здійснення. Аналітик політики має вміти прораховувати наслідки ухвалення рішень, варіанти яких він пропонує, а також усвідомлювати, до чого можуть привести рекомендації, ним розроблені.

На поведінку людей впливають не тільки об’єктивні, а й будь-які інші дані. Досвід рекламних кампаній, фінансових афер і політичних скандалів свідчить про те, що дані не обов’язково можуть збігатися з дійсністю, щоб мати бажаний вплив. Уважне та відповідальне ставлення до наслідків, які матиме для окремих людей та для суспільства в цілому поява нового знання чи опублікованих даних, відрізняє дослідження і аналіз політики від журналістики, репортерської діяльності, від маніпуляцій масовою свідомістю.

Метод і об’єкти наукового дослідження

Дослідження природних об’єктів не враховує вплив дослідження на сам об’єкт. Висновки вченого мають вагу лише тоді, коли закономірності поведінки об’єкту залишаються незмінними. Якщо ж характеристики об’єкту під час проведення дослідження змінюють, результати наукового дослідження втрачають сенс.

Класичне наукове дослідження, користуючись методом експерименту, вивчає особливий клас об’єктів. Застосування методів наукового пізнання начебто “накладає шаблон” на об’єкти свого дослідження.

Наукові знання дуже потрібні. Без них сьогодні неможливе функціонування багатьох систем забезпечення життєдіяльності та безпеки людей. Тому рух космічних тіл, геологічні, метеорологічні процеси, життя рослин і тварин є областю природничих наук.

Користувачі цих знань мають бути переконаними в тому, що визначені закономірності не зміняться після проведеного з цими об’єктами дослідження. Саме це переконання й робить цінними знання, набуті у процесі наукового дослідження. Але люди та організації змінюють свою поведінку, як тільки-но отримують нове знання про себе або про своє оточення.

Винайдену експериментальним шляхом закономірність процесів у клітинах рослини вже не зміниш після того, як буде опубліковано наукову статтю. Але жителі міста, біля якого було знайдено сховище отруйних речовин, після публікації цієї новини можуть виступити з акціями протесту. Навіть тоді, коли інформацію про отруйні речовини сфальсифіковано.

Такий об’єкт, як політика, не можна ”вхопити”, утримати, користуючись методами природничих наук. Можна називати науковим дослідженням будь яку розумову діяльність, у тому числі й аналіз політики. Але при цьому треба пам’ятати, що цілі і продукти аналізу політики відрізняються від цілей і продуктів дослідження природних об’єктів. Методи, які застосовують у природничих науках не дають змогу зробити якісне дослідження політики, вони можуть забезпечити лише локальні, дуже специфічні знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]