Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Еукаріотичні організми – це? Приклади. Які особливості будови тваринної клітини? Органели – це? Приклади та їх функції?

Еукаріотичні організми - організми, клітини яких мають ядро, оточене мембранною оболонкою. До еукаріотів відносяться гриби, рослини, тварини. Особливості будови тваринної клітини Кожна клітина відокремлена від середовища плазматичної мембраною, товщиною 7-10 нанометрів. Але на відміну від рослинних клітин у тварин клітин немає захисного шару — целюлозної клітинної стінки, яка виділяється зовнішньою поверхнею мембрани клітин рослин. Будова мембрани тваринної клітини 1. Плазматична мембрана. У клітках тварин поблизу ядра знаходиться органоид, що називають клітинним центром. Основну частину клітинного центра складають два маленьких тільця — центриоли, розташовані в невеликій ділянці ущільненої цитоплазми. В цитоплазмі тваринної клітки немає вакуолей і пластид. Наявність цих двох органоїдів і клітинної оболонки і відрізняє рослинну клітину від тваринної. В іншому вони дуже схожі. Органели — це постійні ультраструктурні компоненти цитоплазми клітини, що забезпечують життєдіяльність та обмін речовин. Вони притаманні як рослинним, так і тваринним клітинам і є їх постійною складовою частиною. Плазматична мембрана – тонка плівка навколо клітини, що складається з ліпідів та білків. Дуже важливий органоїд, який забезпечує транспортування в клітину води, мінеральних та органічних речовин, видаляє шкідливі продукти життєдіяльності і захищає клітину. Цитоплазма – внутрішнє напіврідке середовище клітини. Забезпечує зв’язок між ядром і органелами. Ендоплазматична мережа – вона ж мережа каналів в цитоплазмі. Бере активну участь в синтезі білків, вуглеводів та ліпідів, займається транспортуванням корисних речовин. Мітохондрії – органели, в яких окислюються органічні речовини і синтезуються молекули АТФ за участю ферментів. По суті мітохондрії це органоїд клітини, що синтезує енергію. Пластида (хлоропласти, лейкопласти, хромопласти) – як ми згадували вище, зустрічаються виключно у рослинних клітин, в цілому їх наявність є головною особливістю рослинного організму. Відіграють дуже важливу функцію, наприклад, хлоропласти, що містять зелений пігмент хлорофіл, у рослини відповідають за явище фотосинтезу. Комплекс Гольджі – система порожнин, відмежованих від цитоплазми мембраною. Здійснюють синтез жирів та вуглеводів на мембрані. Лізосоми – тільця, відокремлені від цитоплазми мембраною. Наявні в них особливі ферменти прискорюють реакцію розщеплення складних молекул. Також лізосома є органоїдом, що забезпечує складання білка в клітинах. Вакуолі – порожнини в цитоплазмі, заповнені клітинним соком, місце накопичення запасних поживних речовин; вони регулюють вміст води в клітині.

  1. Органічні речовини живих істот: вуглеводи, їх будова, функції (пояснення, приклади).

Вуглеводи – група органічних сполук, які є важливою складовою частиною всіх живих організмів. Складаються з вуглецю. водню і кисню. Вони є основним дже-релом енергії, яка виділяється у результаті обміну речовин організмів. За розміром молекул, властивостями вуглеводи поділяються на моносахариди і полісахариди. Моносахариди, або прості цукри Cn (H2O) m за кількістю атомів вуглецю поділяються на тетрози (4), пентози (5), гексози (6) і т. д. Моносахариди існують у живих організмах у двох формах: лінійній (мають відкритий ланцюг) і циклічній (коли ланцюг замкнутий). У природі найбільш поширені гексози: глюкоза, фруктоза (рослинні організми). Із пентоз відомі рибоза і дезоксирибоза, вони входять до РНК і ДНК. Олігосахариди – полімерні вуглеводи, в яких моносахариди зв’язані ковалентним (глікозидним) зв’язком. Серед них поширені дисахариди, які утворюються залишками двох моносахаридів. Наприклад, сахароза та інші. Більшість вуглеводів в організмах становлять полісахариди-біомолекули з високим ступенем полімеризації. Полісахариди відрізняються один від одного складом мономерів, довжиною та ступенем полімеризації, розгалуженості ланцюга. Полісахариди несолодкі, нерозчинні у воді. До полісахаридів належить крохмаль – складається із залишків α-глюкози. Він синтезується у клітинах рослин і відкладається у листках, насінні, бульбах у вигляді зерен. У клітинних стінках рослин міститься целюлоза – міцний волокнистий нерозчинний у воді полімер-полісахарид.У грибів, тварин, людини є полісахарид – глікоген, який відкладається у м’язах. Багато вуглеводів міститься в рослинних продуктах і в крупах : гречана , рисова , вівсяна , квасоля і хліб ( пшеничний і житній ) , а так -же в кондитерських виробах : зефір , шоколад , карамель , здобне печиво і т.д. Вуглеводи виконують функції: 1. Енергетична: полісахариди, дисахариди розщеплюються до моносахаридів, які окислюються до СО2 і Н2О; при повному розкладі 1 г вуглеводу виділяється 17, 6 кДж енергії. Крохмаль і глікоген відкладаються у клітинах і є резервом енергії. Вуглеводи здатні до безкисневого розщеплення. 2. Будівельна, або структурна функція вуглеводів полягає в тому, що вони входять до складу опорних елементів. Хітин є головним компонентом зовнішнього скелета членистоногих і клітинних стінок грибів, клітинні стінки рослин утворені целюлозою, яка захищає клітини і підтримує їх форму. 3. запасання поживних речовин (резервний полісахарид у рослин - крохмаль, утворений із залишків молекул глюкози); 4. захисна (у рослин - камедь - прозора смолиста речовина бурштинового кольору, яка виділяється з тріщин гілок і зелених плодів вишень та абрикос, захищає від проникнення бактерій і вірусів);

Соседние файлы в предмете Биология