Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы История 1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

22.Причини Української національно-визвольної війни середини хvіі ст.

Волелюбний народ України не міг миритися з всезростаючим польським пануванням і у січні 1648 p. почав війну проти Речі Посполитої.

Головними причинами війни були: нестерпне соціальне, національне і релігійне гноблення, яке зазнавав український народ з боку польської феодальної держави, особливо її магнатів. Усе це створювало смертельну небезпеку для українського народу, загрожувало існуванню українців.

Основними причинами Націрнально-вихзьвольної війни в серединіХVІІст. Були:

1.Релігійне гноблення- наступ католизму та уніатства на права й свободи Українськой православної церкви, конфіскації церковного майна та земель, насадження католицизму серед населення, впровадження обув’язкового податку для населеня на утримання католицької та уніанців українців.

2.Національне гноблення – обмеження українців у правах при зайнятті урядових посад та роботі в органах самоврядування міст, вказівки на другосортність й неповноцінність українців.

3.Соцінальне гноблення:

  • Зростання барщин, натуральної та грошової ренти.

  • Феодальна анархія та розгул магнатсько-шляхетського свавілля.

  • Посилення козацтва й міщанства.

  • Усилення польського домінування.

  • Ліквідація кріпатства.

Дати:

1648 р. – Жовтоводська, Корсунська та Пилявецька битви;

1649 р. – Зборівська битва. Укладення Зборівського договору;

1651 р. – Берестецька битва. Укладення Білоцерківського договору;

1652 р. – Батозька битва;

1654 р. – укладення українсько-російського договору.

23.Формування української державності впродовж національно-визвольної війни середини хvіі ст.

Формування української держави здійснювалося у обстановці бойових дій, що обумовлювало її форму, а саме: для виконання державних функцій пристосовувалася вже готова, перевірена практикою військово-адміністративна, полково-сотенна організація козацтва. В екстремальних умовах війни, коли потрібно було максимально об'єднати та мобілізувати на боротьбу увесь народ, ця організація стала не тільки загальною для усіх повстанських сил, але й єдиною політико-адміністративною та судовою владою в Україні,їй не була підпорядкована тільки церква. Що ж до Запорізької Січі, то вона зберігала здавна встановлену форму правління.

Б.Хмельницького як главу України визнавав і польський король. 19 лютого 1649 р. на раді у Переяславі посли Яна-Казимира вручили Б.Хмельницькому разом з привілеєм на вільності гетьманську булаву і бунчук, червону корогву з білим лебедем, а також коштовні подарунки.

24.Політичне становище Гетьманщини у складі Московської держави впродовж другої половини хvіі ст.

Політичне становище України другої половини XVII ст. Боротьба старшинських угрупувань за політичну владу в 50-60-х рр. після смерті Б. Хмельницького. Гетьман_І. Виговський і пропольська орієнтація. Політичні концепціїЮ. Немирича. «Гадяцькі трактати» і договір із Польщею як спроба України увійти в систему європейських держав. Боротьба із московськими військами. Битва під Конотопом. Поразка політики І. Виговського. Ю. Хмельницький. Переяславська угода 1659 р.

Боротьба за владу у 60-70-х рр. Поділ України на Лівобережну і Правобережну. Велика руїна. П. Тетеря, І. Брюховецький. Заходи Туреччини і Польщі з колонізації Правобережної України. Андрусівське перемир'я 1667 р. П. Дорошенко. Об'єднання України. П. Дорошенко і союз із Туреччиною. Бучацька угода 1672 р. Об'єднавча політика І. Самойловича. Боротьба проти султанської Туреччини та Кримського ханства. Чигиринські походи 1677-1678 рр. Бахчисарайська угода 1681 р. «Вічний мир» 1686 р. Москви з Польщею, його наслідки для України. Кримські (1687 і 1689 рр.), Азово-Дніпровські (1695 - 1696 рр.) походи. Константинопольський мир 1700 р. Підпорядкування української церкви московському патріархові.

Дати:

1764р.– остаточна ліквідація гетьманства;

1768р.– Коліївщина;

1775р.– остаточна ліквідація царським урядом Запорозької Січі;

1783р.– царський указ про закріпачення селян Лівобережної та Слобідської