Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 РОЗРАХУНОК ЗАСОБІВ МЕХАНІЗАЦІЇ ДЛЯ ЗИМОВО...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
179.21 Кб
Скачать

3.2 Видалення льодоутворень

Попередження і видалення льодоутворень досягається застосуванням механічних, теплових і хімічних методів.

Аеродромні метеостанції зобов'язані не пізніше ніж за 2 год попереджати аеродромну службу про можливість льодоутворень.

Для попередження примерзання свіжого снігу до охолодженої поверхні покриттів і запобігання перетворення шару снігу сніжно-льодяний накат при підвищенні температури, що супроводжується випадання мокрого снігу або дощу, необхідно свіжий сніг негайно і повністю видаляти з покриття методом патрульного снігоочищення.

В даному випадку для очищення ТЗПС застосовується хімічний метод. При його застосуванні реагент повинен мати розсипчасту структуру з розмірами окремих гранул від 1 мм до 4 мм. Реагент, який злежався перед розсипанням на покритті повинен подрібнюватись за допомогою подрібнювачів хімреагентів.

Технологія видалення льодоутворень складається з таких технологічних операцій :

1.Нанесення реагенту на поверхню льодоутворень.

2.Плавлення льоду та та прибирання залишків льоду.

3.Остаточне очищення поверхні покриттів з частковою підсушкою.

Нанесення хімреагенту виконується за допомогою розподілювачів хімреагентів і піскорозкидачів, при цьому необхідна норма витрат реагенту забезпечується швидкістю руху машини і величиною вихідного отвору розкидаючого механізму.

Після руйнування льодоутворень хімреагентом необхідно очистити покриття від сльоти, використовуючи для цього щітки снігоочищувачів.

Категорично забороняється залишати на покритті непрореагувавший з льодоутвореннями реагент, залишки зруйнованого льоду, а також утворений розчин реагенту. В деяких випадках для збільшення коефіцієнту зчеплення необхідно просушувати покриття за допомогою аеродромних машин або вітрових машин.

Рух розподілювачів на покриттях з двосхилим поперечним профілем слід здійснювати від осі до країв ТЗПС по кільцевій схемі, а на покриттях з односхилим поперечним профілем за човниковою схемою від більш високої кромки до низької.

Схема руху машин є основною складовою технологічної карти. Вона повинна розроблятись з урахуванням директивних термінів підготовки аеродромів для польотів в суворій відповідності з нормативними документами в частині прийняття тих чи інших технологічних схем при виконанні сніго- і льодоочисних робіт. Розрахунковий час на підготовку елемента аеродрому визначається виходячи з протяжності окремих етапів роботи ∆T і суміщення цих етапів при необхідності за часом.

Тривалість підготовчих робіт (завантаження хімреагенту) (формула 1.12) :

.

Час руху завантаженого розподілювача від складу на базі аеродромної служби до місця роботи на ТЗПС (формула 1.13) :

.

Час роботи розподільника при розподілі реагенту по ТЗПС

(формула 1.14) :

.

Час холостого ходу розподілювачів :

Час завантаження хімреагенту та проїзд розподілювачів на ТЗПС /технологічна карта/ :

.

Час тривалості робіт на ТЗПС складатиме /технологічна карта/ :

,

де , - час відповідно робочих та холостих проходів.

Загальний час роботи на ТЗПС :

.

Для снігоочищувача ПМ-130Б час виконання робіт по очищенню ТЗПС від ожеледі складатиме (за формулою) :

,

Час роботи машин визначається шляхом побудови поопераційного лінійного графіка роботи розподілювачів хімреагенту та плужно-щіткових снігоочищувачів з врахуванням в необхідних випадках витрат часу на холості проходи машин. Плужно-щіткові снігоочищувачі використовуються одразу ж після того як лід зруйнується та втратить силу зчеплення з покриттям. Очищення покриттів необхідно виконувати одразу ж після руйнування плівки льоду, так як концентрація розчину реагенту зменшується і в випадку пониження температури повітря цей розчин може замерзнути та утворити ожеледицю, для очищення якого знадобиться достатньо великі витрати часу та засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]