Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статут внутрішньої служби 1.doc
Скачиваний:
647
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Розділ 4. Розподіл часу і повсякденний порядок Загальні положення

134. Розподіл часу здійснюється таким чином, щоб забезпечити у військовій частині бойову готовність, проведення занять з бойової підготовки, створення умов для підтримання порядку, військової дисципліни й виховання військовослужбовців, організації несення служби особами добового наряду, всебічного побутового обслуговування, своєчасного відпочинку й харчування.

Для військовослужбовців встановлюється п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, при цьому не враховується термін проведення військових навчань, походів кораблів, бойових стрільб, бойового чергування, несення служби в добовому наряді. Для курсантів (слухачів) військових навчальних закладів, навчальних центрів встановлюється шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем.

Військовослужбовцям які залучаються до виконання службових обов’язків у вихідні та святкові дні, рішенням командира військової частини надається відпочинок в інші дні тижня.

135. Розподіл часу у військовій частині протягом доби і протягом тижня здійснюється згідно з розпорядком дня, який визначає час виконання основних заходів повсякденної діяльності, навчання та побуту особового складу підрозділів і штабу.

Розпорядок дня затверджується на рік навчання і може уточнюватися командиром (начальником) на час проведення навчань, походів кораблів, бойових стрільб, бойового чергування, несення служби в добовому наряді з урахуванням заходів, спрямованих на підтримання військової частини (підрозділу) у бойовій готовності.

Розпорядок дня військової частини повинен бути в документації добового наряду.

136. У розпорядку дня має бути передбачений час для навчальних занять і підготовки до них, інструктажу та розводу добового наряду, час на приймання їжі, обслуговування озброєння, бойової та іншої техніки, проведення гуманітарної, культурно-освітньої та спортивно-масової роботи, приймання хворих у медичному пункті, приймання військовослужбовців командуванням з особистих питань, а також вказано початок та кінець робочого дня.

137. Для підтримання озброєння, бойової та іншої техніки в бойовій готовності у військовій частині встановлюються паркові дні із залученням усього особового складу.

138. Наявність особового складу, його зовнішній вигляд і додержання правил особистої гігієни перевіряється на шикуванні перед початком занять.

Прізвища військовослужбовців, які потребують медичної допомоги, черговим роти вносяться до книги запису хворих .

Навчальні заняття

139. Бойова підготовка є основним елементом повсякденної діяльності військовослужбовців у мирний час. Заходи, визначені планом бойової підготовки і розкладом занять, можуть переноситися тільки командиром (начальником), який їх затвердив.

На навчаннях і заняттях повинен бути присутнім весь особовий склад військової частини (підрозділу).

140. Час на проведення занять визначається розпорядком дня військової частини, а під час виходу підрозділів на полігон регламентується наказом командира військової частини.

141. Перед виходом на заняття головні сержанти взводів(заступники командирів взводів) перевіряють наявність підлеглих і переконуються, чи додержано правил носіння одягу, чи правильно припасовано спорядження та розряджено зброю.

Після закінчення занять і навчань командири підрозділів перевіряють розрядженість зброї, наявність і комплектність усього озброєння, бойової та іншої техніки, навчально-тренувальних засобів, а також наявність стрілецької зброї та боєприпасів. Результати перевірки доповідаються за підпорядкованістю, зброя чиститься, здійснюється технічне обслуговування, озброєння, бойової та іншої техніки, а місця проведення занять прибираються. Невикористані боєприпаси та гільзи здаються в установленому порядку.