Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 РОЗРАХУНОК ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ ДЛЯ ЗИМОВО...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
179.21 Кб
Скачать

4 Розробка заходів щодо захисту аеродрому від

ЗАНЕСЕННЯ СНІГОМ

    1. Загальні положення.

Аеродроми, що розташовані в районах із заметілями, як правило, заносяться снігом, що призводить до збільшення об'єму снігоочисних або снігоущільнюючих робіт. Тим самим сніжні заноси створюють передумови для порушення постійності польотів літаків в аеропортах і можуть бути причино суттєвого погіршення економічних показників авіаперевезень в зимовий час.

Для боротьби із сніжними заносами на аеродромах передбачається проведення двох груп спеціальних експлуатаційних заходів:

  1. - заходи, направлені на поліпшення умов продування поверхні робочих елементів аеродрому (ШЗПС, РД, МС, перону, площ спеціального призначення);

  2. - заходи, направлені на затримання та відкладання снігу, який переносить заметіль, за межами робочих елементів аеродрому (на підступах до них).

Суть заходів першої групи зводиться до усунення любих перешкод безпосередньо на поверхні робочого елемента аеродрому та поблизу від нього, які могли б бути причиною зниження швидкості сніговітрового потоку і, як наслідок, відкладення снігу.

До таких заходів відноситься:

  • ретельна очистка снігу без залишання снігових комків, валиків, гребінців при зимовій експлуатації АД методом очистки;

  • своєчасне усунення колій, вибоїн, сніжних надувів та інших нерівностей на сніжному покрові при експлуатаційному утриманні АД методом ущільнення снігу.

Заходи другої групи називають снігозахистом аеродромів. Вони передбачають застосування різних штучних засобів снігової затримки (снігозатримуючих пристроїв), які поділяють на тимчасові (снігові траншеї, снігові вали, переносні решітчасті щити) і капітальні (дерев'яно-кущові насадження, решітчасті і суцільні постійні паркани).

Найбільш придатним заходом, в умовах аеродромів, є снігозахист з використанням снігових траншей, снігових валів, переносних решітчастих щитів та дерев'яно-кущових насаджень.

Заходи по снігозахисту аеродромів потрібно планувати в кожному конкретному випадку з урахуванням місцевих природно-кліматичних умов.

4.2 Снігозахист із переносних решітчастих щитів

Переносні решітчасті щити на аеродромах повинні застосовувати, в основному, для захисту РД, МС, перонів та підготовчих зон КРМ і ГРМ у випадку, коли по яким-небудь причинам (невелика товщина снігового покриву, несприятливі умови рельєфу) не можна застосовувати снігові траншеї або снігові вали.

Щити виготовляють із щитової планки хвойних порід товщиною 16мм (вертикальні планки) і 12-13 мм (горизонтальні планки і діагоналі). Витрати лісоматеріалів на 100 щитів складають: 4,15 (щити I типу); 3,11 (щити I і II типу) і 2,44 (щити IV типу).

Щити встановлюють паралельно границям захищаючих елементів аеродрому плавною безперервною однорядною лінією відстані 30-60 м до об’єкту, який захищають в залежності від інтенсивності переносу снігу. При цьому в залежності від розрахункового об’єму снігопереносу W мінімальна відстань від щитової лінії до щитів, висотою 2м до границі снігоочищення або ущільнення снігу приймається рівним :

Таблиця 4.1 Границі снігоочищення або ущільнення снігу.

W ,

До 25

До 50

До 75

Більше 75

, м

30

40

50

60

При висоті щитів 1.5 м вказані відстані зменшуються на 5-10 м. але необхідно пам’ятати, що в будь-якому разі по аналогії з траншейним снігозахистом щитові лінії необхідно розташовувати поза межами БСБ та ПКСГ, а також поза межами зон викладки снігу.

При невеликих об’ємах снігопереносу (до 15 м3/м) однорядні щитові лінії допускається встановлювати з розривами шириною 2м через кожні 3-4 щити. Такі лінії збирають снігу на 25-30% менше, ніж неперервні лінії.

Снігозатримуюча здатність однорядного щитового захисту порівняно невелика : близько 20 м3/м при висоті щитів 1.5 м та близько 35 м3/м при висоті щитів 2 м. Тому при більш високих обсягах снігопереносу однорядні щитові лінії необхідно протягом зими періодично переставляти на, які утворюються біля снігозахисту., відновлюючи при цьому робото здатність щитів. В будь-якому разі перестановка щитів стає необхідною, якщо товщина снігового покриву безпосередньо біля щитової лінії досягає 50 см.

При об’ємах снігопереносу та швидкостях вітру :

  • W1 = 169 , V1 = 13 м/с – застосовуються щити ІІІ типу,

  • W2 = 180 ,V2 12 м/с - застосовуються щити ІІІ типу,

  • W3\= 110 ,V3 =9м/с - застосовуються щити ІІІ типу,

  • W4 =62 ,V4 =5м/с - застосовуються щити ІV типу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]