Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 РОЗРАХУНОК ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ ДЛЯ ЗИМОВО...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
179.21 Кб
Скачать

3.1 Очищення тзпс від снігу

Для очищення штучних покриттів та грунтових елементів аеродромів від снігу застосовують як спеціальні снігоприбиральні (плужно-щіткові, плужні та роторні снігоочищувачі, вітрові машини, снігонавантажувачі, малогабаритні снігоочищувачі), так і дорожні машини загального призначення (автогрейдери, причіпні грейдери, бульдозери).

Плужно-щіткові снігоочищувачі призначені для очищення штучних аеродромних покриттів від снігу шляхом згрібання опадів до обочин з утворенням снігових валів.

Плужно-щітко-пневматичні машини, обладнані плугом, щіткою та генератором високонапорного струменю повітря або газу, в порівнянні зі звичайними плужно-щітковими снігоочищувачами виконують більш якісне очищення покриття від снігу. Вони суміщають механічне згрібання снігу з пневматичним підчищенням покриття потоком повітря (газу).

Автогрейдери являються основним видом машин, що застосовуються для очищення від снігу грунтових елементів (ГЗПС, обочин ТЗПС, зон ГРМ та КРМ) та для планування снігових спряжень. Крім того, вони можуть застосовуватись для видалення снігу з покриттів перонів, МТС, площадок спецпризначення, а також для переміщення накопичень снігу, які утворилися після роботи плужно-щіточних машин (снігових валів).

Роторні сніоочищувачі призначені в основному для видалення снігових валів, які утворилися після роботи лужно-щіточних снігоочищувачів та автогрейдерів, та завантаження обвалованого снігу в транспортні засоби при його вивезенні на звалку.

Вітрові машини – це спеціально пристосовані для роботи на аеродромах самохідні агрегати з реактивними двигунами (що відробили льотний ресурс), які здувають сніг з покриття газовими струменями з високою кінетичною енергією.

Видалення снігу з ТЗПС повинно починатися, як правило, з початком снігопаду та вестись з max використанням проміжків часу між зльотами та посадками літаків, якщо їх тривалість дозволяє вести роботи. При цьому снігоочищувачі працюють протягом усього снігопаду (метод патрульного снігоочищення) та після його припинення до тих пір, доки з покриття не буде видалений весь сніг.

Не рекомендується робота вітрових машин в діапазоні температури від -2 до -7°С, так як у цьому випадку сніг може оплавлятись і примерзати до покриття.

В даному випадку оскільки очищення від сухого снігу здійснюється вітровими машинами типу ВМ-63 при t0 повітря нижче 0°С та боковому вітрі більше 5 м/с, використовуємо таку технологічну схему при якій застосовується човникова схема руху машин з робочими проходами в одному напрямку та холостими в зворотному. Перший прохід машини здійснюється по обочині ТЗПС на відстані від границі покриття, а наступні проходи – з врахуванням перекриття глибин дії газоповітряних струменів.

Вітрові машини очищують РД за один прохід рухаючись по узбіччю РД на відстані від кромки покриття з врахуванням напрямку вітру. Очищення від снігу перону і МТС слід виконувати в сторону від будівель та споруд при відсутності на покриттях повітряних кораблів та іншої техніки.

Схема руху вітрових машин при очищенні ТЗПС від снігу показана на Технологічній карті № 1. Час роботи з моменту виходу машин на елемент аеродрому до моменту їх виходу з нього визначаємо за формулою :

, (3.1)

де – протяжність елементу аеродрому, ;

– кількість робочих проходів машини;

– кількість холостих проходів з розрахунковою транспортною швидкістю ;

– розрахункова робоча швидкість, ;

– коефіцієнт використання за часом.

Робоча швидкість для вітрових машин визначається за формулою :

, (3.2)

де – технічна продуктивність, ;

– розрахункова ширина захвату машини, .

Для машини ДЭ-222 /1/:

,

при ,

Для машини ДЭ-222 /2/:

.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]