Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Проектне фінансування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Як? де? коли?

необхідно використовувати наявний капітал (ресурси), щоб забезпечити підвищення загальної ефективності розвитку підприємства або фірми

Однією з головних функцій бюджетування є прогнозування (фінансового стану, ресурсів, доходів і витрат). Саме цим бюджетування і корисне для прийняття управлінських рішень.

  1. Види бюджетів.

У процесі розробки та впровадження інвестиційного проекту потрібно підготувати Головний бюджет (Майстер'бюджет), який складається з інтегрованих один з одним бюджетів, які відображають різні сторони майбутньої діяльності. Розмір і зміст бюджету залежать від особливостей проекту. З метою забезпечення гнучкості бюджету розглядають очікувані, оптимістичні і песимістичні значення показників.

Бюджетуванню підлягають обсяг продажів, собівартість реалізації, виробництво, закупівлі, основні матеріали, чисельність і витрати на зарплату основних робітників, накладні витрати, загальні й адміністративні витрати, витрати на збут, програми (наприклад, науково'дослідні), грошовий потік, оборотний капітал і капітальні вкладення. Після того як спроектовано обсяг продажів, розраховуються витрати на виробництво й операційні витрати, тому що вони, як правило, залежать від обсягу продажів. Розробнику бюджету необхідно знати, як ці бюджети взаємодіють один з одним.

Види бюджетів, які застосовуються у фінансовому плануванні, можна

розділити на чотири основні групи:

основні бюджети (бюджет доходів і витрат, бюджет руху коштів, розрахунковий баланс);

операційні бюджети (бюджет продажів, бюджет прямих матеріальних витрат, бюджет управлінських витрат та ін.);

допоміжні бюджети (бюджети податків, план капітальних (первісних) витрат, кредитний план та ін.);

додаткові (спеціальні) бюджети (бюджети розподілу прибутку, бюджети окремих проектів і програм).

Усі ці бюджети потрібні для складання, так званого, зведеного виробничого або основного бюджету (майстер-бюджету) При цьому майстер-бюджет може бути розроблений як для підприємства в цілому, так і для окремого виду бізнесу (проекту).

Майстер-бюджет (зведений, виробничий або основний бюджет) – це сукупність взаємозалежних між собою трьох основних бюджетів компанії плюс набір операційних і допоміжних бюджетів, необхідних для їхнього складання.

Майстер'бюджет може бути складений і для окремого структурного підрозділу, інвестиційного проекту, контракту, групи продуктів з наступною

консолідацією у зведені майстрів'бюджетів уже для всієї фірми. Природно, що одержувана в результаті складання майстер'бюджету інформація в другому випадку буде ціннішою, ніж у першому, з погляду вироблення і прийняття управлінських рішень.

Основні бюджети (бюджет доходів і витрат, бюджет руху коштів, розрахунковий баланс) призначені для управління фінансами підприємства, оцінки фінансового стану бізнесу. Основні бюджети дозволяють керівникам мати всю необхідну інформацію для оцінки фінансового стану компанії і контролю за його змінами, для оцінки фінансової спроможності бізнесу й інвестиційної привабливості проекту.

От чому для повноцінного бюджетування є обов’язковим складання всіх трьох основних бюджетів: бюджету доходів і витрат, бюджету руху коштів,

розрахункового балансу). Поки не складені всі три основні бюджети, здійснювати оптимізацію будь'яких фінансових показників можна, Але не потрібно.

Операційні і допоміжні бюджети потрібні, насамперед, для узгодження натуральних показників планування (кг, шт.) з вартісними, для більш точного складання основних бюджетів, визначення найбільш важливих пропорцій, обмежень і припущень, які необхідно враховувати при складанні основних бюджетів.

Якщо набір основних бюджетів (бюджет доходів і витрат, бюджет руху коштів, розрахунковий баланс) є обов’язковим, то склад операційних і допоміжних бюджетів може визначатися керівниками підприємства або фірми, насамперед, виходячи з характеру цілей, які стоять перед ним, завдань і специфіки бізнесу, а також рівня кваліфікації працівників фінансових і планово'економічних служб, ступеня методичної, організаційної і технічної готовності підприємства чи фірми.

Спеціальні бюджети (допоміжні і додаткові) необхідні для більш точного визначення цільових показників і нормативів фінансового планування, більш точного врахування особливостей місцевого (регіонального) оподатковування. Набір спеціальних бюджетів, як і операційних, може визначатися самостійно керівниками підприємства в залежності від специфіки господарської діяльності. Однак правила і принципи складання тих операційних, допоміжних і спеціальних бюджетів, які вибрали для себе керівники підприємства, повинні відповідати загальним положенням.

Складові елементи майстер_бюджету

1. Основні бюджети

1.1. Бюджет доходів і витрат

1.2. Бюджет руху коштів

1.3. Розрахунковий баланс

2. Операційні бюджети

2.1. Бюджет продажів

2.2. Бюджет запасів готової продукції

2.3. Виробничий бюджет:

2.3.1. Бюджет виробництва

2.3.2. Бюджет прямих матеріальних витрат (бюджет закупівель основних матеріалів і запасів товарно-матеріальних цінностей)

2.3.3. Бюджет прямих витрат праці

2.3.4. Бюджет прямих операційних або виробничих витрат

2.3.5. Бюджет накладних (загальновиробничих) витрат

2.4. Бюджет управлінських витрат

2.5. Бюджет комерційних витрат

3. Допоміжні бюджети

3.1. План капітальних (первісних) витрат

3.2. Кредитний або інвестиційний план

Спеціальні бюджети

1. Бюджет прибутку підприємства від звичайної та надзвичайної діяльності

2. Бюджет чистого прибутку

3. Бюджет НДДКР

4. Бюджет технічної реконструкції виробництва

5. Податковий бюджет

Інші бюджети. До числа інших бюджетів можуть бути віднесені допоміжні і спеціальні бюджети. Серед допоміжних бюджетів найбільшважливе значення мають план капітальних (первісних) витрат і кредитний план. Їхнє призначення полягає в більш ретельному плануванні динаміки активів бізнесу, визначенні системи умов і обмежень, що може бути встановлена для даного бізнесу.

Особливості процессу бюджетування інвестиційного проекту.

Бюджет доходів і видатків складають, зазвичай, на 2—3 роки, при цьо­му, на перший рік - у місячному розрізі з відображенням наступних показників: обсягу реалізації; собівартості продукції, робіт, послуг; прямих та операційних витрат; прогнозу чистого прибутку підприємс­тва.

До цього бюджету також доцільно скласти графік досягнення беззбит­ковості, що показує вплив на величину прибутку обсягу виробництва, доходів і собівартості продукції. За допомогою графіка можна знайти точку беззбитковості, тобто той обсяг виробництва, при якому лінія, що показує зміну виручки (доходу) від реалізації при заданому рівні цін, пересікається з лінією, що показує зміну собівартості продукції, тобто таку ситуацію, за якої загальні доходи від продажу продукції повністю покривають витрати на її виробництво і реалізацію (ситуація, коли фірма не отримує прибуток, але не має і збитків).

Вихідними даними для аналітичного визначення та побудови гра­фіка досягнення беззбитковості є ціна реалізації одиниці продукції та кошторис витрат на її виробництво з розмежуванням на постійні та змінні витрати.

ОСНОВНІ БЮДЖЕТИ

Бюджет руху коштів або грошових надходжень і виплат. Головним завданням цього бюджету є перевірка синхронності надходжень та виплат грошових за­собів, тобто перевірка майбутньої ліквідності підприємства.

Бюджет руху коштів повинен містити:

1.надходження грошей з усіх джерел, включаючи не тільки вируч­ку від реалізації продукції, а й кошти, отримані від продажу акцій та інших цінних паперів, отримані в борг, кошти від продажу ак­тивів фірми тощо;

2.сплату відсотків за отриманий кредит;

3.надлишок готівки;

4.витрати на розширення діяльності (складські запаси, заробітна плата та ін.).

Бюджет руху коштів дає змогу визначити періоди, коли підприємство відчуватиме дефіцит або надлишок готівки, розмі­ри позички на ці періоди, спрямування та строки повернення коштів.

Розрахунковий баланс - фінансовий документ, в якому відображено джерела над­ходження, склад і розміщення грошових засобів. Баланс дає чітке уяв­лення про те, який власний капітал залучений в проект і які зо­бов'язання перед постачальниками і кредиторами.

Різниця (сальдо активів і пасивів) дає оцінку власного капіталу підприємства. Відповідно обґрунтовані баланси доходів і витрат та руху грошових коштів є основою для опра­цювання детального робочого бюджету підприємства.

ДОПОМІЖНІ БЮДЖЕТИ

Інвестиційний бюджет показує співвідношення стартових витрат бізнесу і зовнішніх джерел їхнього фінансування. Як правило, інвестиційний бюджет ототожнюють із планом капітальних (первісних) витрат (ПКВ). Але поряд із ПКВ в інвестиційний бюджет доцільно включати план, що відображає джерела й умови залучення зовнішніх фінансових коштів, наприклад кредитний план.

Бюджет капітальних (первісних) витрат. чи, як його ще називають, інвестиційний план, показує розподіл фінансових ресурсів,виділюваних для початку бізнесу у вигляді різних стартових витрат (під представлений бізнес'план або на створення нового чи модернізацію діючого виробництва). У цьому документі показується розподіл капіталовкладень, інших первісних витрат як за статтями витрат, так і за місяцями (декадами, тижнями) бюджетного періоду. Бюджет (план) первісних витрат, як правило, розробляється до бюджету доходів і витрат або одночасно з ним. Спочатку при розробці ПКВ складається загальний кошторис витрат з максимальною деталізацією основних видів первісних витрат без їхнього розподілу в часі.