Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статут внутрішньої служби 1.doc
Скачиваний:
647
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Розділ 6. Збереження і зміцнення здоров'я військовослужбовців Загальні положення

151. Збереження і зміцнення здоров'я, фізичний розвиток військовослужбовців - важлива і невід'ємна частина їх підготовки до виконання військового обов'язку. Піклування командира (начальника) про здоров'я підлеглих є одним з основних його обов'язків у діяльності щодо забезпечення постійної бойової готовності військової частини (підрозділу).

152. Збереження і зміцнення здоров'я військовослужбовців досягається шляхом:

проведення командирами (начальниками) заходів, спрямованих на створення здорових умов служби і побуту;

систематичного загартування військовослужбовців та удосконалення їх фізичних якостей;

виконання санітарно-гігієнічних, протиепідемічних і лікувально-профілактичних заходів.

Створення здорових умов служби і побуту військовослужбовців

153. Основними напрямами діяльності командирів (начальників) щодо створення здорових умов служби і побуту військовослужбовців є:

встановлення і своєчасне доведення до військовослужбовців необхідних вимог безпеки, забезпечення їх виконання;

суворе виконання санітарних норм і вимог статутів Збройних Сил України щодо розміщення військовослужбовців, організації занять з бойової підготовки, їх харчування, водопостачання та інших видів матеріального і побутового забезпечення

організація точного виконання розпорядку дня;

своєчасне і повне доведення до кожного військовослужбовця встановлених норм забезпечення;

усунення або зниження до встановлених меж впливу шкідливих факторів на здоров'я військовослужбовців, вжиття заходів щодо поліпшення екологічної обстановки в районі розташування військової частини (підрозділу).

Загартування військовослужбовців та удосконалення їх фізичних якостей

154. Загартування військовослужбовців та удосконалення їх фізичних якостей проводиться з метою підвищення стійкості їх організму до змін фізичних факторів довкілля, забезпечення фізичної готовності військовослужбовців до бойової діяльності, до оволодіння зброєю і бойовою технікою та ефективного їх використання в умовах високих фізичних навантажень та нервово – психічних напружень, пов’язаних з особливостями військової служби і виконанням бойових завдань.

155. Заходи щодо загартування військовослужбовців та удосконалення їх фізичних якостей проводяться їх командирами (начальниками) під керівництвом начальника фізичної підготовки і спорту і систематичним контролем начальника медичної служби. Під час планування цих заходів враховуються стан здоров'я військовослужбовців, їх вік та кліматичні умови місцевості

156. Загартування військовослужбовців має проводитися безперервно шляхом комплексного використання водних, сонячних та повітряних процедур у поєднанні із заняттями з фізичної підготовки і спорту.

157. Виконання фізичних вправ проводиться під час, навчальних занять, спортивно-масової роботи, в процесі навчально-бойової діяльності військовослужбовців, а також під час самостійних тренувань.

На навчальних заняттях фізичні вправи виконуються з використанням різних методів та способів тренування і дозуванням фізичного навантаження з урахуванням належності військовослужбовців до видів Збройних Сил і родів військ, віку і стану здоров'я.

Заняття військово – прикладними і масовими видами спорту проводяться в спортивних секціях і командах у години, встановлені розпорядком дня.