Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nesterov_N.A._Innovatsiyniy_menedgment._MO_2012...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

Тема 2. Інноваційна діяльність як об’єкт інноваційного менеджменту

Поняття інноваційної діяльності, її різновиди та складові» Фундаментальна наукова діяльність. Прикладні науково-дослідні розробки. Проектно-конструкторська, науково-технічна, виробнича інноваційна діяльність. Оцінка факторів впливу зовнішнього і внутрішнього середовища на інноваційну діяльність. Основні етапи інноваційного процесу.

Тема 3. Державна підтримка інноваційної діяльності

Роль держави в здійсненні інноваційної діяльності. Інновації як фактор економічного зростання. Значення інноваційної діяльності для формування сучасної моделі економічного зростання національної економіки України, Ринкові механізми в галузі наукової і науково-технічної діяльності.

Держава як головний суб'єкт інноваційної діяльності. Способи державного впливу на ефективність інноваційних процесів.

Поняття державної інноваційної політики і державного інноваційного потенціалу,, Основні напрямки, принципи і джерела реалізації державної інноваційної політики. Механізм реалізації інноваційної і наукової політики Державні стратегії: активного втручання, децентралізованого регулювання, змішані

Методи державної підтримки інноваційної діяльності. Формування національної моделі регулювання інноваційної діяльності. Вплив державних, приватних і громадських структур на інноваційну діяльність.

Сучасний стан та перспективи розвитку інноваційної діяльності в Україні, особливості інноваційного розвитку в провідних індустріальних країнах.

Теми 4. Сучасні організаційні форми реалізації інновацій.

Принципи організації інноваційних процесів за циклом «дослідження-виробництво-диффузїя-комерціалізація». Види наукових, проектних та інноваційних організацій. Зміст понять «технопарк», «технополіс», «інкубатор інновацій». Особливості науково-технічних парків США, Японії, Франції та інших країн.

Організація впровадження та трансферту наукових інновацій. Малий інноваційний бізнес, життєвий цикл і тенденції розвитку. Особливості менеджменту в наукових організаціях і малих інноваційних підприємствах.

Венчурні фірми: експлеренти, віоленти, патієнти, комутанти, Інноваційні венчурні фонди. Роль венчурного бізнесу в розвитку інноваційної діяльності

Форма міжфірмової кооперації - «стратегічний альянс». Види стратегічних альянсів: спільна науково-технічна і виробнича діяльність, консорціуми, спільні підприємства. Створення фінансово-промислових груп та особливості їх функціонування.

Науково-технічне співробітництво. Форми інтеграції науки і виробництва. Конкуренція та кооперація в галузі сучасних інноваційних технологій. Види виробничої та технологічної кооперації.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2.

Організація інноваційної діяльності.

Тема 5. Інноваційна політика організацій.

Змістовна характеристика інноваційної політики фірми. Сутність та основні складові елементи інноваційної політики фірми. Основні цілі та завдання інноваційної політики фірми. Поняття інноваційної стратегії. Механізм її розробки.

Основні види інноваційних стратегій. Види конкурентних переваг фірми. Вибір інноваційної стратегії фірми з урахування життєвого циклу продукту та умов конкуренції.

Поняття інноваційного потенціалу фірми. Засоби вимірювання інноваційного потенціалу фірми. Показники інноваційної діяльності організації.