Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
analit_paper_sc_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Управління та оцінювання

  • Розробити положення, методичні інструкції та регламенти нових стандартів досліджень та аналітичних розробок, що забезпечують ухвалення урядом політичних рішень.

  • Розробити положення, методичні інструкції та регламенти нових стандартів досліджень та аналітичних розробок, що забезпечують ухвалення політичних рішень, дозволяють Міністерству освіти і науки і підвідомчим інституціям розвивати аналітичну і стратегічну спроможність та замовляти у разі потреби дослідження, потрібні для вирішення їхніх завдань, незалежним експертам.

  • Розробити положення, методичні та інструктивні матеріали щодо процедур аналізу політики для урядових та підвідомчих організацій.

  • Підготувати аналітичну записку і проект постанови Кабінету Міністрів щодо процедур і порядку оцінювання наукових досліджень. Дослідження має оцінюватись за результатом, а не за рівнем витрат на виконання робіт, як це робиться сьогодні з метою підтримати наукові інститути. Механізмом таких змін може стати запуск процесу оцінювання як складової частини процесу ухвалення рішень.

  • Розробити проекти урядових рішень про створення сприятливого регуляторного середовища з метою підтримки різних напрямків науково-технічної діяльності.

  • Розробити комплекс заходів, які зможуть забезпечити підтримку урядової політики змін у системі управління науково-технічною діяльністю з боку громадськості, зацікавлених сторін та груп інтересів. Такий проект має бути забезпечений засобами публічної політики. Його результатом має стати механізм узгодження різних напрямків науково-технічної діяльності між собою та між різними галузями споживання.

  • Підготувати аналітичну записку про реформування енергетичного сектора. В рамках цього проекту опрацювати повний цикл аналізу політики, узагальнити і оприлюднити досвід. Розповсюдити його як методичний набір необхідних стандартів, процедур та документів для подальшого застосування в інших сферах діяльності.

Фінансування

  • Розробити положення про механізми фінансового управління науково-технічними програмами.

  • Розробити положення про механізми фінансового управління науково-технічною частиною програм соціально-економічного розвитку.

  • Розробити положення про механізми оцінки ефективності і результативності програм. У рамках розробки положення визначити принципи, за якими мають фінансуватися окремі проекти та дослідження.

  • Підготувати проект урядового рішення і розробити положення про ринок інтелектуальних послуг.

  • У рамках цього проекту розробити відповідні форми фінансування та критерії оцінювання якості послуг.

  • Підготувати пропозицію щодо бюджету, яка передбачатиме поступове скорочення бюджетного фінансування наукової діяльності.

Пропозиції щодо інфраструктури

  • Підготувати аналітичну записку про досвід діяльності технопарків в Україні. Підготувати проект урядового рішення і розробити положення про інвестиції у науково-технічну сферу та залучення приватних джерел фінансування окремих досліджень і розробок.

  • Розробити проект урядового рішення про державну підтримку сфери інноваційного розвитку і наукових досліджень. У рамках цього проекту має бути забезпечено фінансування і підтримку державою насамперед інфраструктури, а не окремих проектів.

Пропозиції щодо кадрового забезпечення:

  • Розробити проект урядового рішення щодо кадрової політики у сфері науково-технічних досліджень і розробок з урахуванням реального ринку та перспективних потреб інноваційної діяльності.

  • Підготувати аналітичну записку і розробити проект рішення про впровадження у систему професійної підготовки нових спеціальностей – аналітика політики та менеджера політики.

  • Розробити проекти положень про атестацію наукових кадрів у галузевих міністерствах та відомствах.

  • Розробити проект рішення про впровадження системи оцінювання якості державних послуг, ефективності роботи урядових інституцій, відповідності кадрів і персоналу кваліфікаційним вимогам.

Забезпечення аналітичного напрямку діяльності Центру. Пояснення змісту типів документів

Досвід розвинутих демократичних країн свідчить про те, що політичні документи поділяють на дві групи: внутрішні та зовнішні. Внутрішні документи регламентують діяльність урядових структур та міжвідомчу взаємодію під час ухвалення політичних рішень та їхньої реалізації. Це такі документи, як доповідна записка Міністру, аналітична записка, корпоративний документ. Зовнішні документи передбачають залучення громадськості і незалежних експертів до розроблення політики та забезпечують підготовку законодавчих актів і заходів щодо впровадження політики.

“Зелена книга” – це такий зовнішній документ, який залучає незалежних експертів і громадськість до обговорення складних проблем державної політики, щодо яких уряд не має чіткого рішення. Ці консультації проводять задля того, щоб підготувати на їхній основі проект урядового рішення або законодавчого акту.

“Біла книга” - це також зовнішній документ урядової політики, який має активізувати процес ухвалення урядового рішення через залучення політичних діячів, незалежних аналітиків і експертів та громадськості до процесу розроблення державної політики.

Програма є таким різновидом зовнішнього документа урядової політики, який інформує громадськість про вже ухвалені політичні рішення і містить визначені та представлені інструменти, низку інституційних кроків та ресурсів для їхньої реалізації.

Розробка всіх цих документів на Заході має свої стандарти, які виникли як відповідь на жорстку політичну конкуренцію, свободу слова і контроль з боку громадськості за виконанням урядом його функцій і передвиборних зобов’язань.

Підготовка документів державної політики розвитку науково-технічної діяльності має включати підготовку і внутрішніх, і зовнішніх документів. У рамках роботи фокус-груп має бути підготовлено аналітичну записку для прем’єр-міністра, на основі якої буде ухвалено важливе урядове рішення щодо наукової сфери в Україні.

Забезпечення стратегічного напрямку діяльності Центру

Координаційна роль Міністерства освіти і науки у стратегії інноваційного розвитку

Задля координації науково-технічної діяльності та освіти і впровадження стратегії інноваційного розвитку українського суспільства Міністерство має виконати такі завдання:

  • Постійно формулювати та уточнювати цілі розвитку освіти і науки щодо пріоритетів суспільної трансформації.

  • Розробляти та впроваджувати стратегію інноваційного розвитку.

  • Розробляти моделі управління змінами та схеми взаємодії науки, освіти та інноваційного розвитку.

  • Організовувати консультації з громадськістю та публічні обговорення стратегії.

  • Розробляти та впроваджувати міжвідомчі та міждисциплінарні проекти досліджень і програми соціально-економічного розвитку, а також аналізувати ефективність цих програм.

  • Створювати регуляторне середовище для ринків освітніх та інтелектуальних послуг.

  • Працювати над удосконаленням спроможності адміністративного апарату до управління змінами.

Основні галузі виробництва і сфери споживання науково-технічної продукції

Оскільки різні види науково-технічної діяльності забезпечують різні сфери суспільного розвитку, способи їхньої організації, фінансового забезпечення та методики виконання теж суттєво різні.

    • Наука має свою інституційну основу, яка спирається на багату культурну спадщину. Сьогодні наука насамперед забезпечує своє відтворення та власний розвиток. У цьому зацікавлена наукова спільнота. Управління та фінансування цього напрямку є справою професійних організацій - академії наук та фондів наукових досліджень.

    • Освіта працює над формуванням людського ресурсу та підтримує відтворення системи знань. Наукові дослідження мають стати справою університетів та інших навчальних закладів, через які здійснюється підготовка фахівців для науково-технічної діяльності, що є важливою складовою частиною будь-якої сфери чи сектора економіки. Фінансування наукових досліджень має здійснюватися через надання більших повноважень системі освіти. Треба створити умови для того, щоб сфера освіти стала прибутковою та привабливою для інвесторів. Для цього університети та інші навчальні заклади повинні бути спроможні здійснювати якісні дослідження і науково-технічні розробки на замовлення держави і бізнесових кіл.

    • Аналіз політики супроводжує ухвалення політичних рішень. Він забезпечує координацію та співпрацю між різними напрямками науково-технічної діяльності з одного боку та її споживачами з іншого. В процесі аналізу політики - через суспільний діалог –створюється спільне бачення, відбувається узгодження різних інтересів щодо стратегічних суспільних цілей. Аналіз політики здійснюється і незалежними центрами, і підрозділами відповідних відомств. Фінансування насамперед залежить від того, хто є замовником. Якщо це відомства, то фінансування здійснюється за рахунок державного бюджету; якщо замовником є представник бізнесових кіл чи НУО, то фінансування здійснюється за рахунок приватних коштів замовника. Необхідно ввести стандарти аналізу політики у діяльність міністерств, відкрити нову спеціальність, запровадити підготовку фахівців і стимулювати дослідження з аналізу політики в різних секторах економіки і суспільного життя.

    • Технічні розробки замовляються відомствами чи бізнесовими колами для створення інструментів своєї діяльності. Їхнє впровадження потребує застосування інструментів публічної політики. Технічні розробки також фінансує замовник.

    • Технологічні розробки потребують багато ресурсів і є сферою інтересів великих корпорацій. Для їхньої організації потрібні інвестиційні проекти та програми.

Основні учасники процесу змін у науково-технічній та освітній політиці

Комунікативна стратегія Міністерства передбачає врахування інтересів різних суспільних верств, постійну роботу з учасниками політичного процесу, консультації з громадськістю, залучення бізнесових кіл та незалежних експертів до процесу розроблення проектів документів і ухвалення урядових рішень.

У поданій далі таблиці визначено основних учасників розробки політики розвитку науково-технічної діяльності та їх інтереси:

Учасники політичного процесу

Інтереси учасників

Уряд, міністерства та відомства

Забезпечення ухвалення політичних рішень та розробки інструментів їх втілення

Професійні групи

Збереження власної справи, соціального статусу та поширення впливу

Бізнес

Залучення інвестицій, отримання прибутку від фінансування окремих проектів

Навчальні заклади

Включення результатів науково-технічної діяльності у науково-технічні програми та їх використання для підвищення конкурентоспроможності випускників на ринках праці

Батьки, громадськість, молоде покоління

Доступність якісної освіти, залучення нового покоління українців до світових економічних та культурних інтеграційних процесів. Перспектива стабільності, добробуту у країні, у регіоні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]