Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Галузі біологічної науки? Принципи наукової класифікації організмів. Вид-це? Сучасні критерії виду? (пояснення)

■ систематика (наука про класифікацію різних груп організмів); ■ вірусологія (наука про віруси); ■ мікробіологія (наука про мікроорганізми); ■ мікологія (наука про гриби);■ ботаніка (наука про рослини);■ зоологія (наука про тварини);■ антропологія (наука про людину);■ молекулярна біологія, біохімія (вивчають життя на молекулярному рівні);■ цитологія (на клітинному);■ гістологія (на тканинному);■ біохімія (вивчає хімічний склад живих організмів та хімічні процеси, що в них відбуваються);■ біофізика (вивчає фізичні процеси в живих організмах);■ фізіологія (вивчає закономірності функціонування живих організмів й окремих їх структур);■ ембріологія (вивчає розвиток зародків);■ біологія розвитку (вивчає процеси онтогенезу — індивідуального розвитку організмів).

Таксони (від грец. таксис - побудова, розміщення в певному порядку) - спеціальні класифікаційні одиниці систематики представників кожного царства. Основні таксони: • відділ (тип); • клас; • порядок (ряд); • родина; • рід; • вид – основна найменша одиниця класифікації, бо живі істоти на Землі існують тільки у формі видів, який складається із сукупності особин, або індивідів, які бувають одноклітинними, колоніальними, багатоклітинними тощо. Сучасна систематика живих організмів побудована по принципу ієрархії. Різні рівні ієрархії мають свої назви. На початку XX століття сформувались такі рівні біологічної ієрархії: Царство; Тип, у рослин відділ; Клас; Ряд, у рослин порядок; Родина; Рід; Вид; Кожна жива істота повинна належати до всіх цих категорій.

Морфологічний критерій базується на подібності в будові особин одного виду. Він включає в себе різні морфологічні ознаки - від будови хромосом до особливостей будови органів та їхніх систем. Морфологічні ознаки, унікальні для певного виду (або таксона вищої категорії: роду, родини тощо), називають діагностичними. Наприклад, два види річкових раків - широкопалий та довгопалий - різняться за будовою клешень першої пари ходильних ніг. Ми вже згадували про види-двійники - види, які важко, інколи 1 майже неможливо, розрізнити за особливостями будови. Часто їх можна розпізнати лише за особливостями хромосомного набору ядра - каріотипом, який характеризується певним числом хромосом та особливостями їхньої будови. Види-двійники відомі серед багатьох груп комах, безхвостих земноводних, землерийок, мишоподібних гризунів тощо). Фізіологічний критерій враховує подібність та відмінності в процесах життєдіяльності організмів одного чи різних видів. Сюди належать, наприклад, здатність до парування та утворення плодючих нащадків або ре­продукційна ізоляція: нездатність до парування між собою особин протилежної статі різних видів. Часто, якщо парування між особинами різних видів і можливе, то зародок або не розвивається, або гібридні нащадки безплідні. Генетичний критерій базується на тому, що особини одного виду мають подібний геном, особини навіть близьких видів — відмінний. Але чим ближчі філогенетично види, тим більше в них спільних генів. Зокрема, для визначення спорідненості видів використовують дані дослідження рРНК малої субодиниці рибосом, а також послідовності ДНК, що кодують певні поширені білки. Для з’ясування спорідненості організмів використовують і метод гібридизації ДНК. Біохімічний критерій - це особливості будови і складу макромолекул та перебігу певних біохімічних реакцій, характерних для особин певного виду. Наприклад, близькі види, які мають різний набір генів, відрізняються і за білковим складом. Географічний критерій полягає в тому, що популяції одного виду займають певну частину біосфери (ареал), яка зазвичай відрізняється від ареалів близьких видів.

Соседние файлы в предмете Биология