Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

II. Зміст навчального матеріалу

Вступ до дисципліни "Історія України".

3.21.03.03. Історія та історіографія в еволюції, їх місце і роль в гуманізації діяльності людини, громадянина.

Предмет, завдання, методологічні принципи. Джерела вивчення історії України як науки. Проблеми періодизації історії України в українській історіографії. Значення вивчення історії України для підготовки спеціалістів, місце і роль в гуманізації діяльності людини.

3.21.01.01.Історіософські концепції щодо формування та розвитку українського етносу.

Історіографія проблеми генезису українського народу. Еволюція концепцій становлення української нації. Визначення місця українців в етногенезі східнослов'янських народів, часу його зародження і складання етнічної території, формування особливостей культури. Проблема періодизації історії України в українській історіографії.

Розділ 1. Етнополітичний контекст української історії

3.21.03.01. Тема 1.1. Формування та розвиток історико-етнографічних регіонів.

Поняття "історико-етнографічний регіон" в історичному контексті. Критерії етнічної приналежності. Причини дезінтегративних процесів в українському суспільстві та формування історико-етнографічних регіонів.

Обумовленість та форми проявів етнокультурних особливостей українців в етнорегіональному вимірі. Етнокультурні регіони як об'єкти етнополітики держав, у складі яких вони перебували.

Регіони як об'єкт вивчення: Буковина, Волинь, Галичина, Закарпаття, Слобожанщина, Поділля, Полісся. Особливості формування етнонаціональної структури Південноукраїнського регіону.

3.21.03.04. Тема 1.2. Етнополітика та її особливості в різні періоди життя українського народу.

Проблеми етнічного походження Київської Русі. Етнічна структура Давньоруської держави. Концепції полі- та моноетнічності давньоруської народності.

Етнополітична складова козацько-гетьманської держави. Посилення "російського фактору". Обмеження та остаточна ліквідація автономії України: етнополітичний аспект. Етнополітичні процеси на Правобережжі.

Етнополітичний фактор в умовах інкорпорації українських земель до складу Російської та Австрійської імперій. Українське національне піднесення кінця ХVІІІ - початку ХХ ст.

3.21.02.01. Історичні аспекти появи чисельних етносів в Україні, найбільш характерні риси спілкування чисельних етносів між собою в рамках державних утворень в Україні.

Міжетнічна толерантність в Київській Русі. Причини та суть етнополітичного конфлікту з різними общинами.

Міжетнічні процеси в контексті польсько-литовських уній. Проблеми польських та українсько-єврейських стосунків.

Етнополітичні засади перебування українців у Австрійській імперії. Українсько-польська конфронтація. Міжетнічні стосунки на Буковині та Закарпатті.

3.21.03.02. Тема 1.3. Історичні процеси в міграційних та еміграційних явищах українців.

Еміграція як соціально-економічне і політичне явище. Причини еміграції. Початок імміграційних явищ в Україні.

Еміграція українців у період Київської Русі та Козацької доби. Розселення українців на території Російської імперії. Еміграція українців до країн західної Європи, Північної та Латинської Америки, Канади: перша, друга , третя та четверта хвилі.

Українська діаспора. її роль у розбудові сучасної української держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]