Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модульная контрольна робота %22Електричне та ел...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
771.22 Кб
Скачать

17. Як перевірити роботоздатність генератора на автомобілі/тракторі?

На стоянці автомобіля при включенні вимикача запалювання контрольна лампочка заряду АКБ (вона є елементом контролю роботоздатності генераторної установки) загорається, котра у виді стилізованої "іконки" розташована на панелі приладів. Після запуску двигуна, коли напруга акамуляторної батареї буде близька до напруги генератора, лампочка гасне. Тут спалахування лампочки показує, що в колі є контакт і потрібне напруження, а те, що вона гасне після пуску, говорить про те, що генератор працює і віддає струм. Якщо при працюєчему двигуні цього не відбуваєтся, то генераторна установка несправна.

На машинах з великим і навіть середнім пробігом нерідко починають виникати і механічні проблеми з генератором. І в першу чергу відбувається знос підшипників, в яких обертається ротор. Визначається це по характерному шуму - його можна почути, стоячи поряд з машиною. У даному випадку може до того ж почати блимати контрольна лампа, оскільки при зносі підшипників, як правило, погіршується контакт щіток.

Генераторна установка забезпечує заряджання АКБ, це можно зробити за амперметром на щитку приладів, а в автомобілях сім’ї ВАЗ “Жигулі” і ЗАЗ “Запарожець” – за допомогою контрольної лампи чи вольтметра. У випадку підвищення частоти обертання колінчастого вала двигуна контрольна лампм має погаснути, а амперметр – показувати силу струму заряджання АКБ.

18.Яка послідовність перевірки знятого з автомобіля і відремонтованого генератора.

Генератор перевіряють 1.без навантаження на холостому ході на початок віддачі і 2.під навантаженням. Щоб перевірити генератор його треба підключити за схемою:

Вмикають вимикач 5 і за амперметром 4 визначають силу струму збудження, на підставі якої доходять висновку про справність кола збудження та обмотки збудження генератора. Щоб визначити нормальну силу струму збудження, напругу акамуляторної батареї (12В) потрібно поділити на опір обмотки збудження генератора, зазначений у технічних умовах на генератор. Якщо амперметр 4 реєструє більшу силу струму, то в колі збудження генератора є замикання, якщо меншу – у колі обмотки збільшений опір. У цьому разі потрібно перевірити стан контактних кілець ротора і щіток. Нормальна сила струму свідчить про справне коло збудження і генератор можно випробувати.

Без навантаження генератор перевіряють так.

Д о обмотки збудження за допомогою вимикача 5 вмикають АКБ, пускають електро двигун1 і, плавно збільшують частоту обертання ротора генератора, спостерігають за показниками вольтметра. Коли генератор досягне напруги номінального значення 14(28)В, тахометром 2 виміріють частоту обертання ротора генератора і порівнюють її із задоною в технічних умовах.

Генератор, який задовольняє технічним умови, перевіряють під навантаженням.

В микають вимикач 5, пускають електро двигун і плавно, збільшуючі частоту обертання ротора генератора, збуджують його до номінальної напруги 14(28)В. Потім вимикачем 6 вмикають реостат навантаження. Напруга генератора в наслідок цього спадає.

Збільшуючи частоту обертання ротора, напругу генератора підтримують номінальною і за допомогою реостата збільшують навантаження до контрольного значення. У момент досягнення контрольного навантаження до контрольного значення за номінальної напругитахометром 2 виміріють частоту обертання ротора й порівнюють її із заданою в технічних умовах.

Генератор буде справним, якщо частота обертання ротора під час досягнення контрольної сили струму і за номінальної напруги, тобто у випадку досягнення контрольної потужності Pm=UI, не перевищуватиме частоти, зазначеної в технічних умовах.

Коли генератор не задовольняє технічні умови, його розбирають і перевіряють вузли та деталі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]