Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна інвестиційна діяльність - Сазонець І.Л., Джусов О.А., Сазонець О.М..doc
Скачиваний:
109
Добавлен:
24.05.2014
Размер:
4.91 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Загальні риси інвестування у звичайні акції.

2. Класифікація звичайних акцій.

3. Основні показники оцінки акцій.

4. Стратегії інвестування у звичайні акції.

5. Сутність та види облігацій.

6. Державні та муніципальні облігації.

7. Корпоративні облігації.

8. Депозитарні розписки - інструмент міжнародного інвестування.

9. Структура ринку ціних паперів (на прикладі США),

10. Вимоги, яким повинні відповідати компанії, щоб бути представ- леними на біржі NYSE та у системі NASDAQ.

III. Інструменти аналізу міжнародного інвестиційного ринку

3.1. Індекси фондового ринку

3.1.1. Загальні поняття ma методика розрахунку Загальні індекси світових фондових ринків

Індексом фондового ринку називається деяке число, яке характеризує його якісний стан і є приблизною оцінкою динаміки фондового ринку. Саме по собі значення цього числа не несе у собі цінної інформації. Важливе не саме значення цього числа, а його відношення до тих значень, які воно приймало раніше.

Так, наприклад, значення індексу Доу Джонса, що дорівнювало 8920.7на 17.09.2001p., саме по собі ні про що не говорить. Таку або близьку за значенням величину Доу Джонс мав у червні 2003 року, листопаді, серпні та липні 2002 року, квітні 2000 року, листопаді-грудні 1998року, березні - квітні 1998року (коли ринок був на підйомі). Але якщо подивитися на значення індексу перед торговим днем 17.09.2001 p., томи побачимо, що він на 684,81 пункт вищий! З цього можна зробити висновок, що у економічній ситуації країни сталося щось жахливе. 684,81 — це найбільше в історії цього індексу падіння у пунктах (вперше цей індекс був опублікований 28травня 1896року), 14-те за величиною падіння у відсотках (перше за величиною було зафіксоване 19 жовтня 1987року в день знаменитого краху фондового ринку і складало 22,61%). І дійсно, 17.09.2001 р. - це перший день торгів після 4-добової перерви роботи Нью-Йоркської фондової біржі, що було пов'язано з трагічними подіями в Нью-Йорку та Вашингтоні 11 вересня 2001 року.

День торгів 17.09.2001 р. відобразив глибину удару, нанесеного американській економіці, основна сила якого прийшлася на авіаційні, страхові, туристичні компанії та рекламні агенції.

Тоді за неділю торгів 17-21.09.2001 р. індекс Доу Джонса втратив 1369,7 (1058,74) пунктів, або 14,26%, що стало найбільшим тижневим падінням у пунктах і другою за величиною втратою у відсотках з часів Другої світової війни. Найкрупніше відсоткове падіння індекса за тиждень було зафіксоване в липні 1933 року за часів Великої депресії й склало 15.5%. Третя за величиною втрата була в 1940 році - 14.2% — коли ринку стало відомо про розгром гітлерівцями французької армії. Навіть за часів згаданого вище краху

1987 року, коли індекс упав на 22,6% він відновився частково до кінця тижня й закінчив Ійого з втратам» 13,2%.

Для розрахунку індексів ринку, звичайно використовують два підходи:

1 . Відбирається репрезентативна група акцій (звичайно це акції найбільших компаній) й з урахуванням ринкових цін цих акцій на день розрахунку й кількості випущених акцій розраховується значення індекса:

де С — коефіцієнт (або, як його називають у літературі, - девізор), який служить для корекції індекса у разі зміни кількості компаній, які входять у розрахунок індекси, в разі заміни компаній, проведення дроблення акцій; n — кількість компаній, які входять до розрахунку індекса; А та X — відповідно кількість та ціни акція компаній, які входять у розрахункову базу індекса.

2. Відбирається репрезентативна група акцій і визначається сума цін цих акцій на даний момент часу. У результаті мають деякий середній індикатор:

Умовні позначення — тотожні тим, що І в попередньому випадку.

Саме таким чином розраховується промисловий індекс Доу Джонса. Коректніше буде отриману величину називати не індексом, а саме середнім показником або середнім індикатором. Так, технічно правильною назвою «Індекса» Доу Джонса є — середня Доу Джонса. Dow Jones lndustrial Average (DJIA) — саме під такою назвою згадується цей індекс в американських фінансових виданнях (average — від англ. - середній). Тому в подальшому цей найважливіший показник фондового ринку ми будемо називати саме так — середня Доу Джонса або скорочено DJIA (Dow Jones Industrial Average).

Крім цього показника, великою популярністю в США користуються також S&P 500 (Standart & Poor's 500 Composite Stock Price Index), зведений індекс ринку акцій NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Qnatalion Index) та деякі інші.

В Японії основним Індексом с індекс Ніккей (Nikkei 225 index — скорочено від словосполучення nihon kcizai, («nihon» — по-японськи — Японія, «keizai» - фінанси, економіка), до розрахункової бази якого входять 225 ведучих японських компаній які торгуються на Японській фондовій біржі й публікується з 1950 року. Ніккей розраховується як сума цін акцій без урахування їх кількості за тією ж схемою, що і DJIA.

Ніккей 300 (Nikkei ЗОН index) об'єднує 300 крупних японських компаній й розраховується з урахуванням кількості акцій випущених кожною компанією. Крім цих двох індексів в Японії є популярний індекс Торіх (який розраховується з 1968 року за всіма акціями, які торгуються на першій секції Токійської фондової біржи) та JPN.

На Лондонській фондовій біржі розраховується FTSE-100 (Financial Times Stock Exchange 100 - Share Index), широко відомий як «Footsie» (футсі 100). Розраховується на базі 100 найкрупніших за ринковою капіталізацією компаній. На компоненти «футсі» припадає до 70% всієї капіталізації фондового ринку Великої Британії.

Також на Лондонській фондовій біржі популярні такі індекси, як FTSE 30 Share Index, який охоплює 30 промислових та торгових компаній, та FTSE Mid 250 - розраховується на базі 250 компаній що йдуть після перших 100, які входять до FTSE 100.

У Германії основним індексом є DAX 30, який охоплює 30 найбільш привабливих акцій на Франкфуртській фондовій біржі. До найбільш популярних тут також належать індекси Xetra DAX, DAX 100 і CDAX.

У Гон Конзі (зараз Сян Ган) найбільш відомий індекс Hang Seng Index, розраховується по акціям 33 компаній, капіталізація яких складає близько 70% від всієї капіталізації ринка, і т. д.

Але на сьогоднішній день найпотужнішою економікою поки що залишається економіка США, й будь-яка помітна зміна у макроекономічних показниках, цієї країни або добра чи погана новина миттєво відбивається на ведучих світових фондових ринках.

Саме тому більш детальніше розглянемо основні фондові індекси США.

Соседние файлы в предмете Экономика