Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод._вказівки_до_напис._реф._з_філос.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Основні вимоги до написання рефератів до складання кандидатського іспиту з філософії

 

3.1.Формально-організаційні вимоги до реферату

Реферати до складання кандидатського іспиту по філософії пишуться виключно українською мовою обсягом не менше 25 сторінок друкованого комп”ютерного тексту на форматі А4. Шрифт реферату – Times New Roman, кегль 14, полуторний інтервал друку (30 рядків на сторінці, приблизно 1800 знаків). Написання реферату передбачає виклад матеріалу на основі спеціально підібраної літератури, і з обов'язковим включенням елементів самостійногоосмислення його суті. Текст реферату повинен включати:  посилання, відзначені лапками та індексом посилання на книгу з точними вихідними даними і обов'язковим вказанням сторінки; посилання, переказані власними словами автора реферату (без лапок), але проіндексовані також, з точним вказанням книги, розділу, сторінок і фрагментитексту, написані власне автором, у притаманній йому манері викладу, які містять те, що стосується змісту і осмислення певної теми, проблеми, питання.

Реферат має бути написаний у певний термін і вчасно поданий на кафедру. Подання рефератів: навесні (кандидатський іспит в травні) – до 15 квітня, восени (кандидатській іспит в листопаді) – до 10 жовтня. По факту здачі реферату на кафедру, в спеціальному журналі обліку робиться запис про дату здачі і тему реферату, а також він отримує свій порядковий номер, який повідомляється автору (саме за номером реферату за 7-10 днів до іспиту можна дізнатися його оцінку). Аспіранти чи здобувачи, які з різних причин не здали вчасно реферати, не пізніше ніж за 10 днів до іспиту пишуть заяву на ім”я завідувача кафедри з поясненням причин і проханням прийняти їх роботи до розгляду. Текст заяви можна отримати на кафедрі.

Реферат подається у сброшурованому вигляді у скоросшивачу та на дискеті (або на іншому носію інформації). Наявність електронної версії реферату є обов”язковою. Друкований текст поданого реферату і його електронна версія мають бути ідентичні.

3.2. Вимоги до оформлення переліку (списку) літератури

Оформлення переліку використаної в рефераті літератури здійснюється в алфавітному чи нумераційному порядку за наступним принципом: спочатку подаються джерела українською чи російською мовою, потім іншомовна література та публікації в електронному вигляді. При неможливості вказати назву джерела в електронному вигляді, подається лише її електронна адреса, але в такому випадку цитування цього джерела та посилання на нього заборонені. По кожній позиції в переліку літератури має бути вказана загальна кількість сторінок, а в публікаціях з періодичних видань чи збірників – конкретні сторінки даного тексту. Кількість джерел в переліку літератури має бути не меньшою за 15 позицій. Використана для підготовки до написання реферату література має знайти своє відображення в тексті шляхом прямого цитування (більшість з джерел), разом з тим, кожне посилання (цитата) в тексті роботи має бути відображено вказанням  джерела в переліку літератури.

Приклад оформлення списку використаної літератури

1.     Бугрин М.С., Кузнецов В.И. Эвристические процедуры в научной теории // Интуиция, логика, творчество. – М.: Наука, 1987. С.139-148.

2.     Конт О. Основные законы социальной динамики, или Общая теория естественного прогресса человечества // Философия истории: Антология: Учеб.пособие для студентов гуманит. вузов / Сост., ред. и вступ. ст. Ю. А. Кимелева. – М.: Аспект Пресс, 1995. – С.116 -130.

3.     Філософія. Курс лекцій: Навчальний посібник (Бичко І. В., Табачковський В. Г., Горак Г. І. та ін. – 2-е вид. – К.: Либідь, 1994.

4.     Філософський словник. За ред. В.І. Шинкарука.  – К.: Академія наук Української РСР 1973.

5.     Foucault M. Nitsche, la genealogie, l " histoire // Hommage a Jean Hyppolite.- P., 1971. – P. 79–112.

6.     New Websters Dictionary and Thesaurus of the English language: Lexicon Publications, Ing. Danbury, Ct. 1993. – 1034 p.

7.     Гумилев Л.Н. От Руси к России: Очерки этнической истории. http://kulichki.rambler.ru/~gumilev.

8.      Поппер К. Логіка та зріст наукового знання. http://www.philsci.univ.kiev.ua  /~popper.