Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Гамети – це? (Приклади) Сперматогенез – це? Овогенез? Які особливості цих процесів під час стадії дозрівання? (пояснення)

Гамета — статева клітина, що має гаплоїдний (половинний — порівняно з соматичними клітинами) набір хромосом та слугує засобом статевого розмноження. При злитті з іншою гаметою під час запліднення (при копуляції) формує зиготу, що є базою нового організму; відновлюється диплоїдність організму.

Овогенез – це процес формування жіночої статевої клітини, яка має назву «яйцеклітина». Етап дозрівання відбувається через велику кількість часу (приблизно 11-12 років, а буває і більше). На цій фазі раптово починає свій подальший розвиток один із законсервованих овоцитов. Результатом буде прихід місячних.

Сперматогенез – процес формування чоловічих статевих клітин. Почнемо з того, що при овогенезе і сперматогенезе ми маємо різний результат, овогенезу відповідає такий підсумок, як освіта жіночої статевої клітини, а сперматогенезу – чоловічий. Як ви вже встигли помітити, в процесі утворення сперматозоїдів на один етап більше, ніж при утворенні яйцеклітини. Перші проходять ще й стадію формування, в той час як овогенез в даному етапі не потребує. Процес овогенеза починається у дівчаток ще в утробі матері, а сперматогенез починається у хлопчиків, які досягли 12 років. Це ще одна відмінність. Остання відмінність полягає в більшій кількості чоловічих статевих клітин в порівнянні з жіночими. Це можна пояснити так: до яйцеклітини добирається лише один сперматозоїд з близько 200 мільйонів.

  1. Онтогенез – це? Які є періоди онтогенезу у багатоклітинних організмів? (ембріональний та постембріональний розвиток – визначення, пояснення, приклади? )

Онтогене́з — індивідуальний розвиток організму з моменту утворення зиготи до природної смерті.

Онтогенез ділиться на періоди: Ембріональний (зародковий) — від утворення зиготи до народження або виходу з яєчних оболонок; Постембріональний (післязародковий), або до репродуктивний — від виходу з яєчних оболонок або від народження до набуття організмом здатності до розмноження.

Ембріональний розвиток — розвиток організму, що відбувається в оболонках яйцеклітини поза материнським організмом або усередині нього. Ембріональний розвиток людини починається з утворення зиготи й закінчується народженням дитини. Він триває 40 тижнів, і за цей час з однієї клітини виростає організм, який складається з мільярдів спеціалізованих клітин. Вони утворюють тканини й органи. І порядок їх формування, і швидкість росту визначає програма, закодована в хромосомному наборі зиготи.

Постембріональний розвиток – період онтогенезу після народження або виходу із зародкових оболонок до настання статевої зрілості. У цей період відбуваються ріст і розвиток організму, диференціювання тканин і органів (наприклад статевих залоз у ссавців).

  1. Що єпредметом вивчення науки генетики? Дати пояснення термінам: спадковість, мінливість, ген, генотип, фенотип, домінантні, рецесивні ознаки? Навести приклади.

Гене́тика — це наука про спадковість і мінливість ознак організмів. Спадковість – здатність організмів передавати наступному поколінню свої ознаки і властивості, тобто здатність відтворювати собі подібних. Ген – ділянка молекули ДНК, яка інформує про структуру одного білка. Генотип – сукупність усіх спадкових властивостей особини, спадкова основа організму, складена сукупністю генів. Фенотип – сукупність усіх внутрішніх і зовнішніх ознак та властивостей особини, що сформувалися на базі генотипу під час індивідуального розвитку. Домінантна ознака – ознака, що проявляється в гомозиготи; домінантний ген позначається великою літерою. Рецесивна ознака – ознака, що проявляється в гомозиготи; рецесивний ген позначається малою літерою. Мінливість – здатність організмів змінювати свої ознаки і властивості.

Соседние файлы в предмете Биология