Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна інвестиційна діяльність - Сазонець І.Л., Джусов О.А., Сазонець О.М..doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
24.05.2014
Размер:
4.91 Mб
Скачать

Циклічні акції

Емітентами цих акцій с компанії, прибутки яких тісно пов'язані з загальним станом економіки. Так, коли економіка на підйомі, зростають витрати споживачів на продукцію тривалого користування, наприклад житлові будинки й автомобілі. Відповідно, будівельна індустрія й автомобілебудування представники емітентів циклічних акцій. З очевидних причин акції цієї групи більше підходять для інвесторів, що спроможні відслідковувати економіч- ні цикли й оперативно приймати інвестиційні рішення в залежності від загальноекономічних умов, що змінюються.

Оборонні акції

Цє дуже популярна група у важкі для економіки часи, їхня відмінна риса полягає в меншій сприйнятливості до наслідків спаду в економічному циклі в порівнянні з акціями інших груп. Емітенти оборонних акцій, як правило, є представниками сєкторів коммунального обслуговування, фармацевтичної промисловості, продуктів харчування, споживчих товарів масового вжитку. Іншими словами, емітентами оборонних акцій є компанії, бізнес яких без- посередньо пов'язаний із життєзабезпеченням людей, із усім тим, що необхідно людині щодня.

Типовими представниками оборонних акцій є: «Merck & Co, Inc» (MRK), «Philip Morris Companies» (MO), « Waste Management» (WMI), «Kraft Foods» (KFT), «Eli Lilly & Co» (LLY), «Nestle» (NSRGY), «Groupe Danone ADS» (DA) і багато інших.

2.1.3. Основні показники оцінки акцій

Будь-який інвестор, інвестиційний обрій якого починається від одного-двох тижнів, повинен володіти знаннями і прийомами, які дозволяють йому робити оцінку акцій у які він має намір інвестувати свій капітал.

Існує багато думок із приводу того, які показники необхідно розглядати при оцінці акцій. Одні дослідники (зк, наприклад, С. Коттл, Р.Ф. Мюррей, Е.Ф. Блок («Аналіз цінних паперів» Грэма і Додда. — М.: Олімп-Бізнес, 2000 р.) вважають що для характеристики звичайних акцій достатньо трьох основних показників: прибуток на акцію, розмір дивідендів на акцію і ціна акції. У інших цей список настільки великий, що викликає серйозні труднощі при збиранні даних про компанію для проведення аналізу її акцій.

Ми вважаємо, що при аналізі акцій, що торгуються на американських біржах, не варто заглиблюватися в дослідження компанії, її продукції, перспектив розвитку тощо. У цьомх питанні можна довіриться думці аналітиків, що відслідковуючі, цю компанію й оцінюють її звичайно за 4-рівневою шкалою:

Strong Buy - активно купувати;

Buy - купувати;

Hold - держати;

Sell - продавати.

При цьому не обов'язково, щоб усі аналітики одностайно виставляли компанії вищий рейтинг — «Strong buy». Важливо, щоб не було рейтингу «Sell»- Всі інші, аж до 100% «Hold», - припустимі для того, щоб переходити до більш докладного дослідження акцій. Рейтинг «Sell» - цє як червоний прапорець для інвестора. Якщо якийсь аналітик виставив акціям цей рейтинг, це означає, що, здійснивши детальне дослідження компанії, він виявив тривожні ознаки або які-небудь негативні тенденції, що можуть призвести до обвалу акцій. Тому ми рекомендуємо не розглядати такі акції як претендентів на інвестування.

З найбільш істотних показників при оцінці акцій для аналізу ре- комендуються такі:

- коефіцієнт ціпа/прибуток;

- зростання коефіцієнта ціна/прибуток;

- коефіцієнт ціна/обсяг продажу;

- коефіцієнт ціна/балансова вартість; -показники ефективності менеджменту; -коефіцієнт «Beta» (ß).

Розглянемо більш докладніше кожний із приведених показників.

Соседние файлы в предмете Экономика