Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_2007.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Тема 1.4. Етнополітичні аспекти української історії новітнього періоду.

Національне питання в програмах українських політичних партій в роки національної революції 1917-1918рр.

Етнополітичні фактори у політиці Радянської влади на Україні 1920-1980рр. Посилення русифікації Українського народу в період кризи радянської влади, роль дисиденства у національно-визвольному русі.

Проблеми та шляхи вирішення національно-мовних і культурних потреб усіх етносів України в умовах розбудови незалежної держави.

Розділ 2. Історичний поступ української держави

3.21.01.02. Тема 2.1. Основні закономірності, суть і наслідки початкових етапів державотворення. Слов'янська держава Київська Русь. Козацько-гетьманська держава.

Концепції державності в українській історичній науці. Скіфська та сарматська держави: суспільний і державний лад, політико-адміністративний устрій. Грецькі і Римські впливи на розвиток української державності в скіфський період.

Слов'янський період розвитку української державності. Держава антів, готів, дулібів та ін. Утворення Київської Русі і етапи її розвитку.

Литовсько-польський період в українській історії державотворення. Виникнення козацтва. Запорозька Січ: суспільно-політичний лад. Утворення української держави – Війська Запорозького під проводом Б.Хмельницького, її державно-політична і соціально-економічна організація. Занепад і ліквідація козацько-гетьманської держави в другій половині ХVІІІ ст. Причини і наслідки.

3.21.01.03. Тема 2.2. Історичні особливості пошуку оптимальних моделей будівництва незалежної України.

Еволюція українського державотворення в 1917-1920рр. Лютнева революція в Україні. Центральна Рада на шляху автономістсько-федералістських орієнтацій. Утворення УНР.

Державна самостійність України. Перегрупування класових і національних політичних сил в Україні в часи Гетьманщини. Відтворення УНР під проводом Директорії. Наростання суперечностей у революційному таборі. Встановлення радянської влади в Україні.

Тема 2.3. Державотворчі процеси в Україні в радянський період, їх історичне місце.

Передумови виникнення та становлення радянської держави в 1917-1920рр.

Реформування адміністративно-територіального устрою УРСР в довоєнний та воєнний періоди. Об'єднання історично українських земель.

Кризові явища та їх наслідки для України в період 70-80-х років. Історичні особливості процесу прийняття конституцій УРСР.

3.21.04.04. Тема 2.4. Еволюція, закономірність, ефективність розвитку

державності України в умовах її суверенітету (кінець ХХ - початок ХХІ ст.).

Основні проблеми національно-державного відродження суверенної України на початку 90-х років ХХ ст. Розбудова основ та структур української держави. Конституційний процес – історичні особливості.

Формування СНД і роль в цьому України. Зовнішньополітичний курс і політика української держави. Роль громадян України в розробці стратегії держави, виконавчої та судової систем влади на рубежі ХХ-ХХІ ст.

Основи зовнішньополітичної діяльності української держави.

Активізація процесу політичного реформування української держави на початку XXI століття. Намагання конституційного становлення України на засадах парламентсько-президентської республіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]