Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ecology.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

22.Паразитизм та Алеопатія

На відміну від хижацтва паразитизм характеризується наступними основними особливостями:

1) паразит протягом всього свого життя нападає лише на одну особину (рідко - на багатьох) і поїдає тільки частину своєї жертви (господаря); паразит заподіює господареві шкоду, але дуже рідко призводить до його швидкої загибелі;

2) паразит обов'язково живе (постійно або тимчасово) в тілі або на поверхні тіла свого господаря - тому паразити зазвичай набагато дрібнішими господарів;

3) паразит набагато тісніше пов'язані зі своїм господарем, ніж хижак з жертвою. Це результат природного відбору і вузької спеціалізації видів.

Стрічкові черв'яки, печінкова двуустка, вірус кору, туберкульозна паличка - усе це звичайні приклади паразитів, які вражають багатьох тварин. Можна навести довгий список паразитів, які шкодять рослинам. До таких паразитів нерідко відносяться гриби,мікроорганізми, рослини. Такі, наприклад, повитиця, вовчок, фітофтора, вірус тютюнової мозаїки, сажкові та іржі гриби.

Деяких комах виділяють в окрему екологічну групу Паразитоїди. Дорослі комахи цієї групи ведуть вільний спосіб життя, але яйця відкладають або в тіло личинки іншого комахи, або на поверхню його, а іноді - в тіло павуків і мокриць. Вилупилися з яєць личинки розвиваються в тілі свого господаря, живлячись її тканинами. Спочатку личинка завдає господареві незначної шкоди, але в міру свого розвитку вона майже цілком з'їдає його.

Паразитоїди займають проміжне положення між хижаками і паразитами. З хижаками їх зближує те, що від їх дій господар гине.Проте справжній хижак безпосередньо нападає на свою жертву і харчується нею. Нападом Паразитоїди на жертву (господаря) є відкладання самкою яйця, хоча насправді саме личинка, яка вивелася з цього яйця, живиться за рахунок господаря.

Передача паразита від одного господаря до іншого є найважливішою стадією будь-якого паразитарного захворювання. Від особливостей передачі багато в чому залежить швидкість розповсюдження збудників хвороби в популяції господаря. Коли мікропаразити передаються безпосередньо, зараження відбувається при фізичному контакті між особинами господаря, і швидкість поширення збудника зазвичай прямо пропорційна частоті зустрічей заражених господарів з сприйнятливими незараженими. Отже, в щільній популяції господаря ця швидкість завжди буде вище, ніж в розрідженій.

У динаміці взаємодій популяцій паразит-хазяїн і хижак-жертва багато спільного. Наприклад, повторювані (циклічні) спалаху епідемій кору та інших дитячих хвороб в точності відповідають коливанням чисельності популяцій хижака-жертви. Ця схожість визначається тим, що придбання імунітету несприйнятливими (перехворіли) особинами впливає на популяцію паразитів так само, як зниження щільності популяції жертви на популяцію хижака.

У деяких випадках, однак, динаміка паразитизму може сильно відрізнятися від динаміки хижацтва в силу того, що популяція паразита залежить не тільки від популяції основного господаря, але і від популяцій проміжних господарів і переносників.

Алелопатія — властивість (біологічний феномен) рослин, грибів, мікроорганізмів виділяти органічні сполуки, котрі пригнічують проростання, ріст, розвиток і здатність до розмноження інших організмів.

Носієм алелопатичної дії є фізіологічно активні речовини — коліни, хімічна природа яких дуже різноманітна й непостійна навіть у однієї рослини.

23. Негативні типи взаємодії

0

Аменсалізм — форма біотичних взаємовідносин між організмами, при якій один вид пригнічує життєдіяльність іншого, але при цьому не відчуває негативного або позитивного впливу у відповідь.

Наприклад, деякі плісняві гриби виділяють антибіотики, що пригнічують ріст бактерій; при цьому бактерії не впливають на гриби.

+

Паразитизм - Паразитизм - це такий вид взаємозв'язків між різними видами, за якого один із них (паразит) більш-менш тривалий час використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування, частково чи повністю покладає на нього регуляцію своїх взаємовідносин з довкіллям. Паразитизм трапляється серед різних груп організмів: тварин (найпростіші, плоскі, круглі, кільчасті черви, молюски, членистоногі), бактерій, грибів (борошнисто-росяні, трутовики, ріжки,сажки) і навіть у квіткових рослин ( повитиця).

+

Хижацтво -  тип відносин між біологічними популяціями, при яких хижак харчується іншими організмами, жертвою[1]. Хижаки не обов'язково вбивають жертву, коли харчуються нею.

Конкуренція — тип міжвидових і внутрішньовидових взаємовідносин, за якого популяція або особини у боротьбі за харчування, місцепроживання та інші необхідні для життя умови, впливають один на другого негативно. Виділяють внутрішньовидову, міжвидову, пряму та непряму конкуренції.

24. Позитивні типи взаємодії

+

+

Мутуалізм — тип співіснування різних видів, від якого вони взаємно дістають користь. Мутуалізм розглядають як один з різновидів симбіозу.

Класичним прикладом є симбіоз раків-самітників з актиніями. Рак перебуває під захистом жалких клітин актинії, тоді як його активність допомагає актинії добувати їжу. У цих взаємовідношеннях можна виділити декілька етапів посилення зв'язку між партнерами. Деякі раки-самітники шукають черепашки, на яких вже поселились актинії; інші займаються активним пошуком і в разі виявлення актинії захоплюють її і переносять на свою черепашку, знайдену раніше або відібрану раніше у законного власника. Одноклітинні джгутиковімешкають у кишечниках тарганівтермітів, допомагаючи перетравлювати їм клітковину.

0

+

Коменсалізм —  (від лат. cum — «разом з» і mensa — «стіл») — в екології — вид симбіотичної взаємодії між двома живими організмами, коли один з них — коменсал — отримує від другого їжу чи іншу користь, не зашкоджуючи йому, але й не надаючи ніяких переваг. Як й інші екологічні взаємодії, коменсалізм варіюється залежно від близькості та тривалості стосунків від щільних симбіозів, які тривають все життя, до короткочасних слабких взаємодій через посередників.

Протокооперация (++) (гр. протос — первый, лат. cooperatio — сотрудничество) — такие отно­шения между двумя популяциями, при ко­торых каждая выигрывает от присутствия другой, но может существовать и без нее.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]