Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ecology.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
482.82 Кб
Скачать

46) Колообіг кисня.

В кількісному відношенні головною складовою живої матерії є кисень, кругообігиякого ускладнений його здатністю вступати в різні хімічні реакції, головним чином реакції окислення. В результаті виникає безліч локальних циклів, що відбуваються між атмосферою, гідросферою та літосферою, які в свою чергу можуть бути порушені антропогенним фактором. Кисень, що міститься в атмосфері і в

поверхевих мінералах (осадові кальцити, залізні руди), має біогенне походження і повинно розглядатися як продукт фотосинтезу. Цей процес протилежний процесу споживання кисня при диханні, який супроводжується руйнуванням органічних молекул, взаємодією кисня із водородом (отщепленим від субстрата) та утворенням води. В деякому відношенні кругообіг кисня нагадує зворотний кругообіг вуглекислого газу. В основному він відбувається між атмосферою та живими організмами. Споживання атмосферного кисня та його відшкодування рослинами в процесі фотосинтезу здійснюється досить швидко. Розрахунки показують, що для повного поновлення всього атмосферного кисня вимагається біля двох тисяч років.

47)Кругообіг азоту і фосфору

Азот входить до складу земної атмосфери в незв'язаному вигляді у формідвоатомних молекул. Приблизно 78% усього обсягу атмосфери припадаєна частку азоту. Крім того, азот входить до складу рослин і тваринорганізмів у формі білків. Рослини синтезують білки, використовуючи нітрати згрунту. Нітрати утворюються там з атмосферного азоту і амонійнихсполук, що є в грунті. Процес перетворення атмосферного азоту вформу, засвоювану рослинами і тваринами, називається зв'язуванням (абофіксацією) азоту. Деяка ж частина азоту завжди виділяється при гнитті у вільному вигляді ватмосферу. Вільний азот виділяється також при горінні органічнихречовин, при спалюванні дров, кам'яного вугілля, торфу. Крім того, існуютьбактерії, що при недостатньому доступі повітря можуть віднімати кисеньвід нітратів, руйнуючи їх із виділенням вільного азоту. Діяльність цихденітрифицируюють бактерій призводить до того, що частина азоту з доступноїдля зелених рослин форми (нітрати) переходить в недоступну (вільнийазот). Таким чином, далеко не весь азот, який входив до складу загиблихрослин, повертається обернено в грунт; частина його поступово виділяється ввільному вигляді.

Джерелом фосфору біосфери є головним чином апатит,зустрічається у всіх магматичних породах. У перетвореннях фосфору більшуроль відіграє жива речовина. Організми витягають фосфор з грунту, воднихрозчинів. Засвоєння фосфору рослинами багато в чому залежить від кислотностігрунту. Фосфор входить до численні сполуки в організмах: білки,нуклеїнові кислоти, кісткова тканина, лецитини, фітин та інші сполуки;особливо багато фосфору входить до складу кісток. Фосфор життєво необхіднийтвариною в процесах обміну речовин для накопичення енергії. З загибеллюорганізмів фосфор повертається в грунт і в мули морів. Він концентрується ввигляді морських фосфатних конкрецій, відкладень кісток риб, що створює умовидля створення багатих фосфором порід, які в свою чергу єджерелом фосфору в біогенному циклі. Вміст фосфору в земній корі становить 8 * 10-20% (за вагою). Увільному стані фосфор в природі не зустрічається внаслідок його легкоїокислюваність. У земній корі він знаходиться у вигляді мінералів (фторапатіт,хлорапатіт, вівіаніт тощо), які входять до складу природних фосфатів --апатитів і фосфоритів. Фосфор має виняткове значення для життятварин і рослин. Так як рослини забирають з грунту значну кількість фосфору, априродне поповнення фосфорними сполуками грунту вкрай незначно,то внесення в грунт фосфорних добрив є одним з найважливішихзаходів щодо підвищення врожайності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]