Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-47.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Обмін речовин і перетворення енергії і організмів? Пластичний обмін? Автотрофні організми? Гетеротрофні?

Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини — основна властивість живого.

Пластичний обмін (анаболізм) – сукупність реакцій синтезу складних органічних сполук із простих, які потребують затрат енергії і забезпечують ріст клітин, поновлення їхнього хімічного складу.

Автотрофні організми – це такі організми, які живляться органічними речовинами, що утворюють самі. Наприклад, як відомо зелені рослини здатні до фотосинтезу, а фотосинтез – це процес автотрофного живлення за якого неорганічні речовини, тобто вуглекислий газ (СО2) і вода під дією світла перетворюються на органічні речовини, а саме – глюкозу (С6Н12О6), яка в подальшому перетворюється на крохмаль. У цьому всьому процесі важлива також роль хлорофілу – зеленого пігменту.

Фотосинтез – єдиний процес у біосфері, який призводить до засвоєння енергії Сонця і забезпечує існування як рослин, так і всіх гетеротрофних організмів.

Гетеротрофи – це організми, які живляться готовими органічними речовинами, тобто такі, що самі не здатні утворити органіку. Наприклад, всі тварини, окрім одноклітинної евглени зеленої, що живиться як автотроф так і гетеротроф.

  1. Чим багатоклітинний організм відрізняється від одноклітинного та кологіального? Які органи та системи органів характерні для багатоклітинного організму(людини)? Дати визначення: клітина, тканина, орган, система органів?

Організм — де жива система, яка самостійно взаємодіє з навколишнім природним середовищем. Розрізняють одно-, багатоклітинні та колоніальні організми.

Одноклітинні організми – це організми, які складаються лише з однієї клітини, у якій здійснюються всі необхідні життєві функції, притаманні багатоклітинним організмам. Ці організми зустрічаються серед прокаріотів (бактерії, ціанобактерії, архебактерії) і серед основних царств еукаріотів. Є одноклітинні тварини (наприклад, амеба-протей, евглена зелена, інфузорія-туфелька), одноклітинні рослини (наприклад, зелені водорості хламідомонада і хлорела, діатомові водорості), одноклітинні гриби (мукор, дріжджі).

Колоніальні організми – це організми, які складаються з багатьох клітин одного чи декількох типів, що функціонують незалежно одна від одної. До колоніальних організмів належать колоніальні джгутикові (наприклад, вольвокс, евдоріна), колоніальні інфузорії (зоотамнії), колоніальні кишковопорожнинні (сифонофора, коралові поліпи) та ін. Колоніальними є організми, у яких особини дочірніх поколінь за безстатевого розмноження залишаються поєднаними з материнським організмом, утворюючи більш-менш складне поєднання – колонію.

Багатоклітинні організми – це організми, які складаються із сукупності клітин, групи яких спеціалізуються на виконанні певних функцій, утворюючи якісно нові структури: тканини, органи, системи органів. У більшості випадків завдяки такій спеціалізації окремі клітини не можуть існувати поза організмом. Багатоклітинними організмами є більшість рослин, грибів і тварин.

Відмінність одноклітинних від багатоклітинних полягає в наступному:

- Ключовою відмінністю є кількість клітин, з яких складений організм;

- Першими на Землі з’явилися одноклітинні, а вже з них утворилися, еволюціонували багатоклітинні істоти;

- Рівень організацій одноклітинних примітивний. Багатоклітинні – більш складно організовані істоти.

Кліти́на — структурно-функціональна одиниця всіх живих організмів, для якої характерний власний метаболізм та здатність до самовідтворення. Розрізняють два типи клітин: прокаріотичні, що не мають сформованого ядра, характерні для бактерій та архей, та еукаріотичні, в яких наявне ядро, властиві для всіх інших клітинних форм життя, зокрема рослин, грибів та тварин. До неклітинних форм життя належать лише віруси, але вони не мають власного метаболізму і не можуть розмножуватись поза межами клітин-живителів. Орган— частина тіла певної форми, що складається з однакових груп тканин і виконує певні функції. Тканина — це історично утворена спільність клітин і міжклі­тинної речовини, об’єднаних єдиним походженням, будовою та функцією. В організмі людини є чотири види тканин: епітеліальна (покрив­на), сполучна, м’язова та нервова. Систе́ма о́рганів — сукупність органів одного походження, які мають спільні риси будови, пов'язані анатомічно і топографічно, а також виконують однакову функцію. Загальні системи, присутні в організмі ссавців та інших тварин, можна бачити в анатомії людини, до них можна віднести такі системи як: серцево-судинна система, дихальна система, нервова система, травна система, імунна система, покривна система, статева система, видільна система, ендокринна система, опорно-рухова система.

Соседние файлы в предмете Биология