Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_Маркетингова_Логістика.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
723.31 Кб
Скачать

Висновки

Мерчандайзинг – комплекс маркетингових зусиль, спрямований на активізацію продажу і створення зручностей для покупців з метою забезпечення ефективності збутової політики підприємства та підвищення його іміджу.

Підрозділ мерчандайзингу може входити до складу наступних відділів: збуту; логістики; контролінгу; маркетингу або може бути створений самостійний відділ мерчандайзингу.

Перспективами подальших досліджень у даному напрямі є розвиток зацікавленості вітчизняними підприємствами інструментів мерчандайзингу та впровадження підрозділів мерчандайзингу на підприємства різних форм власності. У подальших дослідженнях доцільно акцентувати увагу на специфіці застосування мерчандайзингу в різних сферах торгівлі, для різних товарів, а також можливі регіональні особливості цього методу просування товару на ринок.

Принцип – недороге вперед. Недорогі товари працюють на те, щоб створити в покупця сприятливе враження про рівень цін магазина. Якщо їх розмістити на початку торговельного залу, то покупець втягується в процес покупок і далі бере продукти вже автоматично, обертаючи на ціни менше уваги. Принцип черезсмужжя. Відомий принцип черезсмужжя, при якому товари з низькими цінами й товари, що приносять магазину найбільший прибуток, чергуються по ходу руху покупця в торговельному залі. Дорогий товар, що забезпечує найбільшу маржу, не повинен бути загнаний у кінець маршруту, тому що покупець може, дійшовши до нього, уже заповнити свій кошик. Інша часто, що зустрічається помилка, – зловживання наведеним принципом вище «черезсмужжя». Досить часто дорогі товари відомих брендов представлені упереміш із дешевими позиціями (так це є, наприклад, із цукерками й сирами). Це створює несприятливе враження в цільової аудиторії брендов.

З іншого боку, нічого нізвідки не береться – «змішання стилів» зручно продавцям, від швидкості роботи яких залежить рівень обслуговування покупців. Тут знову все залежить від ситуації.

Розміщення й викладення товарів у торговельному залі є важливими коштами стимулювання збуту. Найбільш прогресивні роздрібні торговельні підприємства давно вже усвідомили необхідність приділяти належну увагу даним аспектам своєї діяльності. Розміщення товарів – це їхнє розташування на площі торговельного залу. Раціональне розміщення товарів у торговельному залі дозволяє правильно формувати потоки покупців і скорочувати час їхнього обслуговування. Постійні покупці знають, де розміщається той або інший товар у торговельному залі, і швидко його знаходять. При цьому також скорочуються трудові витрати працівників магазина в процесі поповнення товарних запасів за рахунок використання найкоротших шляхів руху товарів з підсобних приміщень до зони розміщення. Під викладенням товарів розуміються технологічні процеси, пов'язані з розташуванням, укладанням і показом товарів на торгово-технологічному встаткуванні. Приваблива, вдало розроблена й підтримувана в порядку викладення товарів сприяє тому, що відвідувачі, що прийшли в магазин, здобувають товар і тим самим забезпечують магазину прибуток.