Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по выполению курсовой по токсе (укр.).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
148.99 Кб
Скачать

Загальні положення

Матеріалом для виконання курсової роботи є:

а) курація хворої тварини із оформленням історії хвороби;

б) проведення масових діагностичних, профілактичних і оздоровчих заходів;

в) проведення спеціальних наукових досліджень і практичних спостережень з питань токсикології.

Курсова робота повинна складається з наступних розділів:

Зміст (1 ст.)

Вступ (1 ст.)

Огляд літератури (5-7 ст.)

Історія хвороби (8-12 ст.)

В

4

исновки та пропозиції (2-3 ст.)

Список використаної літератури (1 ст.)

Додатки.

В період самостійної роботи в умовах клініки або господарства студенти проводять курацію однієї хворої тварини і на основі отриманих даних оформляють історію хвороби.

Студенти користуються консультаціями викладачів та лікарів-ординаторів, а в умовах виробництва лікарів ветеринарної медицини. Лабораторні дослідження крові, сечі, молока та екскрементів організму хворих тварин студенти проводять на кафедрі або в умовах лабораторії ветеринарної медицини.

Таким чином, самостійна робота студента по курсу «Ветеринарна токсикологія» складається з написання огляду літератури, курації хворих тварин, виконання лабораторних досліджень та написання курсової роботи з використанням відповідної літератури. Виконання і оформлення історії хвороби повинно складатися з елементів науково-дослідної роботи, побудованої на досягненнях ветеринарної науки і передової практики.

Така форма самостійної роботи веде до закріплення методики дослідження, аналізу динаміки розвитку хвороби, спостереження за зміною симптомів хвороби, об’єднання їх у синдроми і правильного їх розбору, до обробки і аналізу клінічних лабораторних і спеціальних методів досліджень, які застосовуються у кожному окремому випадку. Написання історії хвороби зобов’язує студента намітити і здійснити методику і техніку лікування, вибрати відповідні терапевтичні засоби.

Після виконання роботи проаналізувати проведені заходи і зробити правильний, грунтований висновок з демонстрацією лікарської логіки.

Оформляється курсова робота охайно, пишеться розбірливим почерком, українською літературною мовою з використанням спеціальних лікарських термінів і представляється на кафедру у окремій папці.

Кожний аркуш курсової роботи оформляється на білому папері формату А4, і має такі поля зверху аркушу 2 см, зліва 2,5 см, знизу 2см і справа 1 см. У правій верхній частині аркуша ставиться номер сторінки. Курсова робота підшивається до швидкозшивача з прозорою титульною сторінкою, а кожний листок вкладається у окремий файл.

О

5

бсяг курсової роботи складає 20-25 сторінок розбірливого тексу. В окремих випадках дозволяється оформлення роботи в друкованому вигляді.

Проведення курації

Отримавши хвору тварину, студент дотримується слідуючого плану курації:

  • заповнює історію хвороби, реєструє, записує дані анамнезу, виключає інфекційні захворювання;

  • проводить власні дослідження, які дозволяють з'ясувати загальний стан тварини та стан окремих систем її організму. Особливу увагу при обстеженні приділяє зонам патологічного процесу. Дані її обстеження описує більш детально;

  • на протязі усієї курації (5-10 днів без вихідних) вранці і ввечері проводить огляд тварини, додаткові дослідження: ретельно вивчає умови перебігу хвороби і відмічає усі зміни стану тварини, виконує усі необ­хідні терапевтичні процедури;

  • встановлює первинний діагноз, виявляє форми і стадії перебігу хворо­би, враховуючи отримані дані анамнезу, аналізуючи виявлені клінічні ознаки і лабораторні дані, порівнюючи їх з літературними даними;

  • на основі досліджень хворої тварини і знання літератури складає план лікування, погоджує його з лікарем-ординатором, ветеринарним фахів­цем або викладачем, призначає режим годівлі, утримання, догляду. По ходу курації можливі зміни у плані;

  • по ходу курації проводить спеціальні і лабораторні дослідження, котрі додає до історії хвороби, а в розділі «Перебіг та лікування хвороби» робить відмітки про проведення маніпуляції і зміни стану здоров’я тварини;

  • закінчивши курацію, робить підсумок про проведену роботу, стан твари­ни і дає рекомендації власникам тварин чи фахівцям і керівникам господарства де проводилась курація по профілактиці отруєнь.

При хворобах, які перебігають швидко клінічне обстеження тварини проводять через кожні 2 години з відповідним записом у розділі «Перебіг та лікування хвороби».

У випадку, коли після надання відповідної допомоги тварина одужує, то на протязі 3-5 діб за нею спостерігають, контролюючи стан організму і продовжуючи лікування спрямоване на відновлення функції органів та систем. При повторенні або ускладненні хвороби проводять відповідні дослідження і лікування з вказанням усіх змін в історії хвороби. У випадку загибелі тварини роблять відповідні зиписи у розділі «Перебіг та лікування хвороби», а у додаток прикладають протокол патолого-анатомічного розтину.