Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по выполению курсовой по токсе (укр.).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
148.99 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Сумський національний аграрний університет

Кафедра терапії, фармакології та клінічної діагностики

Ветеринарна токсикологія

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи

для студентів 5 курсу спеціальності «Ветеринарна медицина»

Суми – 2004

УДК 619:615.9-085

Укладачі: Мусієнко О.В., ст. викладач

Улько Л.Г., канд.вет.наук, доцент

Скляр О.І., канд.вет.наук, доцент

Мусієнко В.М., канд.вет.наук, доцент

Кистерна О.С., асистент

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи /Суми, 2004 рік, 20 ст/

Методичні вказівки спрямовані на надання методичної допомоги студентам під час виконання курсової роботи. Містять запитання, методичні рекомендації, практичні завдання, вимоги щодо оформлення курсової роботи.

Рецензенти:

Друкується згідно з рішенням методичної ради Сумського національного аграрного університету. Протокол №____ від “_____”_____________2002 року

© Сумський національний аграрний університет

Зміст

Вступ 7

Загальні положення 8

Проведення курації 9

Оформлення курсової роботи 10

Вступ. 10

Огляд літератури. 10

Історія хвороби №_____ 10

1.1. Реєстрація тварини 10

1.2. Анамнез 11

2. Власне дослідження 12

2.1. Загальне обстеження 12

2.2. Обстеження окремих органів та систем організму 13

3. Спеціальні дослідження 16

4. Дані обстеження зони патологічного процесу 16

5. Діагноз, диференційний діагноз та супутні хвороби 16

6. Прогноз 17

7. Перебіг та лікування хвороби 17

8. Підсумок курації 18

Висновки та пропозиції. 18

Список використаної літератури 19

Рекомендована література. 20

В 3ступ

Впровадження сучасних технологій у сільське господарство поєднано з залученням у круговорот природи великої кількості небезпечних для здоров’я людини і тварини хімічних речовин, багато з яких є ксенобіотиками, тобто незвичними, інородними для організму, що раніше не зустрічалися, створені хімічним шляхом. Це пестициди, стимулятори росту рослин, кормові добавки, мінеральні добрива.

Крім цього, природне середовище все більше і більше піддається неблагоприємній дії шкідливих викидів фабрик і заводів, теплових і атомних електростанцій, двигунів внутрішнього згоряння, забрудненню промисловими та побутовими стоками, які вже зараз набувають загрозливих розмірів. Широке, часте, неправильне застосування у тваринництві вітамінних і гормональних препаратів, різних преміксів та синтетичних лікувальних заходів, також є несприятливим фактором для тварин, а через них з продуктами харчування і для людини.

По ланцюгу “повітря - грунт - рослини - тварини - людина” мігрує більше 70 тисяч ксенобіотиків, більшість з яких фактично не перевірені на канцерогенність, мутагенність, тератогенність, ембріотоксичність і алергогенність. Ускладнює ситуацію і те, що всі ці шкідливі речовини дуже часто діють на організм людини і тварини у самих неймовірних сполученнях, проявляючи одночасно синергідну, потенцюючу і антагоністичну дії.

Лікар ветеринарної медицини на практиці частіше зустрічається з випадками гострих і хронічних отруєнь тварин. Безумовно самим надійним і ефективним заходом боротьби є їх профілактика, але так як вони все ще зустрічаються необхідно оперативно лікувати тварин і приймати правильне рішення у відношенні питання м’яса, молока, риби, яєць і продуктів бджільництва. У даному випадку від дій лікаря ветеринарної медицини залежить здоров’я багатьох людей.

Враховуючи вище зазначене головною задачею при виконанні курсової роботи є навчитися самостійно підходити до вирішення виробничих та наукових питань, знаходити шляхи їх вирішення, удосконалити прийоми пошуку джерел інформації, що безумовно сприяє розвитку лікарського мислення.