Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Проектне фінансування.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

14

Теми 5, 6. Бюджетування капіталу. Проектно-кошторисна документація.

  1. Сутність та задачі бюджетування капіталу.

  2. Види бюджетів та особливості процессу бюджетування інвестиційного проекту.

  3. Порядок розробки проктно-кошторисної документації проекту

  1. Сутність та задачі бюджетування капіталу.

Одним з найважливіших завдань системи оперативного управління проектом є розробка, аналіз і контроль бюджетів.

Бюджет – це фінансовий план, який охоплює всі сторони діяльності проекту, що дозволяє зіставляти всі понесені витрати й отримані результати у фінансових термінах на майбутній період часу в цілому і за окремими підперіодами.

Бюджет є центральним моментом усього процесу планування і управління проектом. Він допомагає планувати діяльність і стежити за виконанням робіт і одержанням прибутку від проекту. Відповідно бюджетування – це, з одного боку, процес складання, коректування, контролю й оцінки виконання фінансових планів і кошторисів, а з іншого, – управлінська технологія, призначена для вироблення і підвищення фінансової обґрунтованості управлінських рішень.

Цілі складання бюджету:

• розробка концепції ведення бізнесу:

а) планування фінансово_господарської діяльності підприємства на

певний період;

б) оптимізація затрат і прибутку підприємства;

в) координація – узгодження діяльності різних підрозділів підприємства;

• комунікація – доведення планів до відома керівників різних рівнів;

• мотивація керівників на місцях на досягнення цілей організації;

• контроль і оцінка ефективності роботи керівників на місцях шляхом порівняння фактичних витрат з нормативом;

• виявлення потреби у грошових ресурсах і оптимізація фінансових потоків.

Бюджетування – це, з одного боку, процес складання фінансових планів і кошторисів, а з іншого боку – управлінська технологія, призначена для вироблення і підвищення фінансової обґрунтованості прийнятих управлінських рішень.

Основним об’єктом бюджетування є бізнес. Не підприємство або фірма, а саме бізнес як вид чи сфера господарської діяльності. Зважаючи на те, що кожен інвестиційний проект можна розглядати як окремий вид бізнесу або сферу діяльності, основним об’єктом бюджетування є інвестиційний проект. Бюджетування – це, в першу чергу, технологія фінансового планування, обліку і контролю за доходами та витратами, генерованими інвестиційним проектом, яка дає можливість аналізувати прогнозовані та одержані фінансові показники.

В умовах ринку саме бюджетування стає основою планування – найважливішої функції управління. Однак справа не тільки в цьому.

Якщо саме по собі планування бізнесу необхідно для того, щоб чітко уявляти, де, коли, що і для кого підприємство або фірма буде робити і продавати продукцію чи надавати послуги, щоб розуміти, які ресурси й у якому обсязі для цього знадобляться, то бюджетування як основа планування – це максимально точне вираження всіх планованих показників і ресурсів у фінансових термінах.

Бюджети є основою для прийняття рішень про рівні фінансування різних проектів з внутрішніх (за рахунок реінвестування прибутку) і зовнішніх (кредитів, інвестицій) джерел. Бюджети покликані забезпечувати постійний контроль за фінансовим станом компанії, постачати її керівників усією необхідною інформацією, що дозволяє робити висновки про правильність рішень, прийнятих керівниками структурних підрозділів, розробляти заходи щодо оперативного і стратегічного коректування їхньої діяльності.