Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analit_paper_sc_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
400.9 Кб
Скачать

2. Пропозиції

Для вирішення визначених у результаті дослідження завдань та реалізації висновків і рекомендацій досліджень пропонується на базі Міністерства освіти і науки створити Центр аналізу політики і стратегічного планування.

Метою діяльності Центру буде:

  • Аналіз нинішньої політики і розробка на підставі цього стратегії розвитку освіти і науки в Україні.

  • Розробка завдань щодо проектів урядових рішень та державних документів, спрямованих на зміни державної політики з питань науково-технічної діяльності та освіти.

  • Супроводження процесу реалізації державної політики розвитку освіти і науки.

Роботу Центру буде спрямовано на розробку і здійснення ефективної державної політики інноваційного розвитку українського суспільства через практичне впровадження сучасних методів оцінки ефективності науково-технічної та освітньої діяльності.

Основні напрямки роботи Центру

  • Аналітичний - спрямований на розробку проектів державних документів і пропозицій щодо ухвалення урядових рішень.

  • Стратегічний, який полягатиме у забезпеченні координаційної ролі Міністерства у здійсненні стратегії інноваційного розвитку.

  • Методичний, який включатиме у себе розробку методичних та інструктивних матеріалів, узагальнення і передачу досвіду діяльності центру іншим департаментам Міністерства, розповсюдження знань і методологічних засад аналізу державної політики.

Організація роботи Центру та його учасники

Центр буде створено із представників різних департаментів Міністерства освіти і науки, які будуть об’єднані у групи чисельністю 3-6 чоловік. Кожна група матиме завдання розробити проект державного документа або галузеву програму, спрямовану на зміни у державній політиці щодо науково-технічної діяльності. Визначення назви, типу та завдання документа відбуватимуться під час проведення консультацій з урядом та міністерствами, які зацікавлені у підготовці такого документа. План роботи груп складається на один рік. Склад груп буде оновлюватись щороку при затвердженні нового плану роботи. Кожній групі надаватимуться консультації. Для цього, у разі потреби, будуть залучати неурядових експертів та міжнародних консультантів. Досвід організації досліджень в урядах розвинутих країн та у пострадянських країнах стане максимально доступним завдяки усному спілкуванню із західними експертами та через мережу Інтернет. До складу груп можна буде включати також представників інших міністерств і відомств, якщо проект урядового рішення або державного документа буде зачіпати інтереси цього відомства.

Продукти роботи центру аналізу політики та стратегічного планування для Міністерства освіти і науки

  • Стратегічні документи уряду щодо інноваційного розвитку українського суспільства і ролі в ньому науково-технічної і освітньої політики.

  • Проекти постанов та рішень Кабінету Міністрів, що стосуються освіти і науки.

  • Проекти розпоряджень міністерств та відомств, які стосуються галузевих досліджень та підготовки кадрів.

  • Проекти законодавчих актів, що стосуються інноваційного розвитку та здійснення науково-технічної і освітньої політики.

  • Програми науково-технічних досліджень та наукові частини програм соціально-економічного та регіонального розвитку для міністерств, відомств, регіональних органів влади і місцевого самоврядування.

  • Методичні рекомендації та інструкції, які регламентують діяльність урядових аналітиків і працівників міністерства, які займаються стратегічним плануванням і аналізом політики.

Принципові завдання для проектів урядових рішень і державних документів щодо науково-технічної політики

Державна політика

  • Розробити проект рішення щодо процедури визначення державних пріоритетів науково-технічної діяльності.

  • Розробити проект рішення про створення при Президентові України офісу управління суспільними змінами, до функцій якого буде входити координація процесу науково-технічної діяльності та системи освіти з орієнтацією на інноваційний розвиток.

  • Розробити проект рішення щодо інституціоналізації процесу стратегічного планування.

  • Розробити проект стратегії інноваційного розвитку України, у рамках якої розгорнути політичну кампанію обговорення якості державних послуг в управлінні науковою діяльністю та в освіті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]