Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы История 1-60.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

34.Громадсько-культурний рух у Західній Україні в першій половині хіх ст. «Руська Трійця».

«Руська трійця» (1833 - 1837 рр.) – це просвітницький гурток у Львові.

Засновники:

Маркіян Шашкевич;

Іван Вагілевич;

Яків Головацький;

Завдання:

  • За допомогою духовного слова й літературної творчості рідною мовою «підняти дух народний, просвітити народ»;

  • Допомогти народу усвідомити «достоїнство своє і свою силу»;

  • Пропагувати ідеї відродження української нації і культури;

  • Збирати український фольклор, матеріали з історії;

  • Популяризувати українську історію;

  • Підтримати й продовжити на галицькій землі справу, розпочату інтелігенцією Наддніпрянської України;

  • Перетворити народну мову на літературну;

Значення діяльності:

  • чЗасники гуртка вперше в історії українського суспільного руху в Західній Україні внесли в програмні документи ідею возз’єднання всіх українських земель у складі майбутньої федерації;

  • ППід впливом діяльності гуртка західноукраїнська інтелігенція почала спрямовувати свою увагу на народні маси;

  • С Сприяла підвищенню освітнього рівня і пробудженню національної свідомості народу Західної України;

  • уртківці перейшли від культурно-мовних до соціально-економічних і політичних питань.

35. Революція 1848 – 1849 рр. В Австрійській імперії та її вплив на розвиток українського національного руху.

У березні 1848 р. на землях Австрійської імперії спалахнула буржуазно-демократична революція.Безпосереднім поштовхом до революції в Австрії, початок якої був прискорений економічною кризою 1847 р., були революційні виступи у Франції, а також у Бадені, Баварії, Вюртемберзі та інших державах Німецького союзу. 13 березня 1848 р. у Відні почалося народне повстання. 17 березня було створено уряд з представників шляхти і ліберальної бюрократії. Революційні події в Австрії проходили в умовах могутнього підйому революційного руху в інших частинах багатонаціональної імперії Габсбургів . Навесні 1848 р. в ряді європейських країн почалися буржуазно-демократичні революції. З цією метою 16 квітня 1848 р. цісар підписав спеціальний патент, за яким скасування панщини на галицьких землях сталося майже на п'ять місяців раніше, ніж в інших частинах імперії. Основною реформи був викуп селянських земель державою, який селяни мали відшкодувати протягом 40 років, починаючи з 1858 р. Поміщиків звільняли від усяких обов'язків щодо своїх колишніх підданих - захищати їх у судах, допомогати у важких випадках тощо.Незважаючи на недоліки, скасування панщини було визначною подією.Українській селянин нарешті ставав господарем на своїй землі, у ньому поступово пробуджувався потяг до громадського та національного життя.

36.Народовці» і «москвофіли» в суспільно-політичному житті Західної України другої половини хіх ст.

З середини 50-х років XIX ст. знову починає відроджуватись український національний рух, активність якого знизилась після розгрому Кирило-Мефодіївського товариства.

До"народників" примкнула група так званих "хлопоманів", які були вихідцями з правобережної польської шляхти і напередодні повстання 1863 р. розірвали зв'яжи з польським національним рухом.

До складу громади, яку очолював В.Антонович, входили такі діячі, як Т.Рильський, П.Чубинський, Б.Познанський, О.Русов, Кониський, М.Драгоманов та ін. Члени громади брали активну участь у створенні в Києві недільних шкіл для дорослих і підлітків; у багатьох із них викладання велося українською мовою. Перша така школа виникла ще 1859 р. на Подолі, а до 1862 р. їх кількість перевищувала сотню.

У 1873 р. за ініціативою громадівців у Києві було створене українське наукове товариство під назвою "Південно-Західний відділ Російського Географічного Товариства".

В Галичині з середини XIX ст.. могутні впливи серед української інтелігенції мала московофільська течія. Вважаючи Російську імперію своїм рятівником від засилля поляків, москвофіли прагнули повного злиття українців Галичини з Росіянами.

Москвофілам протистояла інша течія - народовці. У 1868 р. народовці засновують громадське товариство "Просвіта", що мало на меті поширення освіти та пробудження національної свідомості. Велике значення для народовців мала допомога з Наддніпрянської України. У 1873 р. при допомозі меценатів Василя Симиренка та Єлизавети Скоропадської-Милорадович народовці засновують у Львові Літературне товариство ім. Т.Г.Шевченка, яке згодом, у 1892р., було перетворене в наукове товариство і стало провідним українським науковим центром.