Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Проектне фінансування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Основні капітальні (первісні) витрати

Промислове обладнання

Транспортне обладнання

Допоміжне обладнання

Придбання ліцензії на право ведення бізнесу, сертифікація, оформлення інших дозвільних документів

Пожежна експертиза

Ремонтні роботи

Будівельні роботи

Стартова реклама

Кредитний план. У первісному варіанті кредитний план може складатися після розробки плану капітальних (первісних) витрат. При цьому визначаються розмір кредиту, ймовірна процентна ставка за кредит (з урахуванням стану фінансового ринку в країні), умови повернення або погашення (з якого місяця, якими частинами і т.п. ).

Остаточний варіант кредитного плану складається після розробки бюджету руху коштів, коли буде відома вся потреба в зовнішньому фінансуванні не тільки для фінансування капітальних (первісних) витрат, але і на поповнення оборотних коштів.

Сума кредиту, тис.грн.

Ставка річних, %

Термін повернення, міс.

Повернення (з якого

місяця починається)

Погашення кредиту, тис.грн.

Сума до сплати, тис.грн.

Бюджетний регламент - розробка відповідних організаційних процедур, що регламентують усі питання взаємин окремих структурних підрозділів з керівництвом підприємства або фірми в процесі реалізації проекту.

Йогоскладовими елементами є:

• прийнятя бюджетного періоду (термін, на який складається бюджет) і мінімального бюджетного періоду (тобто розбивка окремих бюджетів на підперіоди всередині бюджетного періоду);

терміни (графік) і порядок розробки, узгодження, представлення, консолідації і затвердження бюджетів різних рівнів;

бюджетний цикл або крок фінансового планування. Це період, після закінчення якого (а це може бути один чи кілька мінімальних бюджетних періодів) складаються звіти про виконання раніше розроблених і затверджених бюджетів, проводиться план'факт аналіз і здійснюєтьсяперегляд (коректування) бюджетів на частину бюджетного періоду, що залишилася;

• періодизація бюджетного контроллінгу (визначення регламенту план'факт аналізу), та системи внутрішнього контролю й оцінки виконання бюджету, що включає всю структуру формальних і неформальних процедур, призначених для аналізу й оцінки ефективності управління ресурсами, витратами, зобов’язаннями структурних підрозділів і підприємства (фірми) в цілому протягом бюджетного періоду.

Головне завдання бюджетного регламенту – забезпечення можливості контролювати хід виконання бюджетів різних видів і рівнів управління.

Основний принцип бюджетного регламенту – змінний графік розробки, що допускає постійне коректування (у раніше встановлених межах) бюджетних розрахунків із закінченням кожного місяця або кварталу бюджетного періоду.

Чіткий бюджетний регламент дозволяє знизити суб’єктивізм у плануванні фінансових результатів проекту та створити необхідні організаційні передумови для своєчасного вирішення так званих конфліктів інтересів, що неминуче будуть виникати в процесі як узгодження і затвердження, так і виконання бюджетів між окремими структурними підрозділами на одному рівні чи на різних рівнях управління.

Бюджетний період– це період, на який складаються і протягом якого

коректуються бюджети, здійснюється контроль за їх виконанням. При

цьому потрібно пам’ятати, що різні бюджети повинні мати уніфікований

бюджетний період.

Інша справа – розбивка кожного бюджету на підперіоди, тобто визначення мінімального бюджетного періоду. У залежності від специфіки бізнесу бюджети різних видів можуть мати різні мінімальні бюджетні періоди.

Мінімальний бюджетний період – одиниця виміру бюджетного періоду (квартал, місяць, декада, і т.д. ) за видами бюджетів.

Точність підготовки бюджету визначається шляхом порівняння фактичних значень з запланованими, вираженими в грошових одиницях чи одиницях виміру товару. Чим ближче фактичні значення до планових показників, тим вища точність бюджету.

Показники точності бюджету:

• Точність продажів = Фактична виручка / Виручка за бюджетом

• Точність витрат = Фактичні витрати / Витрати за бюджетом

• Точність прибутку = Фактичний прибуток / Прибуток за бюджетом

Корегування бюджету. У ситуації, коли бюджет більше не відповідає реальності і перестає бути інструментом управління, його необхідно змінити. Бюджет переглядається, коли відбуваються важливі зміни в послідовності робіт, у витратах (наприклад, змінюється заробітна плата) або з’являються нові конкуренти. Якщо прогнозований обсяг продажів відрізняється від реального, усі бюджети необхідно змінити.