Добавил:
dipplus.com.ua Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародний консалтинг 6503 (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
714.75 Кб
Скачать

Тема 4. Діагностика транснаціональних корпорацій

Концептуальна основа діагностики. Основні цілі. Повторне формулювання проблеми. Предмет діагностики. Причини проблеми. Істотні взаємозв’язки. Можливості ТНК. Основні етапи діагностування.

Виявлення необхідних фактів. План збирання даних. Ступінь деталізації. Часові виміри. Повнота охоплення. Групування даних. Використання сучасних інформаційних технологій.

Джерела і методи отримання фактичних даних. Письмові традиційні записи. Спеціальні записи. Спостереження. Спеціальні звіти. Питальники. Бесіди. Зустрічі для збирання даних. Огляд відносин службовців. Оцінки. Культурні аспекти збирання даних.

Аналіз фактів. Основні методи аналізу фактів. Редагування і систематизація даних. Аналіз систематизованих даних. Причинно-наслідковий аналіз. Аналіз силового поля. Порівняння. Аналіз майбутнього. Синтезування даних.

Зворотній зв'язок з клієнтом. Необхідність і суть зворотнього зв'язку. Вимоги до зворотнього зв'язку. Форми зворотнього зв'язку. Завершення діагностичної фази. Крос-культурні аспекти діагностики ТНК.

Тема 5. Планування консалтингових дій і презентація рекомендацій

Особливості планування дій. Значення плавності переходу від другої до третьої фази консалтингової діяльності. Новаторський характер планування дій. Необхідність участі працівників ТНК в плануванні дій. Етапи розробки консультаційних рекомендацій.

Пошук ідей для можливих рішень. Контрольний список попередніх питань для розгляду. Напрями пошуку рішень. Використання досвіду. Основні стадії творчого мислення. Методи творчого мислення. Бар'єри на шляху творчого мислення. Подальша розробка відібраних ідей в ТНК,

Розробка і оцінка альтернатив. Особливості консультативних рішень. Опрацювання альтернативних варіантів. Оцінка альтернативних рішень. Проблеми. Кількісні і якісні методи порівняння і оцінки альтернатив. Техніка МЕСЕ.

Презентація консультаційних рекомендацій в ТНК. Цілі презентації і фактори, що впливають на її успіх. Модель презентації, фірма і зміст. Роль «офіцеру зв'язку». Рішення клієнта. Крос-культурні аспекти планування консалтингових дій та презентації рекомендацій в ТНК. Підхід McKinsey до «продажу рекомендацій».

Тема 6. Впровадження запропонованих змін

Загальна характеристика етапа впровадження. Ключова роль впровадження у управлінському консультуванні. Розбіжності в процесі впровадження змін. Роль консультанта в процесі впровадження. Аргументи «за» і «проти» участі консультанта в процесі впровадження змін. Можливі варіанти участі консультанта у впровадження змін.

Планування впровадження. Детальна робоча програма впровадження. Методи планування впроваджень. Розподіл обов'язків. Темпи здійснення змін. Гнучкість управління змінами. Стеження за ходом впровадження. Навчання персоналу в ТНК-клієнті.

Тактики здійснення змін в ТНК. Суть тактики впровадження рекомендацій консультанта. Основні тактики впровадження змін: найкращий метод, впровадження з інтервалами, повторення, перехід від відомого до невідомого, управління по цілях, інформаційної оптимізації, зворотнього зв'язку.

Контроль за впровадженням змін. Упередження «відкатування назад». Використання документів, зразків, креслень. Засоби контролю змін в ТНК. Крос-культурні аспекти планування і контролю впровадження змін в ТНК.