Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод._вказівки_до_напис._реф._з_філос.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

31

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       

Методичні рекомендації по підготовці і написанню реферату для складання кандидатського іспиту з філософії для аспірантів та здобувачів

 

 

                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                    

 

Укладач доцент Колос О.В. 

 

 

 

 

Вінниця - 2012

Загальна інформація

1. Основні етапи написання реферату

1.1. Вибір теми реферату

1.2. Підбір і опрацювання літератури

1.3. Розробка плану роботи та композиція елементів реферату

2. Основні структурні елементи реферату.

2.1. Зміст

2.2. Вступ

2.3. Основна частина

2.4. Висновки

2.5. Перелік використаної літератури

3. Основні вимоги до рефератів для складання кандидатського

    іспиту по філософії

3.1. Формально-організаційні вимоги

3.2. Вимоги до оформлення переліку (списку) літератури

3.3. Основні вимоги до цитування та оформлення посилань

3.4. Перевірка, оцінювання та рецензування рефератів

 

 

 

 

 

 

 

Загальна інформація

Обов'язковим елементом наукової підготовки аспірантів і здобувачів є складання кандидатських іспитів з профільної дисципліни, а також з філософії та іноземної мови. Кандидатський іспит з філософії включає в себе два основні етапи. Першим етапом являється написання аспірантом чи здобувачем реферату по філософській проблематиці, другим – власне сам іспит, який складається екзаменаційній комісії. Таким чином, підсумкова оцінка аспіранта на кандидатському іспиті з філософії фактично складається з двох частин – оцінки за реферат і оцінок за відповіді по кожному питанню екзаменаційного білета. Разом з тим, написання та вчасне подання реферату на кафедру для його оцінювання та рецензування є необхідною умовою допуску аспіранта чи здобувача до усної частини іспиту. У випадку відсутності реферату з філософської проблематики, або негативної оцінки по ньому (що відображається в рецензії викладача, який перевіряє даний реферат), аспірант чи здобувач до складання кандидатського іспиту з філософії не допускається.

Реферат є філософсько-методологічною роботою, мета якої полягає в з”ясуванні здатності аспіранта чи здобувача до самостійної науково-дослідної роботи, до постановки і вирішення теоретичних проблем і задач, володіння ним науковою методологією та понятійно-категоріальним апаратом, навичками продукування нового знання, репрезентації наукового потенціалу молодого вченого. Дана робота, утримуючи в собі елементи конспективного викладу вже опрацьованих положень і позицій та фіксацію теоретичних здобутків науки в тій чи іншій проблемній сфері, разом з тим не може бути простим переказом вже відомого, відкритого, зробленого, а передбачає самостійний аналіз проблематики, критичне опрацювання попереднього знання і власний погляд на ту чи іншу проблему. Фактично, аспірант чи здобувач отримує можливість продемонструвати свій освітній та теоретико-методологічний рівень, здатність до творчого наукового пошуку, можливість застосовувати власні знання та уміння в практичній діяльності. Це, в свою чергу, підкреслює взаємозалежність навчального процесу з науково-дослідницькою практикою.