Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rozd_11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Конкуренти ат «квант» на ринках країн снд

Вид продукції

Конкурент

Gт

Конкурентні переваги

Індикатор 1

АТ «Зірка», м. Вінниця, Україна

0,39

переваг немає

Індикатор 2

Завод «Альфа», м. Краматорськ, Україна

переваг немає

Індикатор 1

АТ «Рефлектор», м. Саратов, Росія

0,48

більші яскравість та рівномірність світіння, нижча ціна

Індикатор 1

АТ «Бета», м. Орел, Росія

0,44

більші яскравість та рівномірність світіння, нижча ціна

Індикатор 2

Завод «Неон», м. Інсар, Росія

більша яскравість

Індикатор 2

Завод «Індикатор», м. Усмань, Росія

більша яскравість

Товарами-замінниками продукції АТ «Квант» за асортиментною групою «Індикатор 3» є табло, побудовані на інших технічних принципах, а також імпортні вироби. Табло на індикаторах 3, що виробляються в АТ «Квант», поступається виробам підприємств-конкурентів за такими параметрами:

  • температурний інтервал експлуатації (працює тільки за плюсових температур);

  • показники рівномірності та рівня яскравості (низькі);

  • швидкість запалювання (низька);

  • ціна (висока).

Медичні апарати, аналогічні виробам АТ «Квант», на Україні та в країнах СНД не виробляються. Проте постійно зростає імпорт в Україну та країни СНД апаратури, виготовленої на базі сучасніших технологічних рішень (комп’ютерної техніки), що з ними, ясна річ, простіші апарати вітчизняного виробництва конкурувати не можуть.

Отже, треба визнати, що вироби АТ «Квант» поступаються конкурентам за технічними й економічними параметрами. Це від­ставання стало одним з найважливіших факторів, який вплинув на обсяги реалізації продукції передовсім на зовнішніх ринках. При­чинами такого є передовсім недостатність систематичного вивчен­ня конкурентоспроможності виробів АТ, що реалізуються на ринку, та нехтування відповідними техніко-економічними заходами.

Після проведення функціонально-вартісного аналізу було запропоновано цілий комплекс нових рішень, зокрема:

а) модернізація виробів для зменшення габаритів;

б) запровадження передового технологічного процесу вакуумного напилення;

в) використання комплектуючих власного виробництва та ін.

Виконання цих рішень уможливить зниження ціни та поліпшення технічних параметрів цілої низки виробів, тобто вироби АТ стануть цілком конкурентоспроможними.

Оцінка кон’юнктури ринку нового товару. У маркетинговій діяльності особливе місце посідають проблеми, пов’язані з розробкою та впровадженням на ринок нових товарів. Для вітчизняних підприємств ця проблема є особливо вагомою у зв’язку з необхідністю виготовлення нових, конкурентоспроможних видів продукції. За оцінками спеціалістів, причини комерційних невдач нових товарів — це передовсім помилки у визначенні попиту, цін, дій конкурентів.

Основне завдання аналізу: обґрунтування рішень щодо впровадження нового виробу.

Порядок дослідження полягає в послідовному оцінюванні:

1) місткості ринку;

2) цінової політики;

3) конкурентоспроможності виробу;

4) збутової політики.

Так, аналіз розробок, що є в АТ «Квант», показує, що на даному етапі найбільш перспективним видом нової продукції можуть бути компактні неонові лампи (КНЛ), що витрачають електроенергії на 80% менше, ніж звичайні лампи розжарювання. Перспективність розвитку даного виробництва підтверджується тенденціями розвитку ринку енергоресурсів в Україні, до того ж АТ володіє всіма необхідними виробничими та технологічними можливостями.

За останні 10 років світовий приріст обсягів виробництва КНЛ у три рази випереджав приріст обсягів виробництва ламп розжарювання. У дев’яностих роках щорічний випуск КНЛ в Німеччині сягнув 10 млн шт., в Японії — 16 млн шт. Величина випуску КНЛ на світовому ринку становить 1—2% від обсягів випуску ламп розжарювання (в Японії, де проблема енергозбереження стоїть дуже гостро, — 10%). Через малі габарити, високу світлову віддачу та порівняно високий строк служби КНЛ мають вагомі переваги перед лампами розжарювання. Водночас потреба в пускорегулювальній апаратурі, висока вартість, використання для наповнення токсичних ртуті та люмінофорів, залежність пара­метрів від температури навколишнього середовища стримують широке використання КНЛ замість ламп розжарювання.

Обсяги виробництва ламп розжарювання в Україні становили в 1999 році — 159507 тис. шт., у 2000 р. — 157509 тис. шт. Виходячи з тенденцій розвитку світового ринку КНЛ (співвідношення виробництва та споживання ламп розжарювання і КНЛ), очікувана місткість внутрішнього ринку КНЛ в Україні може становити 3—4 млн шт. за рік. Виробничі потужності, що плануються, становитимуть 2 млн шт. щорічно. Обсяг збуту на внутрішній ринок, що планується, — 30% (600 тис. шт.). Це менше за 20% потенційної місткості внутрішнього ринку, отже, продукція заводу матиме свого споживача та належний збут. Основними споживачами КНЛ у найближчі 5 років будуть державні організації, підприємства громадського харчування (кафе, ресторани), готелі, підприємства промисловості та торгівлі. Для роздрібної реалізації (населенню) планується передбачити 8% обсягів збуту.

З КНЛ, що плануються до збуту в АТ, 70% призначається для реалізації на ринках інших країн: Росія, Білорусь, Молдова, Казахстан. Обсяг продажу — 1400 тис. грн. Основні споживачі — державні та громадські організації, підприємства промисловості, торгівлі, громадського харчування та сфери послуг. У Росії вироб­ництво КНЛ організовано на АТ «Лисма» (м. Саранськ). За попе­редніми даними до 2002 року обсяг випуску становитиме до 20 млн ламп за рік. Обсяги збуту на зовнішніх ринках (1400 тис. шт. за рік), що прогнозуються АТ «Квант», становитимуть 7% від потенційного обсягу виробництва Саранського заводу.

Оціночна структура продажу:

  • державні організації та структури, громадські організації — 50%;

  • підприємства громадського харчування — 5%;

  • готелі — 7,5%;

  • роздрібна торгівля — 7,5%;

  • інші споживачі (підприємства промисловості та торгівлі) — 30%.

Загальним стримуючим фактором розвитку ринку КНЛ є їхня висока ціна (у середньому в 20 разів вища, ніж ціна звичайної лампи розжарювання). Ціна виробника на КНЛ власного виробництва (з урахуванням ПДВ) за проектом дорівнюватиме 7—8 дол. Тому для завоювання позицій на ринку допускається вихід на зовнішній ринок зі зниженими цінами.

Ситуація на ринках країн СНД характеризується активним проникненням західних фірм, передовсім таких відомих виробників, як «General Electric», «Osram», «Philips» (табл. 11.18). Маючи великий досвід міжнародної торгівлі та значні грошові засоби, вони починають з того, що тимчасово майже вдвічі знижують ціни на продукцію, котра постачається на ринки України, Росії та інших країн, проти цін на продукцію, що продається в США та Західній Європі.

Таблиця 11.18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]