Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Тема 2.5. Україна і світ: геополітичні фактори, зовнішньополітичні

орієнтації в історичній ретроспективі. Актуальність проблематики. Основні поняття і термінологія.

Стародавні історичні процеси на землях сучасної України. Між Європою та Азією. Україна та її сусіди. Пріоритети зовнішньої політики України в контексті геополітичного розвитку часів Київської Русі, Галицько-Волинської держави та козацько-гетьманської держави Богдана Хмельницького.

Геополітичне становище України на межі ХІХ - ХХ ст. Українське питання в Першій світовій війні. Геополітичні зміни у післявоєнний період.

Аналіз головних факторів та причини різної зовнішньополітичної орієнтації українських політичних сил у революції 1917-1920рр.

Українська радянська держава: обмеження суверенітету та правосуб'єктності українського народу на міжнародній арені.

Геополітичне самовизначення України (1991-2003рр.).

3.21.02.02. Розділ 3. Зародження історично української соціальної системи, наявність в ній ознак міжнародного впливу, поєднання історичного і сучасного

3.21.03.05. Тема 3.1. Соціальні структури і соціальні відносини в українському суспільстві в історичному контексті, їх роль в створенні оригінальної форми державності (до ХІХ ст.).

Київська Русь – ранньофеодальна держава, її соціальна структура і соціальні відносини. Суспільна організація Галицько-Волинського князівства, його соціальна структура.

Входження українських земель до складу Литовської держави та особливості в ній соціальної структури і соціальних відносин. Польсько-Литовські унії та їх наслідки для соціального розвитку України.

Причини і джерела виникнення козацтва, його соціальна база і організаційна структура першого періоду існування. Запорозька Січ –антипод феодально-станової Речі Посполитої.

Створення козацької держави і становлення української соціальної структури з 1648р. до кінця ХVІІІ ст. Подальше закріпачення селян. Селянські повстання на Лівобережжі та на Слобожанщині. Церква та суспільно-політичне життя в Україні ХVІІІ-ХІХ ст.

Соціальна модернізація України у складі Російської, Австрійської імперій.

3.21.04.04. Тема 3.2. Історія формування та діяльності громадських, культурологічних та політичних організацій в українському суспільстві.

Початок українського національного відродження. І.Котляревський. Кирило-Мефодіївське братство. Т.Шевченко. "Руська трійця".

Виникнення політичних товариств і партій на українських землях на початку ХХ ст. Національне питання в програмах політичних партій і рухів.

Участь партій і громадських організацій у революції 1905-1907рр. Українська думська громада у І та II Державних думах. Намагання використати ідеї парламентаризму в розвитку українського питання.

Стратегія і тактика українських політичних організацій в Першій Світовій війні. "Спілка визволення України". Головна українська Рада.

3.21.02.03. Тема 3.3. Об'єктивні умови і суб'єктивні фактори в процесах гуманітарного, політичного життя народу в радянській період.

Політичне та духовне життя українського народу у 1920-1930-х роках, становлення радянської форми управління, формування однопартійної політичної системи, політичні новації у зв'язку з утворенням СРСР, культурне будівництво.

Утворення тоталітарного режиму, політичні процеси в кінці 20-х – 30-ті роки, масові репресії.

Культурне і політичне життя в роки Другої Світової війни.

Політико-ідеологічні і культурні процеси в перші повоєнні десятиріччя (1945-1964рр.). "Жданівщина", ліквідація УГКЦ. Лібералізація політичного і культурного життя в період "хрущовської відлиги", шестидесятники.

Політичний і духовний розвиток українського суспільства в період загострення кризових явищ радянської системи (1965-1985рр.). Дисиденство, його течії. Демократизація суспільного життя в період "перебудови" (1985-1991рр.): широти політичної активності і національної свідомості суспільства.

Політичний і духовний розвиток українського суспільства в період загострення кризових явищ радянської системи (1965-1985рр.).

3.21.01.03. Тема 3.4. Україна на шляху суверенного розвитку: суспільно-політичні трансформації.

Формування багатопартійної системи. "Партія влади" та опозиція, їх вплив на громадсько-політичне життя в Україні.

Соціальна політика. Розвиток культури в Україні: мовна ситуація. Преса і книговидавнича справи. Народна освіта та вища школи, їх реформування.

Фізична культура і спорт. Участь українських спортивних команд в Олімпійських іграх, в Європейських чемпіонатах.

Духовне життя в Україні. Наявність різних релігійних конфесій та їх співіснування. Українські церкви в громадському житті держави.

3.21.04.02. Розділ 4. Історія формування та визначальні тенденції в розвитку освіти, науки, техніки як фундаментальних основ життя українського народу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]